TAKAISIN

Kattoturvatuotteet ovat tärkeä osa kodin turvallisuutta
– Selkeät määräykset ohjaavat turvallisuudesta

Päivitetty: 9.6.2021

Katon turvallisuus on tärkeä osa kodin turvallisuutta. Kattoturvasta huolehtimalla varmistetaan kaikkien katolla liikkuvien turvallisuus, olipa kyseessä sitten räystäiden puhdistus, nuohous tai vaikkapa katolle lentäneen lapsen lelun haku.

KIKKA-kattoturvatuotteilla toteutat turvallisen ja määräysten mukaisen kulun katolle.KIKKA-kattoturvatuotteilla toteutat turvallisen ja määräysten mukaisen kulun katolle.

Kattoturvallisuustuotteisiin on syytä panostaa, ne auttavat sinua ja mahdollisia katollasi työskenteleviä henkilöitä.

Kattoturvallisuudesta on selkeät määräykset

Rakentamismääräyskokoelma alistaa kaikki noudattamaan siinä olevia kattoturvallisuutta koskevia määräyksiä. Rakentamismääräyskokoelma ohjeistaa myös, kuinka määräykset sovelletaan käytäntöön.

Katon kaikkien turvavarusteiden tulee asennettuna kestää niille tarkoitettu kuorma, niiden tulee olla riittävän kestävät ilmaston rasituksia vastaan ja ne on tarkastettava sekä huollettava säännöllisesti. Lisäksi katon turvavarusteet on suunniteltava ja rakennettava siten, että ne soveltuvat rakennuksen ulkonäköön ja väritykseen.

Kotimaiset, CE-merkityt KIKKA-kattoturvallisuustuotteet ovat turvallinen valinta. Materiaalina kattoturvatuotteissa on anodisoitu alumiini, joka ei ruostu, joten ruostumisesta johtuvaa haperoitumista ei tarvitse pelätä. Tuotteilla onkin ruostumattomuustakuu. Lisäksi KIKKA-kattoturvatuotteissa on laaja värivalikoima, sillä tuotteet saa RR-värikartan mukaisesti.

Katkeamaton kulkutie järjestettävä

Katolla sijaitseville savupiipuille, ilmanvaihtolaitteille sekä muille säännöllistä käyntiä edellyttäville rakennusosille ja laitteille, on järjestettävä tarkoituksenmukainen, katkeamaton kulkutie. Kattokulkutie rakennetaan kattosiltaa ja lapetikasta käyttäen.

Seinätikkaat mahdollistavat turvallisen pääsyn katolle. KIKKA-seinätikkaita ei tarvitse maalata ja ne ovat tukevat, kestävät sekä tyylikkäät, eikä niissä ole ruostuvia osia. Tikkaat eivät myöskään rasita talon seinää, kuten painavat, ruostuvat ja vanhanaikaiset rautatikkaat. KIKKA-seinätikkaiden kanssa voit elää huoletonta elämää, sillä näitä tikkaita tuskin tarvitsee enää koskaan uusia.

Tavallisten seinätikkaiden kiinnitys kattoon tapahtuu seinätikkaiden yläkaarista tai kaaren yhdysputkesta. Tästä poiketen KIKKA-tikkaat voi kiinnittää myös kattosiltaan tai lapetikkaisiin.

Tukevat seinätikkaat eivät sisällä ruostuvia osia.Tukevat seinätikkaat eivät sisällä ruostuvia osia.

Katolla liikkumista helpottavat lapetikkaat. KIKKA-lapetikkaat ovat alumiinia. Valitaan vain sopivan pituiset tikasrungot ja tarvittava määrä harjakiinnikkeitä sekä kattotukia. Esimerkiksi kolme metriä pitkät lapetikkaat vaativat 2 kpl harjakiinnikkeitä sekä 3 paria kattotukia. Kattotuet voidaan kiinnittää mihin kohtaan tahansa tikasrunkoa. Tuen alla on kumi. Tukia ei tarvitse kiinnittää itse kattoon, sillä kattotuet lepäävät katon päällä. 

Katolla liikkumista helpottavat lapetikkaat. Kuvan tikkaissa kiinnitys konesaumattuun kattoon.Katolla liikkumista helpottavat lapetikkaat. Kuvan tikkaissa kiinnitys konesaumattuun kattoon.

Kattosiltaa käytetään seinä- ja lapetikkaiden jatkeena helpottaen kulkua katolla. Kattosilta on siis erittäin tärkeä osa kattoturvallisuutta. KIKKA-kattosilta on turvallinen, koska askelmat ovat karhennettua alumiinia, joten se ei ole liukas. Alumiininen, anodisoitu KIKKA-kattosilta on myös tukeva ja kestävä. Kattosilta kestää aikaa tyylikkäänä ruostumatta.

Lumiesteistä omat määräyksensä

Sisäänkäyntien ja kulkuväylien kohdat sekä talvella käytettävät leikki- ja oleskelualueet tulee suojata rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä. Määräys koskee myös rakennusta ympäröivää katualuetta ja muuta yleistä aluetta.

Lumiesteet asennetaankin tarvittaessa esimerkiksi kulkuväylien, lasten leikkipaikkojen ja autojen parkkipaikkojen kohdalle sekä aina, kun putoava lumi aiheuttaa vaaraa alla oleville ihmisille tai omaisuudelle. Mikäli lumen liukuminen on katemateriaalin ja kaltevuuden vuoksi mahdollista asuinrakennuksessa ja niihin kuuluvissa talousrakennuksissa, lumiesteet asennetaan kaikille lappeille.

KIKKA-lumiesteet estävät lumen ja jäänputoamisen katolta. Lisäksi lumieste suojaa katolla sijaitsevia rakenteita, kuten rännejä. KIKKA-lumiesteet ovat alumiinia, joten ne eivät ruostu tai haurastu, kuten sinkityt ja maalatut lumiesteet. Lumiesteitä on saatavana kolmen sekä kahden metrin pituisina.

Lumiesteet estävät lumen ja jään katolta putoamisen.Lumiesteet estävät lumen ja jään katolta putoamisen.

Myös turvatikkaat tärkeä osa kodin turvallisuutta

Turvatikkaat eivät suoranaisesti liity katon turvallisuuteen, mutta myös ne ovat tärkeä osa kodin turvallisuutta. Varateiden tikkaat sekä muut rakennusosat ja laitteet tulee suunnitella ja rakentaa siten, että ne ovat hätätilanteessa käyttökelpoiset. Turvatikkaat on tarkoitettu pelastamaan ihmishenkiä esimerkiksi alakerrassa tapahtuvan tulipalon tai muun onnettomuuden sattuessa.

KIKKA-turvatikkaat ovat anodisoitua alumiinia, joten ne eivät ruostu ja ovat todella kestävät. Eripituisia tikasrunkoja voidaan yhdistää toisiinsa rajattomasti. Turvatikkaat asennetaan siten, että alin askelma on noin 100 cm irti maasta. Esimerkiksi kolme metriä pitkiin turvatikkaisiin tarvitset molempiin, sekä ala- että yläpäähän, kaksi kiinnikettä. 

KIKKA-kattoturvatuotteilla varmistat kattosi ja kotisi turvallisuuden

KIKKA-kattoturvatuotteista löytyvät:
  • seinätikkaat
  • turvatikkaat ja pelastautumistikkaat
  • lapetikkaat
  • kattosilta/kävelysilta
  • lumiesteet

Kattoturvatuotteita saa monissa eri väreissä, kysy lisää - jätä yhteydenottopyyntö.Kattoturvatuotteita saa monissa eri väreissä, kysy lisää - jätä yhteydenottopyyntö.
kosken_metalli_2021_1024x300

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö: