TAKAISIN

Haaveena oma yrttitarha - Katso vinkit yrttien kasvattamiseen

Julkaistu: 20.5.2019
Yrttitarhan perustaminen on helppoa, jos ostat kaupan vihannesosastolta tai taimimyymälästä valmiita yrttiruukkuja, jotka voi istuttaa kotipuutarhaan tai isompaan astiaan.

Tee yrtti-istutus parvekkeelle tai terassille:

1. Varaa yrteille isompi ruukku ja Yrttimaa-säkki.
2. Kastele yrtin taimi kunnolla ennen istutusta.
3. Jos versot ovat pitkiä, napsi pisimmistä versoista satoa heti käytettäväksi.
4. Irrota yrtti ruukustaan.
5. Istuta se isompaan astiaan niin, että juuripaakku peittyy multaan.
6. Anna varastolannoitus:
* Tee taimien väliin kuoppa, johon annostelet 0,5 dl Yrtti- ja taimilannoitetta/kasvi.
* Peitä lannoite mullalla.
* Varastolannoituksesta riittää ravinteet koko kesäksi ja voit kastella pelkällä vedellä.
7. Kastele.

Hyvä multa yrteille on luonnonmukainen Biolan Yrttimaa, jossa on mukana sekä biohiiltä että kasvusammalta. Myös luonnonmukainen Biolan Kesäkukkamulta sopii erinomaisesti yrttien kasvatukseen. Molemmissa mullissa on paljon hidasliukoisia ravinteita sekä biohiiltä sitomassa vettä ja parantamassa mullan rakennetta.

Varastolannoitukseen soveltuvat kiinteä luomulannoitteet, kuten Biolan Yrtti- ja taimilannoite sekä Biolan Yrttilannos-puikot. Varastolannoittamisen etuna on, että kasteluun riittää pelkkä vesi, eikä yrttien lehdille jää lannoiteliuosta, kuten kasteluveden mukana annettavien lannoitteiden kanssa saattaa käydä.

Kasvimaalla yrtit viihtyvät multavassa tai hieman hiekkapitoisessa maassa lämpimällä paikalla. Yrttien lannoitukseen soveltuu Biolan Luonnonlannoite tai Biolan Kasvimaalannoite, 2-2,5 l/10 m².

Biolan Yrttimaa on luonnonmukainen kasvualusta tuoreille yrteillesi.Biolan Yrttimaa on luonnonmukainen kasvualusta tuoreille yrteillesi.

VINKKI: Kokoa Biolan Yrttimaahan omista lempiyrteistä sekaistutus, josta saat monipuolista maisteltavaa ruokapöytään. Kun liität Yrttimaan Biolan Kastelualtaaseen, kasvatuksesta tulee entistä vaivattomampaa. Kastelualtaassa riittää vettä yrteille jopa 3-4 viikoksi. Näin kasvatus onnistuu mökillä, jossa käydään vain viikonloppuisin, tai voit lähteä lomalle ilman pelkoa kasvien kuivumisesta.

Biolan Kasteluallas on vaivattomin tapa kasvattaa omaa satoa.Biolan Kasteluallas on vaivattomin tapa kasvattaa omaa satoa.

Ole rohkea - kasvata omat yrtti- ja maustekasvisi!

Yrttien kasvattamisessa on niksinsä, mutta oman sadon hyödyntäminen on hyvin palkitsevaa ja pienikin määrä tuoretta yrtti- ja maustelisää kruunaa ruuan kuin ruuan. Ryhdy siis rohkeasti viljelemään vaikka ikkunalaudallasi tai puutarhassasi.

Mitkä ovat yksi- ja mitkä monivuotisia yrttejä?

Yksivuotisia:

Basilika, tilli, kurkkuyrtti eli purasruoho, maustekirveli, korianteri, kesäkynteli, vihanneskrassi, anisruoho, kehäkukka, sinapit, tuoksuampiaisyrtti.

Kaksivuotisia:

persilja, kumina

Monivuotisia:

iisoppi, talvikynteli (ei juuri talvehdi Suomessa), mäkimeirami, maustefenkoli (ei talvehdi Suomessa, eli käytännössä yksivuotinen), koiruoho, timjami eli tarha-ajuruoho, mintut, rosmariini, salvia (ei juuri talvehdi Suomessa, eli käytännössä yksivuotinen), maustemeirami (ei talvehdi Suomessa, käytännössä yksivuotinen, ) sitruunamelissa, rakuunat, saksankirveli, väinönputki, ruohosipuli, valkosipuli, lipstikka, laventeli, yrtti-iiso.

Mitkä yrtit sopisivat aloittelijalle?

Mitkä olisivat siis ns. helppoja kasvattaa?

Ensikertalaisen kannattaisi kenties aloittaa seuraavista lajeista:
kirveli, lipstikka, mintut, oregano, persilja, rakuuna, sitruunamelissa, tilli ja timjami. Jos haluaa varmasti talvenkestävän lajikkeen, niin kannattaa valita iisoppi, lipstikka, rakuuna tai saksankirveli, kenties myös sitruunamelissa, mäkimeirami tai mintut.

Jos kasvisi taas joutuvat olemaan kuivina pitkään, niin kannattaa valita kuivuutta hyvin kestävät meirami, lipstikka, rakuuna, saksankirveli, salvia tai timjami.

Vaateliaimpia ovat puolestaan rosmariini, basilika ja laventeli. Runsaasti kastelua vaativat yrtti-iiso, kirveli, tilli, sitruunamelissa ja basilika. Näitä kannattaa siis kenties ainakin alussa välttää.

VINKKI: Perennapenkkiin sopivat ja sitä täydentävät mm. mäkimeirami, iisoppi, väriminttu tai timjami.

Yrttien säilöntä

Yrttejä voi säilöä talven varalle pakastamalla ja kuivaamalla. Pakastaminen sopii sellaisille yrteille, jotka menettävät kuivatessa makuaan, tällaisia ovat mm. basilika, kurkkuyrtti, kirveli, ruohosipuli. tillin lehdet ja persilja.

Kuivattaviksi sopivat esimerkiksi väriminttu, valkosipuli, piparjuuri, iisoppi, laventeli, liperi, rosmariini, ryytisalvia, kynteli, timjami ja samojen siemenet. Helpoin tapa kuivata yrttejä on ripustaa pieniä kimppuja kuivaan ja lämpimään paikkaan, jossa on hyvä ilmanvaihto.
Basilikaa voi huoletta pakastaa, pakastettu basilika säilyttää makunsa hyvin.Basilikaa voi huoletta pakastaa, pakastettu basilika säilyttää makunsa hyvin.
Rohto- eli ryytisalvia sopii kuivattavaksi.Rohto- eli ryytisalvia sopii kuivattavaksi.