• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvit luovat pihan tunnelman

Vuodenajat vaihtavat pihan ilmettä!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 01.02.2023
20193_56728.jpg

Kasvit tekevät pihasta puutarhan.

Piha on joka talon ympärillä, mutta viihtyisäksi keitaaksi se muutetaan oikein valituilla ja sijoitetuilla kasveilla. Rehevyyttä ja tunnelmallisuutta luodaan kerroksellisen kasvillisuuden eri elementeillä. Ne muuttavat pihan puutarhaksi.

Selvää on, että puutarha on eri näköinen kesällä ja talvella. Mutta siellä tapahtuu toki monia muutoksia kasvukauden aikanakin.

Kun talvi taittuu kevääksi, innostavat päivittäiset muutokset seuraamaan kasvun alkua. Jos pihalle on syksyllä istutettu varhaiskevään kukkasipuleita, houkuttelee aurinkoiselle paikalle sijoitettu tuoli tai penkki seuraamaan alkavaa kasvua jo lumien sulaessa ja nauttimaan ensimmäisistä lämmittävistä auringonsäteistä. Istuskelijan tarkkaavaisuus herää ja havaitsee pienetkin kehittyvän kasvun merkit.

Innokkaimmat kevään kukkijat työntyvät jopa lumen läpi, mutta kevättä voi tuupata eteenpäin myös omilla ruukkuistutuksilla, joista kylmänkestävimpiä ovat narsissit ja helmihyasintit.
Innokkaimmat kevään kukkijat työntyvät jopa lumen läpi, mutta kevättä voi tuupata eteenpäin myös omilla ruukkuistutuksilla, joista kylmänkestävimpiä ovat narsissit ja helmihyasintit.
Ohje

Ohje

Jos innostut kevään ensi merkeistä, niin panosta varhaisiin kukkasipuleihin
- Ja voihan sipulikukista nauttia pitkälle kesään, kun varhaisia lajeja täydennetään myöhemmin kukkivilla. Kukkasipulit ovat myynnissä syksyisin, jolloin on niiden istutusaika.

Ruukkuistutukset ovat pihan, parvekkeen ja pation perusjuttu

- ja vaihtelunhaluisen inspiraatio!

Ruukkuistutukset ovat paljon muutakin kuin kesäkukkaistutuksia. Niiden avulla saat helposti vaihtelua pihan ja parvekkeen ilmeeseen, vaikka monta kertaa kesässä.

Kylmää kestävien kevätorvokkien venähdettyä pitkiksi ne vaihdetaan muihin kesäkukkiin, perennoihin ja heiniin, yrtteihin, vihanneksiin, havupensaisiin tai pikku lehtipuihin jo alkukesällä. Sekaistutuksia voi täydentää vaikka kasvi kerrallaan. Jos välivihreäksi istutettu punajuuri on satonsa antanut, voi sen paikalle laittaa vaikka kaunislehtisen perennan.

Syyskesällä raikastetaan ruukut uusilla kasveilla, esimerkiksi pallokrysanteemilla tai syksyn kukkivilla perennoilla. Pihaltakin voi kaivaa jakamista vaativia perennoja ja saada näin ilmaista koristusta terassille tai sisäänkäyntiin. Syksyn tullen istutetaan havupensaita, koristekaaleja ja kanervia.

Kasvit ränsistyvät ruukuissa helposti, varsinkin, jos ne eivät saa säännöllistä ja riittävää hoitoa. Apua saat uusimalla kasveja ja lisäämällä samalla juuristoon uutta, ravinteikasta multaa. Istutukset raikastuvat ja niihin tulee uutta ilmettä.

Katso tästä vinkit sommitteluun ja istutukseen

Kasvoipa ruukuissa mitä tahansa, kasvavat ne aikanaan suuriksi ja reheviksi. Siirtele ja sommittele ruukkuja kesän mittaan uusille paikoille, jotta kasvit pääsevät riittävästi esiin täysikokoisinakin. Saat näinkin helposti uudistettua istutusten ilmettä.
Kasvoipa ruukuissa mitä tahansa, kasvavat ne aikanaan suuriksi ja reheviksi. Siirtele ja sommittele ruukkuja kesän mittaan uusille paikoille, jotta kasvit pääsevät riittävästi esiin täysikokoisinakin. Saat näinkin helposti uudistettua istutusten ilmettä.

Puutarhan kesän kukintaan panostetaan, mutta miten on talvi-ilmeen laita?

Vaikka huomio keskittyy mieluusti tulevaan kesään, kannattaa istutuksia miettiessä uhrata ajatus myös puutarhan talvi-ilmeeseen. Onko puutarhassa riittävästi ikivihreitä kasveja? Ilman niitä piha saattaa vaikuttaa valjulta lehtien pudottua. Paljas näkyvyys tielle ja naapurustoon tekee tunnelmasta alastoman oloisen.

Ikivihreät kasvit ovat tärkeitä kasvillisuuden osasia kesälläkin, mutta kesävihantien kasvien lepokauden aikana talvenvihreät pääsevät oikeuksiinsa. Havupuiden ja vaikkapa alppiruusujen valikoima on runsas ja sopivia lajeja löytyy jokaiseen puutarhaan. Niin kuin kasvivalinnoissa aina, on tärkeää ottaa huomioon kasvupaikan olosuhteiden lisäksi aikuisen kasvin vaatima tila. Taimena ikivihreät ovat tiiviitä ja suloisia mutta näyttävät usein kovin pieniltä istutettaessa. Houkutus istuttaa tiheään tai liian pieneen tilaan on suuri. Mutta jos ne eivät lopulta mahdukaan niille varattuun paikkaan, ei lopputulos ole toivotun kaltainen.

Ohje

Ohje

Talvenvihreiden kasvien suosikkeja ovat luonnollisesti havupuut ja alppiruusut
Vilkaise tästä havupuiden valikoimaa
Alppiruusujen valikoiman löydät täältä

Koreanpihdan (Abies koreana) kävyt ovat erityisen kauniit. Jotta itse puukin kasvaisi luontaisesti kauniin ja säännöllisen muotoiseksi, tarvitsee se runsaasti kasvutilaa ympärilleen. Hauskasti neulasiaan kihartava kääpiökoreanpihta ’Silberlocke’ sen sijaan jää huomattavasti pienemmäksi.
Koreanpihdan (Abies koreana) kävyt ovat erityisen kauniit. Jotta itse puukin kasvaisi luontaisesti kauniin ja säännöllisen muotoiseksi, tarvitsee se runsaasti kasvutilaa ympärilleen. Hauskasti neulasiaan kihartava kääpiökoreanpihta ’Silberlocke’ sen sijaan jää huomattavasti pienemmäksi.

Minkä kasvin kehitystä seurataan intohimolla ja mistä nautitaan kesän kypsyessä?

Mikä kasvi on puutarhasi huomion kiinnittäjä tai diivailija? Valitse parhaalle paikalle itseäsi kiinnostava huomiokasvi, upea kukkija tai tärkeä satokasvi, jonka kehitystä jaksat seurata keväästä syksyyn. Helppohoitoiseksi suunnitellussa pihassakin yksi huolella valittu erikoisuus tekee juuri tästä puutarhasta yksilöllisen, vaikka se vaatisikin hieman ylimääräistä hoivaa.

Pihan diivakasvi voisi olla vaikkapa näyttävästi kukkivan pikku puu, kuten magnoliatai japaninvaahtera.Tai ehkäpä runsaskukkaiset alppiruusut ja puistoatsaleat ovat se oma juttusi. Kenties valinta kohdistuu itsellesi mieluisaan, harvinaiseen perennalajiin tai jos olet perhosten ystävä, niiden houkuttelukasveihin.

Täältä löydät suosituksia perhoskasveiksi

Monessa pihassa seurataan kiinnostuksella hedelmäpuiden kukkasilmujen kehittymistä ja ennustellaan tulevan kukinnan runsautta, mutta tietenkin ihaillaan myös kukkaloistoa, kun sen aika koittaa. Hedelmäpuut ovatkin satotoiveiden lisäksi mitä suurimmassa määrin myös koristepuita. Niiden kukinta on nopea, mutta se on siksi sitäkin kohottavampi tapahtuma, jonka ympärille voi koota perhettä ja ystäviä japanilaisen kirsikankukkajuhlan tapaan. Ja sadon korjuun aikaan juhlitaan toisen kerran.

Näin istutat lehti- ja hedelmäpuun

Unohtamatta syksyn väriloistoa

Pihasesonkia on vielä paljon jäljellä silloinkin, kun kesä alkaa kääntyä syksyn puolelle. Jos ruskakasvit ovat unohtuneet puutarhan lajikirjosta, jää pihan iloista paljon pois. Ruska-aikana värien kirjo on laaja, siksi se onkin aivan kuin toinen kukinta-aika.

Rusokirsikka, Prunus sargentii, peittyy vaaleanpunaiseen kukkahuntuun jo ennen omenankukka-aikaa. Aurinkoiselle paikalle istutettuna sen lehdistö hehkuu syksyisin upeissa väreissä.
Rusokirsikka, Prunus sargentii, peittyy vaaleanpunaiseen kukkahuntuun jo ennen omenankukka-aikaa. Aurinkoiselle paikalle istutettuna sen lehdistö hehkuu syksyisin upeissa väreissä.

Ruskan väreihin ja voimakkuuteen vaikuttavat lajien ominaisuuksien lisäksi kasvukauden olosuhteet ja istutuspaikka. Jos on ollut paljon aurinkoa ja lannoittaminen on tehty maltilla, on ruska yleensä syvä. Erityisen voimakkaiksi syksyn värit muodostuvat, jos ruskakasvi on istutettu paikalle, jossa syksyn viileät tuulahdukset tavoittavat sen. Kovin suojaisaan tai varjoisaan paikkaan istutetulla kasvilla syysvärit jäävät laimeammiksi.

Kasvukauden olosuhteista johtuen syysvärit ovat samallakin kasvilla erilaiset eri vuosina, mikä tekee tästäkin sesongista mielenkiintoisen seurattavan.

Katso tästä esimerkkejä kasveista, jotka leimuavat syysväreissä

Ohje

Ohje

Kun piha on suunnitteltu omien kiinnostuksen kohteiden ja omien hoidollisten voimavarojen mukaan, on sen ylläpito mieluisaa ja piha ei ole vain piha vaan oman näköinen puutarha. Sellaisesta puutarhasta voi nauttia koko vuoden ajan; vuoden kierron mukaan vaihtuvissa tunnelmissa.

Jos toivot apua pihasi suunnitteluun tai pienempiin pulmakohtiin, saat sitä täältä

Teksti: Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy
Kuvat: Tuuli Järvinen ja Shutterstock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20231_80727.jpg
Perhosorkidean hoitaminen
Perhosorkidea (Phalaenopsis) on useimmiten se orkidea, josta innostus orkideoihin alkaa. Jopa niin, että kaupat mainostavat myyvänsä "orkideoita", aivan kuin perhosorkidea olisi se ainoa orkidea. Kuitenkin orkideasukuja on noin 800, luonnonlajeja yli 20 000 ja koska orkideat risteytyvät helposti keskenään, on ihminen innostunut tuottamaan niitä satoja tuhansia – perhosorkideoitakin tuhansittain.
202112_74145.jpg
Miten saan vaahteran juuret tuhottua?
Lukija kysyy: "Pihaltamme kaadettiin vaahteran alku, korkeus noin 2.5 metriä, koska se kasvoi liian lähellä taloa. Vaahterasta jäi kanto maahan, joten kuinka saan juuret tuhottua, ettei se lähde kasvattamaan uutta tainta? "
202110_72805.jpg
Heijastinliivin käyttö voi pelastaa henkesi syyspimeällä
Heijastinliivien heijastavuus todettiin hyväksi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) vuonna 2021 teettämissä testeissä. Iltojen pimetessä heijastinliivi antaa sinulle hyvän turvan lenkkeillessäsi tai pyöräillessäsi. Muista myös pukea heijastinliivi lapselle tai lemmikille. Heijastinliivi voi pelastaa sinun tai läheisesi hengen liikenteessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton