• Etusivu
  • Piha

AKO Garden -erikoistuotteet vahvasti mukana Amos Rexissä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennusbetoni ja Elementti Oy
Päivitetty 21.10.2022
202210_55319.jpg

Kansainvälistä huomiota niittänyt uusi, upea Amos Rex.

Amos Rex taidemuseo on ollut menestys – museon avauduttua yleisölle sen oli lyhyessä hetkessä nähnyt yli sata tuhatta kävijää. Näyttely on tokiolaisen teamLab -kollektiivin luoma avajaisnäyttely. Museon ohella myös aukion kummut ovat löytäneet paikkansa kaupunkilaisten ja turistien leikkikenttänä.

Helsingin uuden kulttuurimaamerkin Amos Rexin (entinen Amos Andersonin taidemuseo) tilat koostuvat laajoista maanalaisista näyttelytiloista, entisöidystä Lasipalatsista ja näyttelytilojen kattona ja maanpäällisenä osana kumpuilevasta Lasipalatsin tapahtuma-aukiosta sekä Bio Rex -elokuvateatterista. Amos Rexin pääsuunnittelusta vastasi arkkitehti Asmo Jaaksi JKMM Arkkitehdeilta. Taidemuseon varsinaiset, 2200 neliömetrin laajuiset näyttelytilat ovat kokonaan maan alla, joten museon näkyvyyttä kaupunkikuvassa piti miettiä tarkkaan. Arkkitehdin kynästä lopputuloksena syntyivät Lasipalatsin aukion aaltoilevat kummut erikoisine betonikiveyksineen.

Amos Rex on nostettu esille laajalti myös kansainvälisessä mediassa, mm. The New York Times, The Guardian ja BBC ovat ovat ylistäneet Amos Rex -taidemuseon ja Lasipalatsin aukion muodostamaa kokonaisuutta!

Maisemabetoniosaamista Lasipalatsin aukion kummuille

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy valmistaa pihakiviä ja erikoistuotteita betonista tuotemerkillä AKO Garden. Yritys tuli mukaan Amos Rex -projektiin 2016, kun Lasipalatsin aukion ainutlaatuisille betonikiville piti löytää valmistaja. Arkkitehdin kanssa tiiviissä yhteistyössä haettiin betonikivien muotoja, teknisiä ominaisuuksia sekä punnittiin kivien värivaihtoehtoja. Noin vuoden suunnitteluvaiheen aikana valmistettiin runsaasti mallilaattoja eriväristen kiviaineksien ja rautaoksidivärien yhdistelmillä. Betonikivien vaaleisiin, osin keltaisiin väreihin päädyttiin lukuisien kokeilujen kautta.

201811_55320.jpg

Kivien valmistamisen jälkeen oli vielä haasteita edessä ennen upean aukion avausta. Kesän aikana kivet ladottiin sekä saumattiin käsityönä ja lähes taideteoksen luomiseen verrattavissa olevalla pieteetillä.

Betoni voi myös vihertää

Amos Rex on yksi esimerkki Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n erityisosaamisesta. Yritys valmistaa myös valettavia betonisia pihatuotteita vaativiin kohteisiin. Esimerkkejä toteutuksista ovat "Esteetön Suomi 2017" -kunniamaininnan saaneet Oppimis- ja ohjauskeskus Valterin Ruskis-koulun piha-alueen betonikalusteet graafisine betoneineen sekä Espoon Tapiolan kaupunkikeskuksen kävelykeskustan jalankulku- ja pyöräilyalueiden terästetyt ja myös graafista pintaa sisältävät laatoitukset.

Valterin graafista betonia
Valterin graafista betonia
Hohtava betoni
Hohtava betoni

Rakennusbetonin tehtaalla Hollolassa on mahdollisuus valmistaa betonisia tuotteita lähes millä tahansa värillä ja muodolla. Miten olisi keltainen, vihreä tai sininen jopa hohtava betoni?

Tehtaalla on syntynyt tutkimus- ja kehitystyön tuloksena myös hiukan erilainen betonituote: kierrätysmateriaaleihin perustuva ja toiminnallisesti tutkittu AKO Garden -kasvualusta viherkatoille.

Betonista on moneksi, eikä lopputuloksen todellakaan tarvitse olla harmaata massaa!

Ota yhteys Rakennusbetonin myyntiin ja pyydä tarjous oman suunnittelukohteesi taiteellisen tilan nostamiseksi sekä viherkatto- ja hulevesiratkaisun löytämiseksi!
Ota yhteys Rakennusbetonin myyntiin ja pyydä tarjous oman suunnittelukohteesi taiteellisen tilan nostamiseksi sekä viherkatto- ja hulevesiratkaisun löytämiseksi!

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan sinua?

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy on valmistanut betonisia AKO Garden -päällystetuotteita yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Toimintaa ohjaa ajatus erikoistumisesta ja yritys valmistaakin erikoisbetonituotteita, jotka ovat vaatineet pitkää kehitystyötä ja osaamisen lisäämistä. Tuotantolaitokset sijaitsevat suuren pohjavesialueen päällä, joka osaltaan on kannustanut yritystä miettimään erityisesti ympäristöystävällisiä ratkaisuja. AKO Garden -tuoteperheeseenkuuluu mittava määrä erilaisia, pientalojen pihoille suunniteltuja tuotteita; erilaisten pihakivien ohella saatavilla viherkattoa, kiviaineksia sekä luonnonkiviä.

Haluaisitko sinäkin pihaasi AKO Garden-tuotteita?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntija ottaa yhteyttä mahdollisimman pian!

Rakennusbetoni ja Elementti Oy
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20174_48819.jpg
Viherkatto on kaunis - ja tehokas hulevesien käsittelijä!
Hulevesien hallintaan kuuluu osana sadeveden pidättäminen jo katoilla. Viherkatot pidättävät ja käsittelevät vettä siellä, missä hulevesi syntyy.Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaisvalunta yli puolittuu veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan.
20172_48338.jpg
Pyöreä kivipatio miellyttää silmää ja kestää kulutusta
Mieti ensin sopivan houkutteleva ja rauhaisa paikka, jossa haluat kahvihetkesi viettää. Sen jälkeen vain tartut tuumasta toimeen, niin ei aikaakaan kun saat hienoa jälkeä aikaiseksi. Pyöreän muotokielen Kehäkivi on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen.
20174_48817.jpg
Harmittaako härme?
Härme saa uudet tiili- tai betonipinnat näyttämään ikäviltä. Pintaan ilmestyvä vaalea, laikukas tai harsomainen kerros harmittaa varsinkin uuden pihan omistajaa.
3_P_75344.jpg
Miksi puu kaatuu?
Myräkkä kaatoi taas puita pihoissa ja teiden reunoilla. Mitkä syyt voivat altistaa puun kaatumiselle? Entä miten sitä voisi ehkäistä?VASTAUS: Mitä kookkaampi ja peittävämpi latvus on, niin sitä voimakkaampi on tuulen puuta kampeava vaikutus. Kesällä kaatumiselle ovat luonnollisesti alttiimpia lehtipuut, ja talvella taas havupuut ovat lehtensä tiputtaneita lehtipuita herkempiä koville tuulille. Puut kestävät myös paremmin jatkuvaa kovaa tuulta kuin puuskaista, vähän välillä repivää ja puuta eestaas taivuttelevaa kovaa tuulta. Ellei puun juuristo ole kyllin laaja ja ote maaperästä tiukka, niin riittävän kovissa puuskissa puhkuva tuuli saa kyllä kumoon komeammankin puun.Kovat tuulenpuuskat saattavat siis aiheuttaa sen, että puiden juuret irtoavat kasvualustastaan - ja puu alkaa kaatumaan. Usein syy puun kaatumiseen on juuri puun juuristossa ja kasvualustan laadussa. Juuriston kasvua ovat voineet haitata tiivis, kova maanlaatu tai ehkä liian lähellä olevat maanalaiset rakenteet. Juuriston pitokykyä ovat puolestaan voineet heikentää juurialueella tehdyt kaivaustyöt sekä syksyn sateissa pehmentynyt, märkä maa-aines. Maan routaantuminen auttaa puolestaan pitämään juuret tukevasti jäätyneessä maassa.Myös lajikohtaisia eroja on. Esimerkiksi kuusi on hyvin pintajuurinen; sen takia koko juurakko irtoaa helposti ja ottaa maan mukanaan. Mänty taas tekee pinnallisten juurien lisäksi myös syviä juuria, joten se harvoin kaatuu juurineen. Kalliolla tai kovin kivisessä maassa kasvaessaan tekee kyllä syväjuurisemmatkin puut kovin pinnanmyötäistä juuristoa - ja altistuvat muiden tavoin repivälle tuulelle.Myös puiden heikot kohdat saattavat kovissa tuulissa antaa periksi. Ontto kolopuu saattaa kolon kohdalta katketa tai käävän aiheuttama laho (esim. talousmetsissä ilmenevän "maannousemasienen" tai juurikäävän aiheuttama) saattaa heikentää puuta niin paljon että se katkeaa lahon kohdalla.Puut saavat myös tukea ja suojaa toisistaan. Tuuliolosuhteet muuttuvat merkittävästi harvennuksen tai avohakkuun seurauksena. Seuraavien myrskyjen aikana tulee mitä todennäköisemmin kaatumaan joku alueelle jätetyistä tai sen reunamilla kasvavista puista. Esimerkiksi tien reunaan näkösuojaksi jätettyjä tai sähkölinjojen reunoilla kasvavia puuyksilöitä kaatuu muita helpommin - ja usein sähkölinjojen päälle aiheuttaen katkoksia. Jos puuryhmästä tai metsiköstä on kaatunut puu tai puita, niin kannattaa varautua puiden kaatumiseen myös tulevissa myrskyissä.
20207_65892.jpg
Etanadynamitti toimii myös viileällä
Kesä on jo ohitse mutta pihalla on edelleen häiritseviä kiviä, kalliota tai betonirakenteita? Murtolaastilla eli etanadynamiitillä rikot ja murrat häirikkökivet pois helposti - myös viileällä ilmalla.
20239_59898.jpg
Kesäkurpitsa - helppohoitoinen ja runsassatoinen herkku
Kurpitsan (Cucurbita pepo) lajikkeet jaetaan neljään ryhmään: kesä-, spagetti-, koriste- ja talvikurpitsa. Miedot, pyöreät tai pitkänomaiset kesäkurpitsat ovat nopeimmin viljeltäviä. Suomeen kesäkurpitsa saapui Välimeren alueelta ja sen viljelyllä on pitkä perinne. Todellinen lajikerunsaus on peräisin 1970-luvulta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton