TAKAISIN

Kesäkukkien sijainnilla on väliä

Julkaistu: 10.6.2019
Tänään sataa, huomenna paistaa ja rakeitakin voi taivaalta tulla. Miten kauniit ja hennot kesäkukat selviävät?

Kesäkukkia voi suojata vaihtelevilta ja arvaamattomilta sääoloilta lasitetulla terassilla. Se antaa kasveille tarvittaessa suojaa tuulelta, sateelta ja suoralta auringonpaisteelta. Lasitettu terassi on etenkin innokkaimpien viherpeukaloiden mieleen, sillä lasituksen suojassa kasvien istutuksen voi aloittaa jo varhain keväällä. Myös alkukesän yöpakkaset saattavat yllättää, jolloin taivasalla yöpyvät kesäkukat eivät välttämättä selviä. Siksi lasitettu terassi pidentää kukkien loistoa aina varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Sateinen sää on kylmää suurempi uhka kesäkasveille, sillä sateen fyysinen rasitus ja kukintoa hakkaavat sadepisarat vahingoittavat terälehtiä. Lasitetulla terassilla kasvit ovat myös suojassa sateelta.
Kesäkukkia voi suojata vaihtelevilta ja arvaamattomilta sääoloilta lasitetulla terassilla.Kesäkukkia voi suojata vaihtelevilta ja arvaamattomilta sääoloilta lasitetulla terassilla.

Elinvoimaisuutta kukille läpi kesän

Kasvien valintaa ja niiden sijoittamista kannattaa suunnitella etukäteen. Osa kesäkukista selviää hyvin paahteisella paikalla, kun taas toiset kestävät läpi runsassateisenkin kesän.

Ainakin pelargonit, etenkin pienikukkainen ja kovalehtinen lajike kuten zonale on kestävää tekoa, samoin samettikukka ja harvinaisempi portulakka selviävät pihan aurinkoisimmillakin paikoilla. Jos kuitenkin olet esimerkiksi petunian tai verbenan ystävä, pitää näille kasveille löytää hieman varjoisampi paikka. Verbena ja pikku petuniat ovat myös helppohoitoisia kesäkukkia. Niitä ei tarvitse nyppiä. Pahitteeksi nyppiminen ei ole, sillä noin kerran viikossa nypitty kesäkukka jaksaa kukkia pidempään ja pysyy kauniimpana läpi kesän.

Kotipihoille, -parvekkeille ja -terasseille valitaan perinteisiä suosikkeja; miljoonakelloja, petunioita, verenpisaroita, pelargonioita ja samettiruusuja.Kotipihoille, -parvekkeille ja -terasseille valitaan perinteisiä suosikkeja; miljoonakelloja, petunioita, verenpisaroita, pelargonioita ja samettiruusuja.

Varjopaikan kasveja ovat kauniit verenpisarat, ahkeraliisat ja lumihiutaleet, ja siksi lasitettu terassi onkin näille kukille varsin viihtyisä paikka.

Ahkeraliisa on varjopaikan kasvi.Ahkeraliisa on varjopaikan kasvi.

Jos kesäkukkia kuitenkin haluaa sijoittaa myös ulos, kannattaa muistaa, että mitä hennompi ja mukautuvampi kukinto, sitä paremmin se selviää sateesta. Kesäkukkia voi auttaa selviytymään Suomen vaihtelevista sääoloista myös istuttamalla kasvit isoon ruukkuun ja suureen multamäärään. Silloin kuumanakin päivänä kasvi ei kuivahda, toisin kuin pienessä ruukussa. Ruukkuista kannattaa suosia rei’itettyjä ja salaojitettuja ruukkuja, joista liika vesi pääsee poistumaan. Suljetuissa ruukuissa seisova vesi tukehduttaa kasvin ja saa sen mätänemään multaansa. Muista myös säännöllinen lannoitus kasteluveden mukana. Valitsemillesi kasveille sopivat kastelu- ja lannoitusohjeet kannattaa aina varmistaa kukkakauppiaaltasi.
 

Lisää ideoita pihapiiriin ja terassin laittoon

LATAA maksuton inspiraatio-opas

Maksa sopivissa kuukausierissä

Terassi- tai parvekelasitus on investointi, joka ylläpitää tai jopa kasvattaa talon arvoa ja tuo iloa vuosikymmeniksi. Maksa lasitus Lumon Rahoituksella edullisesti sinulle sopivalla kuukausisummalla. Nyt saat ensimmäiset 6 kk ilman rahoituskorkoa!

Lue lisää rahoitusvaihtoehdoista >>


Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti

Terassilasituksen hintaan vaikuttavat monet asiat, kuten terassin muoto ja mitat, asennustapa, arkkitehtuuriset vaatimukset. Tarkan hinta-arvion saat veloituksetta Lumonin asiantuntijoilta.