TAKAISIN

Milloin salaojien remontointi on ajankohtaista?

Päivitetty: 3.9.2021

Edes asianmukaisesti tehty salaojitus ei ole ikuinen. Säännöllisillä huoltotoimenpiteillä salaojajärjestelmälle saadaan lisäaikaa, mutta 70−80-luvuilla tehtyjen omakotitalojen salaojitukset alkavat väistämättä olla jo elinkaarensa päässä. Vuonna 1999 voimaan tulleiden rakennusmääräysten mukaiset muoviputket kestävät huollettuina noin 50 vuotta. Tätä ennen tehdyt salaojat vanhenevat keskimäärin 30−40 vuodessa. Jos tarkastuskaivoja ei ole, salaojajärjestelmää ei voi huoltaa, mikä lyhentää käyttöikää.

Musta putki on salaojaputki, harmaa sadevesiputki. Ruskeasta perusvesikaivosta vedet johdetaan pois tontilta.Musta putki on salaojaputki, harmaa sadevesiputki. Ruskeasta perusvesikaivosta vedet johdetaan pois tontilta.

Vaikka useimmiten puutteita on ennen 2000-lukua rakennettujen talojen salaojissa, säännöllisiä huoltotoimenpiteitä ei saisi laiminlyödä uusissakaan taloissa. Ongelmia voi syntyä, mikäli esimerkiksi puiden juuret ja hiekka ovat tukkineet putket. Lisäksi on tärkeää huolehtia sade- ja sulamisvesien ohjautumisesta pois talon vierustalta. Lähellä rakennusta oleva kasvillisuus tuo myös kosteutta talon rakenteisiin ja estää perustusten ja seinien kuivumisen.

Vaikka rakentamis- ja korjaustöissä on noudatettava hyvää rakentamistapaa, kannattaa huomioida, että hyvä rakentamistapa on omaan aikaansa liittyvä käsite. Se, mitä vuosikymmeniä sitten on pidetty hyvän rakentamistavan mukaisena ratkaisuna, ei välttämättä ole sitä enää nykypäivänä.

salaojat_pori_8027

Erityistä huomiota talon salaojiin kannattaa kiinnittää, mikäli rakennuspaikka on kostea tai talossa on niin sanottu riskirakenne, kuten 70−80-luvuilla yleinen valesokkeli. Valesokkelirakenteen riskialttius johtuu siitä, että talon runko on suoraan kosketuksissa maanpintaan, mikä altistaa talon rungon kosteusvaurioille ja edistää kosteuden nousua ylös seinärakenteisiin. Asianmukaisella salaojituksella ja sokkelin ulkopuolisella vedeneristyksellä näitäkin riskejä voidaan pienentää.

salaojat_1338

Tiesitkö?

Salaojaremontit ovat kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvia palveluita. Kotitalousvähennykseen kelpaava osuus on 50 % tehdyn työn osuudesta. Voit saada kotitalousvähennystä enintään 2 250 euroa.

Lue lisää