TAKAISIN

Kehäkukka (Calendula officinalis)

Julkaistu: 12.9.2018

Helppohoitoinen ja kaunis kehäkukka sopii niin kukkamaahan, kasvimaalle kuin maljakkoonkin. Voit kylvää kehäkukan siemeniä pitkin kesää - ja myös syksyllä muokattuun maahan!

  • Valitse kasvupaikaksi aurinkoinen tai puolivarjoisa, lämmin paikka.
  • Menestyy parhaiten ravinteikkaassa ja kosteassa puutarhamaassa.
  • Kylvä siemeniä toukokuusta lähtien maan lämmettyä. Kukinnasta saat nauttia pitkin kesää, kun kylvät siemeniä kasvukaudella muutaman kerran.
  • Yksivuotinen kehäkukka voi talvehtia suojaisessa paikassa ja syksyllä kylvetyt siemenet itävät varhain keväällä.
  • Kastele kuivina kausina ja poista kuihtuneet kukat.
  • Ota talteen loppukesän siemenet, kylvä ne heti kasvupaikalleen tai säilytä huoneenlämmössä ilmavassa pussissa tai purkissa.
  • Tiesitkö, että... tavallinen kehäkukka sopii myös ruuaksi, rohdoksi ja ihonhoitoon!

Muutama sana kehäkukan käytöstä:

Kehäkukka on siis koristeellinen niin puutarhassa kuin maljakossakin. Sitä voi kasvattaa myös kasvimaalla, sillä se toimii eräänlaisena houkutinkasvina ja suojelee näin hyötykasveja tuholaisilta! Kehäkukka vetää puoleensa esimerkiksi rapsikuoriaisia ja suojelee näin kukkakaaleja. se myös häätää maaperästä ankeroisia.

Ruuanlaitossa kehäkukaa voi käyttää tuoreena tai kuivattuna. Pienessä määrin ne soveltuvat hyvin teenä juotavaksi ja mukaan salaatteihin, riisi-, kala-, munaruokiin sekä keittoihin. Kehäkukan terälehtiä voit ripotella vaikka aamupuuron päälle tai käyttää sahramin asemesta leivonnaisiin tuomaan väriä. Parhaiten kehäkukka antaa ruokiin väriä, kun sitä on vähän aikaa kypsytetty voissa tai öljyssä!

Rohdoskasvina kehäkukkaa voi käyttää esimerkiksi ulkoisesti kääreenä nopeuttamaan haavojen paranemista, sekä uutteina ja öljyvalmisteina erilaisiin rohtumiin, kutinaan, haavaumiin, sierettymiin sekä tulehduksiin. Kehäkukka tehoaa myös viruksiin ja loisiin. Sisäisesti nautittuna kehäkukkaa käytetään esimerkiksi vatsahaavaan, suoliston tulehduksiin sekä korkean verenpaineen hoitamiseen. Kehäkukka kiihdyttää sisäisesti nautittuna myös estrogeenin tuotantoa. Tämän vuoksi sitä ei suositella raskaana oleville tai imettäville.

Kosmetiikassa kehäkukkaa käytetään ihoa puhdistavan ja rauhoittavan sekä epäpuhtauksia poistavan vaikutuksensa ansiosta osana monenlaisia kasvovesiä, rasvoja, puhdistusmaitoja jne. Hiushuuhteluna kehäkukka antaa myös kullanhohdetta vaaleille hiuksille.

Kehäkukasta voi myös ennustaa! Ilmanpaineen laskiessa kehäkukan mykeröt eivät avaudu kunnolla, eli sadetta on luvassa jos kehäkukat eivät avaa kukintojaan kunnolla.