• Etusivu
  • Kasvillisuus

Miten lisätä pihan viihtyvyyttä? Lue parhaat ideamme.

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.05.2019
20195_58052.jpg

Pihalla on mukava viettää aikaa monin eri tavoin. Se on paikka, jonka viihtyisyyteen, toiminnallisuuksiin ja yksityiskohtiin kannattaa panostaa. Millaisia odotuksia ja suunnitelmia sinulla on pihasi suhteen? Oletko vesipeto, viherpeukalo tai himogrillaaja? Nautitko helppohoitoisesta, siististä ja käytännöllisestä pihasta? Nyt on oikea aika toteuttaa pihasuunnitelmat.

Santanderilta voit hakea rahoitusapua pihasuunnitelmiisi

Rentoutumista paljussa tai poreissa

Ulkoporeallas ja palju ovat täydellisiä paikkoja rentoutumiseen. Vesi virkistää ja elvyttää koko kehoa. Ulkoporealtaassa tai paljussa viihdytään vauvasta vaariin. Puuttuuko sellainen vielä pihaltasi? Tarjolla on mitä erilaisempia porealtaita ja paljuja moneen eri mieltymykseen. Edullisin vaihtoehto on ilmatäytteinen ulkoporeallas, jolloin kustannukset ovat muutaman sadan euron luokkaa. Kaikki herkut sisältävän ulkoporealtaan hinnat nousevat jopa yli 10000 euron. Puulämmitteisiä kylpytynnyreitä löytyy monessa eri hintaluokassa koosta, materiaaleista, toiminnallisuuksista ja lisävarusteista riippuen. Hintahaarukka on noin 1500−4000 euroa.

Ulkoporealtaat ja paljut vaativat tasaisen ja routimattoman alustan. Myös mahdolliset sähkötarpeet tulee ottaa huomioon kustannuksia laskiessa.

Vesipedoille löytyy monenlaisia vaihtoehtoja rentoutua paljussa tai poreissa.
Vesipedoille löytyy monenlaisia vaihtoehtoja rentoutua paljussa tai poreissa.
Haluatko upottaa paljun terassiin? Huomioi kustannuksia laskiessasi myös asennustapa.
Haluatko upottaa paljun terassiin? Huomioi kustannuksia laskiessasi myös asennustapa.

Kesäkeittiössä herkutellaan

Grillaus ja syöminen ulkoruokailuryhmässä istuen on tärkeä kesäinen ajanviete. Jos perheen grillimestari haaveilee grillistä, sen hinta on riippuvainen siitä, tekeekö grillin itse vai ostaako kaupasta. Hinta liikkuu siten muutamista sadoista euroista tuhanteen euroon tai jopa sen yli. Ruokailuryhmien hinnat vaihtelevat suuresti. Sopivassa tarjouksessa sellaisen voi saada alle 200 eurolla, mutta sesonkina ruokailuryhmän hankintaan tulee varata vähintään 500-900 euroa.

Lasitettu terassi tarjoaa mahdollisuuden nauttia kesästä säässä kuin säässä.
Lasitettu terassi tarjoaa mahdollisuuden nauttia kesästä säässä kuin säässä.

Suojaa lasituksella

Lasitettu terassi pidentää terassisesonkia ja toimii kodin toisena olohuoneena aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Siellä vietät unohtumattomia hetkiä Suomen vaihtelevista keliolosuhteista piittaamatta. Ammattilaisen asentamana terassilasituksesta tulee laadukas, toimiva ja kestävä. Markkinoilta löytyy monia erilaisia lasitusvaihtoehtoja, joiden hinnat vaihtelevat riippuen esimerkiksi valmistajasta ja terassin koosta. Lasitetun terassin kustannuksiin tulee huomioida myös routimattoman perustan teko, mikäli sellaista ei ole jo valmiina.

Piharakennuksilla lisää tilaa

Tarvitaanko kotipihassasi lisätilaa varastorakennuksen muodossa tai pieni pihamökki ystävien ja sukulaisten majoittamiseen? Entä kota, jossa on tunnelmallista viettää aikaa ympäri vuoden grillaten tai nokipannukahvia keitellessä? Näiden toteuttamiseen tarvitaan itse rakennuksen lisäksi huolellisesti tehty perusta. Kustannukset vaihtelevat suuresti johtuen erilaisista lähtökohdista (rakennuksen ja rakennettavan alueen koko, työn laajuus, maapohjan rakenne jne.), käyttäjien tarpeista ja toiveista, materiaalivalinnoista sekä oman ja teetetyn työn suhteesta.

Kaunis kivipiha

Helppohoitoisuutta kaipaava rakentaa pihansa kivillä. Markkinoilla on tarjolla monenlaisia pihakivimalleja ja -materiaaleja, joista jokainen löytää mieleisensä.

Kivipihan rakentamisessa pohjatyöt ovat niin ikään tärkeässä roolissa. 100-neliöisen kivetyksen betonikiviin kuluu euroja noin 2500, minkä lisäksi on syytä varata rahaa tarvittaviin pohjatöihin.

20195_58054.jpg

Satoa omasta kasvihuoneesta

Haluatko seurata hyötykasvien kasvua kasvihuoneessa ja nauttia niiden tuottamasta sadosta? Kasvihuoneiden hinnat riippuvat niiden koosta, rakenteiden materiaaleista yms. Hintahaitari on alle 300 eurosta pitkälti yli 4000 euroon. Myös perustat pitää olla huolellisesti tehty, jotta kasvihuoneesta tulee toimiva ja pitkäikäinen.

* Kaikki artikkelissa mainitut hinnat ovat arvioita.

20195_58055.jpg
Info

Info

Tarvitsetko pihasuunnitelmiisi rahoitusapua?

Nyt voit hakea Santander lainaa ilman avausmaksua.

Santanderin lainalla voit rahoittaa suunnittelemasi pihan – ja nyt ilman avausmaksua! Saat uuden alle 20 000 euron lainan ilman avausmaksua, kun käytät hakemuksella kampanjakoodia "puutarha". Etusi päivittyy lainasopimukseen, eikä näy heti laskelmalla. Voit hakea lainaa 2 000–50 000 euroa, etkä tarvitse vakuuksia tai takaajaa. Tarjous on voimassa 30.6.2019 asti.


Lainasumma 6 000 € – Kuukausierä 131,64 € – Laina-aika 5 vuotta (60 erää) – Korko 8,69 % (3 kk Euribor (365) -0,31 % (1.4.2019) + 9 prosenttiyksikön marginaali) – KSL:n mukainen todellinen vuosikorko 12,01 % – Lainakustannukset yht. 1898,27 € – Maksettava kokonaismäärä 7 898,27 € – Todellisessa vuosikorossa ja lainakustannuksissa on huomioitu koron lisäksi lainan perustamismaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 8 €/kk.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_82908.jpg
Viikon kysymys: Miten parsapenkin kunnostus kannattaa aloittaa?
Minun parsapenkkini on monta vuotta vanha, haluaisin kunnostaa sen. Mistä aloitan kun vielä on kasvukausi? Katkaisenko versot vai nostanko koko parsan juurineen ylös ja muokkaan/vaihdan maan uuteen? Löydän vain taimien istutuksesta ohjeita.
20237_64566.jpg
Perinnekasvi: Iltahelokki
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on iltahelokki(Oenothera biennis). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
20237_82639.jpg
Mitä rikkaruohoja nämä ovat? Asiantuntija vastaa
Tunnistatteko noista kuvista, mitä ne ovat ja voiko niitä mitenkään saada pois?Kuva 1 on kotipihalta ja sitä oli alkukesästä koko piha-alueella todella paljon, nyt ehkä vähemmän. On aika ruman näköinen, kun on ruskeavartinen ja peittää koko pihan. Lyhyt, myöhemmin tulee sinisiä/violetteja kukkia varteen.Kuva 2 on mökin pihalta, leviää joka puolelle, tietenkin myös kukkapenkkeihin ja syö altaan esim. matalan punakukkaisen belliksen eli kaunokaisen.
20066_191.jpg
Retiisi
(Raphanus sativus)Retiision kasvi, joka antaa makua ja väriä kasvisruokiin. Retiisi on yksivuotinen ristikukkaisiin (Brassicaceae) kuuluva kasvi. Retiisi on nopeakasvuinen ja sen viljely on helppoa.
20179_50179.jpg
Tontuille Viherkatto Leville
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy oli mukana toteuttamassa viherkattoa mielenkiintoiseen kohteeseen Levillä. Elämyksellisen talon luonteeseen sopii hyvin myös viherkatto. Mielenkiintoisena haasteena oli talon jyrkät kattokulmat ja monet lappeet. Tietäjä työryhmineen kuitenkin ratkaisi nämäkin haasteet ja viherkatto saatiin kasvuun kesäkuun alussa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton