• Etusivu
  • Kasvillisuus

Oman ruokalautasen kasvikset halutaan kasvattaa itse

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.06.2019Päivitetty 15.02.2023
20232_58396.jpg

(Kuva: Biolan)

Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan kiinnostus itse kasvattamiseen ja syötäviin kasveihin on nousussa. Liki kolme neljästä suomalaisesta innostuu puutarhanhoidosta ainakin jonkin verran. Syyt kasvattaa itse syötäviä kasveja ovat tuoreus, alkuperä ja luonnonmukaisuus. Kotipuutarhuri haluaa nähdä konkreettisen kasvun ihmeen. Multien ja lannoitteiden hankinnoissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota ympäristöystävällisyyteen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämiseen. Ekologisia raaka-aineita puutarhassa ovat rahkasammal ja biohiili.

Suomalaiset haaveilevat syötävien kasvien kasvattamisesta

Kyselyssä selvitettiin millaisia ajatuksia syötävien kasvien kasvattaminen herättää. Peräti 98 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että itse kasvattamalla saa takuulla tuoretta syötävää ja tietää ruuan alkuperän. Liki yhtä moni oli sitä mieltä, että itse kasvattamalla tietää miten kasvit on tuotettu ja saa luomua.

Vastaajista 84 prosenttia kokee syötävien kasvien kasvattamisen mukavana ajanvietteenä. Vastauksissa näkyy myös kokkailutrendin nouseminen – itse kasvattaminen koetaan mahdollisuutena saada ruuanlaittoon erikoisempia kasvilajeja ja -lajikkeita.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

– Etenkin ne kasvit, jotka päätyvät omalle lautaselle, halutaan kasvattaa nyt luonnonmukaisesti. Syötävien kasvien suosikkilistalla ovat tomaatti, mansikka ja yrtit. Näiden kasvien sadon kasvamista ja kypsymistä on helppo seurata, ja kasvatus onnistuu vaikka parvekkeella. Kotipuutarhureille on kehitetty luomumultia- ja lannoitteita niin piha- kuin parvekekasvatukseen, kertooBiolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Ennen noloa, nyt kiertotaloutta

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Hinnan merkitys puutarhatuotteiden määräävänä hankintaperusteena on vähitellen saamassa haastajia. Kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys ovat hinnan jälkeen heti seuraavilla sijoilla. Peräti kahdeksan kymmenestä nosti ympäristöystävällisyyden tärkeäksi valintaperusteeksi multaa ja lannoitteita ostettaessa.

Suomalaisista 61 prosenttia pitää tärkeänä tai melko tärkeänä, että multien ja lannoitteiden valmistuksessa on hyödynnetty kierrätysraaka-aineita. Soveltuvuutta luomukasvatukseen toivoo 55 prosenttia.

Multaostoksilla hinta sai haastajan ympäristöystävällisyydestä.

– Ympäristöystävällisyyden arvostuksen nousu on hieno uutinen. Me Biolanilla olemme toteuttaneet kiertotaloutta sekä valmistaneet ympäristöystävällisiä tuotteita koko historiamme ajan. Muistan nekin vuodet, jolloin oli jopa noloa kertoa, että käytämme multakompostiemme raaka-aineena metsäteollisuudesta kierrätettyä puukuitua. Tosiasiassa raaka-aineiden kierrätys on ainoa tapa valmistaa tuotteita kestävästi ja ympäristöä säästäen. Vaikka tuotteissamme hyödynnetään jo nyt merkittäviä määriä kierrätettyjä sekä nopeasti uusiutuvia raaka-aineita, jatkuva tavoitteemme on edelleen kasvattaa näiden osuutta, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Oma yrittimaa (Kuva: Biolan)
Oma yrittimaa (Kuva: Biolan)

Kotipuutarhaan ekologisuutta rahkasammaleella ja biohiilellä

Kierrätettyjen raaka-aineiden lisäksi nopeasti uusiutuvat raaka-aineet ovat ekologisia, ja niiden käyttöä tulisikin lisätä myös kotipuutarhan hoidossa.

– Rahkasammal on täysin uusiutuva raaka-aine ja sitä voidaan kerätä ilman soiden häviämistä. Rahkasammal uusiutuu 2−3 kertaa nopeampi kuin talousmetsä, kertoo Kerttula.

Rahkasammaleella on myös ylivoimaiset kasvatusominaisuudet. Rahkasammal kastuu helposti ja pidättää vettä, mutta pysyy silti ilmavana. Kasvatuksen aikana sammal säilyttää hyvin rakenteensa. Nämä ominaisuudet helpottavat kastelua ja tuovat kotipuutarhurille onnistumisen iloa.

Toinen vihreä valinta kotipuutarhaan on biohiili. Myös biohiili pystyy varastoimaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä kasvien käyttöön mullan kuivuessa. Multaan lisätty biohiili parantaa kasvin juuriston kasvua ja toimintakykyä sekä ehkäisee maan liettymistä ja tiivistymistä. Biohiili säilyttää rakenteessa maassa satoja vuosia.

– Biohiilellä on hyvien kasvatusominaisuuksien lisäksi myös tärkeä merkitys ympäristön kannalta: Se toimii niin sanottuna hiilinieluna, eli sitoo hiiltä ilmakehästä pysyvästi, muistuttaa Kerttula.

Biolanin teettämä kuluttajakysely puutarhanhoidosta toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2018 ja siihen vastasi 1 000 suomalaista, joista 50 prosenttia oli naisia ja 50 prosenttia miehiä.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20144_38931.jpg
Selkäystävällisiä vinkkejä puutarhatöihin
Puutarhatyöt ovat hyvää arkiliikuntaaPuutarhatyöt antavat hyvää kuormitusta keholle ja saavat yleensä myös hien pintaan. Miltei kaikissa puutarhatöissä kyykistytään, kumarrellaan ja nostellaan. On tärkeää tehdä työt oikealla tavalla, ettei selkää rasiteta turhaan.Selkään kohdistuvaa kuormitusta voi pienentää työskentelemällä mahdollisimman pystysuorassa ja tekemällä nostot ergonomisesti. Selkämme pitää myös vaihtelevasta tekemisestä ja työn tauottamisesta; silloin jaksaa tehdä isompiakin urakoita pihalla!Suomen Selkäliitto listasi ergonomiavinkkejä, joiden avulla saa selkäystävällistä liikuntaa pihatöiden lomassa.
20149_40859.jpg
Kangasrousku
Helppo löytää ja tunnistaaKangasrousku on lähinnä mäntymetsässä tavattava asukki ja sitä kasvaa lähes joka puolella. Joskus sitä näkee sekametsissä tai suolla, mutta edellytykset kasvulle antaa mänty.Kangasrouskut kasvavat ryppäinä tai harvakseltaan, samoilla asuinsijoilla vuodesta vuoteen. Jos kesä on ollut kostea, kannattaa rouskua etsiä mäntykankailta taikka kallioilta, joilla on sammalpeite.Elo- ja syyskuu ovat parhaita keräysaikoja.Piparkakkurousku, kangassieni sekä kangasrousku ovat kaikki saman sienen eri nimiä.
20178_49997.jpg
Sipulikukkia keväästä syksyyn
Kukkasipulikuume johdattelee puutarhakautta syyspuolelle. Vielä on jäljellä monia hetkiä kuulaassa, kypsyvässä puutarhassa ennen oikean syksyn tuloa. Siksi nyt onkin hyvä hetki pysähtyä miettimään ensi kevättä ja suunnitella puutarhan talven jälkeistä ilmettä.
20115_25672.jpg
Herukoita ja karviaisia kotipihaan!
Meillä Suomessa viljeltyjä Ribes-suvun marjapensaita ovat:mustaherukka (Ribes nigrum),viherherukka (Ribes nigrum 'Vertti'),punaherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),valkoherukka (Ribes Rubrum-ryhmä),karviainen (Ribes Uva-crispa-ryhmä)sekä herukkakarviainen (Ribes x culverwellii).Mustaherukan (mm. 'Öjebyn', 'Mortti') voimakas tuoksu ja maku, punaherukka (mm. 'Punainen Hollantilainen', 'Jonkheer Van Tets') sekä niitä miedompi valkoherukka (mm. 'Valkoinen Hollantilainen') lienevät useimmille tuttuja, mutta muut herukat saattavat monille olla outoja.
20235_81929.jpg
Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa
Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka, joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Vaikka pensas on huonovointisen näköinen, ei se nyt juuri kuole näihin toukkiin. Näitä on esiintynyt muutamana vuonna.Mikähän olisi torjunta-aika ja millä aineella?
20227_63824.jpg
Kevätsahramit eli krookukset valloittavat
Sahramit ovat puutarhan A ja O – kevään ensimmäisiä ja syksyn viimeisiä kukkijoita. Sahramit kannattaakin istuttaa paikkoihin, joista kuljetaan ohi tai jotka näkyvät ikkunaan. Ne ilahduttavat kukinnallaan yleensä aikaan, jolloin puutarhassa ei paljon oleskella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton