TAKAISIN

Ideat, ohjeet ja kivituotteet rakentamisen eri vaiheisiin yhdestä paikasta

Päivitetty: 6.6.2022

Millainen sora ja sepeli käy minnekin? Miten tilaan kiviainekset tontille? Miten varmistan, että perustusten valu sujuu? Voinko asentaa pihakivet itse?

Omakotirakentajan kysymyksiin vastaa Rudus Kotipolku. Verkkopalvelusta löydät ajankohtaiset kivi- ja betonirakentamisen neuvot ja ideat rakennustöiden eri vaiheisiin aina ensimmäisistä unelmista viimeistelytöihin asti. Saat juuri omaan projektiisi sopivat vinkit, olitpa ensirakentaja tai jo konkari.

Tutustu Rudus Kotipolkuun

7
1

Tontin maaperä vaikuttaa maatöiden tapaan ja kustannuksiin

Älä anna maanrakennus- ja perustustöiden kustannusten yllättää. Tutustumalla tontin maaperään ennen tonttikauppoja pystyt arvioimaan, millainen perustustapa kannattaa valita ja paljonko työtä ja rahaa maanrakennukseen menee.

Usein kysytytyistä kysymyksistä löydät vastauksia omiin maanrakennus, perustus ja piha ongelmiin.

Kotipolun vinkit tonttikaupoille

 • Teetä maaperätutkimus jo ennen tonttikauppoja, niin osaat hahmottaa maanrakennustöiden budjetin, aikataulun ja tarvittavat resurssit paremmin.
 • Ota rakentamisen asiantuntija tontin valintaan mukaan. Hän osaa ennen ostopäätöstä kertoa tontin rajoitteista ja mahdollisuuksista.
 • Arvioi tontin hintaa sen rajoitteita ja mahdollisuuksia vasten.
 • Onhan hinnassa huomioitu pohjatöiden kustannukset?
2

Terve talo ja kaunis piha – valitse oikeat kiviainekset maan alle

Kun talon alle tulee oikeat kiviainekset oikeassa järjestyksessä, pysyy talosi suojassa maaperän kosteudelta. Myös piha-alueiden maa-aineksissa kannattaa olla tarkkana. Jos pohja on tehty kiireellä tai väärillä aineksilla, pihakiveys voi alkaa harittaa tai nurmialueet painua kuopille.

Valitsemalla oikeat kivituotteet salaojitukseen ja kapillaarikatkokerrokseen:

 • Suojaat pohjarakenteen kosteus- ja homevaurioilta
 • Estät sade- ja muiden vesien tulon kellaritiloihin
 • Estät veden pääsyn anturan alle, jolloin routa ei pääse tekemään tuhojaan

Arvioi kiviainesten kustannuksia kotisohvalla!
Ruduksen verkkokaupassa voit laskea tarvittavien kiviainesten määrät ja hinnat, pyytää tarjouksen tai tilata tuotteita.

3

Viimeistele talounelmasi pihan yksityiskohdilla

Olipa suunnitelmissasi paljon nurmialuetta lasten leikkeihin tai rinnepihan tyylikäs muuriratkaisu, ideat ja ohjeet pihan laittoon saat Kotipolulta.

Aloita terassin suunnittelu nyt niin juot kesäiset aamukahvit jo omalla terassilla! Ota kynä ja paperia käteen ja piirrä terassin pääkohdat paperille.

 

PSSST...

Tiesitkö että pihakiviä löydät myös Rakentaja.fin verkkokaupasta?

6
 • Katso paikka terassin pöydälle ja tuoleille. Jätä ainakin metri tilaa niiden ympärille niin kulkeminen on väljää ja tila joustaa myös tarpeiden muuttuessa.
 • Grillin paikkaa suunnitellessasi huomioi, että grillauspaikka kaipaa yleensä tuulensuojaa.
 • Pohdi, haluatko oleskelualueen seuraavan talon suoria linjoja vai pidätkö enemmän kaarevista, polveilevista muodoista.
 • Muoto vaikuttaa myös tuotteiden valintaan. Toiset tuotteet sopivat paremmin suoriin linjoihin ja toiset kaareviin muotoihin.
 • Jos riittävän kokoista tasaista terassinpaikkaa ei tahdo löytyä, voi rinnetontin pihaa pengertää muurikivillä tai reunakivillä.


Kurkista ihanat ideat vuoden 2021 Asuntomessuilta!
4
5