• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvatatko pian laitonta ruusua?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.06.2019
20196_58551.jpg

Tämä monelle suomalaiselle tuttu ruusu on Suomessa haitallinen vieraslaji.

Kesäkuun 2019 ensimmäisestä päivästä lähtien on kielletty erään kaikille varmasti tutun ruusulajin maahantuonti ja myynti. Kyseinen ruusu tulee hävittää luonnosta vuoteen 2022 mennessä. Tämä haitallinen ruusu on nimeltään kurtturuusu, ja sen haitallisuus perustuu sen tapaan syrjäyttää Suomen alkuperäiskasveja nopealla ja aggressiivisella leviämisellään.

Suomen luonnolle haitallinen ruusu

Kurtturuusu on alun perin Koillis-Aasiasta kotoisin oleva laji, jota esiintyy luonnonvaraisena Japanissa, Kiinassa, Koreassa ja Venäjän Kaukoidässä. Kurtturuusu on villiytynyt istutuksista luontoon lähinnä viileillä ja lauhkeilla ilmastovyöhykkeillä. Villiytymiseen on johtanut sen helppohoitoisuudesta johtuva istuttaminen kohteisiin, joita ei hoideta aktiivisesti. Kuten monia muitakin vierasperäisiä kasveja, kurtturuusua on alun perin myyty koristekasveiksi, mutta ne ovat levittäytyneet luontoon.

Suomessa kurtturuusu luokitellaan erittäin haitalliseksi vieraslajiksi, ja se on Euroopan mittakaavoilla yksi sadasta pahimmasta vieraslajista (DAISIE-tietokanta).

Kurtturuusun kasvustot ovat erittäin tiiviitä, ja syrjäyttävät tieltään muut kasvit, vieden näin elintilaa Suomen luonnon alkuperäisiltä lajeilta. Ongelmaksi on muodostunut alkuperäislajiston syrjäytyminen etenkin saariston merenrannoilla, jolloin myös rantojen virkistyskäyttö kärsii. Myös esimerkiksi niittykasvien kuoleminen on ongelmana ruusun levitessä tienvarsiin.

Valtioneuvoston asetus

Maa- ja metsätalousministeriö esittää valtioneuvoston hyväksymän asetuksen vieraslajeista aiheutuvien riskien hallinnasta. Asetuksella pyritään tehostamaan Suomen alkuperäisten lajien suojelua. Haitallisina vieraslajeina esityksessä mainitaan kasvilajeja yhdeksän, joista painotus kohdistuu kurtturuusuun. Kurtturuusun maahantuonti ja myynti kiellettiin ilman siirtymäaikaa kesäkuun 2019 ensimmäisestä päivästä lähtien, ja sen kasvattaminen Suomessa on kiellettyä kesäkuusta 2022 lähtien.

Miten torjun kurtturuusun?

Kurtturuusun kasvattaminen on kiellettyä kesäkuusta 2022 alkaen. Kasvattamiseksi luokitellaan jo se, jos kasvia esiintyy tontilla. Kurtturuusu on kielletty siirtolapuutarhoissa, maanteiden tiealueilla, yksityispihoilla ja yleisillä alueilla. Kurtturuusun esiintyminen katsotaan kasvattamiseksi siitä huolimatta, johtuuko lajin esiintyminen aktiivisesta ylläpidosta, vai sen passiivisesta kasvuun päästämisestä.

Jos kotisi tai mökkisi lähellä kasvaa luontoon karanneitta kurtturuusuja, pyydä maanomistajalta lupa ruusuntorjuntaprojektiin.

Torjunta on helpointa pensaiden ollessa pieniä, jolloin ne voidaan kiskoa hiekasta käsin. Kun pensaat ovat kasvaneet, tarvitaan tukevia hanskoja ja työkaluja.

  • Aloita leikkaamalla pensas oksasaksilla tai raivaussahalla tyveä myöten alas.
  • Kaiva koko juurakko pois maasta. Tällä sitkeällä lajilla on valtavat maanalaiset osat, joten lapiota on syytä käyttää.
  • Laajalle levinneet, yhtenäiset kasvustot on parempi hävittää koneellisesti traktorilla.
  • Juurakon kappaleita jää äärimmäisen helposti maahan, joten jälkihoito ja seuranta ovat erityisen tärkeitä.
"Näännytysmenetelmä":

Tämä on hyvä menetelmä, jos sinulla on aikaa ja/tai et halua käyttää torjunta-aineita. Tässä menetelmässä leikataan kaikki ruusupensaan uudet vihreät versot pois.

  • Ensimmäisenä vuonna 3-4 kertaa
  • Seuraavina vuosina 2-3 kertaa

3-4 vuoden kuluessa pensas näivettyy hengiltä. Näin myös juurakot kuolevat ja vain pensaan rangat jäävät hävitettäväksi.

Info

Info

HUOMAA, että näännytysmenetelmä tulee aloittaa pikimmiten, jotta saat kurtturuusun pois pihoiltasi vuoteen 2022 mennessä.

Kurtturuusun lehdet ovat kasvin nimen mukaisesti kurttuisia.
Kurtturuusun lehdet ovat kasvin nimen mukaisesti kurttuisia.

Miten tunnistat kielletyt kurtturuusut sallituista?

Kiellettyihin kurtturuusuihin kuuluu Rosa rugosa ja sen valkoinen alba -muoto. Kurtturuususta jalostettu tarhakurtturuusu on edelleen sallittu. Tarhakurtturuusun salliminen perustuu siihen, etteivät risteymät omaa samaa lisääntymiskykyä ja leviämistä, jonka vuoksi kurtturuusu määritellään haitalliseksi.

Molemmat kulkevat Rosa rugosa-nimen alla, mutta helpoin muistisääntö myyntipisteissä vieraillessa on, että sallitun tarhakurtturuusun nimen perässä on lajikenimi yksinkertaisissa lainausmerkeissä. Esimerkiksi Rosa Rugosa ’Katri Vala’.

Myyntikielto on herättänyt paljon hämmennystä, sillä kurtturuusun hävitystoimenpiteisiin ryhtyessä voi olla vaikea erottaa kiellettyä kurtturuusua tarhakurtturuususta. Koska tarhakurtturuusua esiintyy monena eri lajikkeena, on niiden erittelu erityisen vaikeaa.

Info

Info

Kielletty kurtturuusu

Korkeus: 100-150 cm. (Tarhakurtturuusu 100-200 cm)

Kasvusto: Tiheäkasvuinen.

Oksat: Paksut ja tiheäpiikkiset.

Lehdet: Tummia, kiiltäviä, karheita ja kurttuisia. Syksyisin lehdet saavat keltaisen värin.

Kukat: Isot valkoiset tai tumman- tai vaaleanpunaiset kukat. Kukat ovat yksinkertaiset (Tarhakurtturuusun kukat voivat lajikkeen mukaan esiintyä useammissa väreissä. Kukat voivat olla yksin- tai moninkertaisia)

Kukkiminen: Heinä-elokuussa. (Tarhakurtturuusu lajikkeen mukaan kesän alusta syksyyn)

Pensas: Loppukesällä runsaasti punaisia kiulukoita. (Tarhakurtturuusun joihinkin lajikkeisiin ei muodostu kiulukoita)

Ominaisuudet: Erittäin kestävä ja nopeakasvuinen. Leviää juuriversoilla ja siementämällä.
kasvuvyöhykkeet: I-VIII. (Tarhakurtturuusun vyöhykkeet: I-VII.)

Kurtturuusun terälehdet kerrostuvat yksinkertaisesti.
Kurtturuusun terälehdet kerrostuvat yksinkertaisesti.
Tarhakurtturuusulla terälehdet saattavat olla monikerroksiset.
Tarhakurtturuusulla terälehdet saattavat olla monikerroksiset.
Kurtturuusuun muodostuu loppukesällä paljon punaisia kiulukoita.
Kurtturuusuun muodostuu loppukesällä paljon punaisia kiulukoita.
Syksyllä kurtturuusun lehdet saavat keltaisen värin.
Syksyllä kurtturuusun lehdet saavat keltaisen värin.

Ei vara venettä kaada

Valtioneuvoston hyväksymän haitallisia vieraslajeja käsittelevä maa- ja metsätalousministeriön asetus antaa vaikutelman siitä, etteivät tarhakurtturuusutkaan ole välttämättä tulevaisuudessa turvassa.

"On olemassa lajikkeita, jotka lisääntyvät heikosti siemenestä, ja osa lajikkeista on kokonaan steriilejä. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole käytettävissä riittävästi tietoa sen arvioimiseksi, millainen riski eri (tarhakurtturuusun) lajikkeilla on levitä ympäristöön. Tarhakurtturuusujen lisääntymisteho voi lisäksi vaihdella paitsi lajikkeittain myös kasvuolosuhteiden mukaan. Sääntelyä voidaan tarvittaessa tarkistaa sen jälkeen, kun yksittäisten tarhakurtturuusulajikkeiden lisääntymistehosta on saatu tutkimukseen perustuvaa tietoa." – VALTIONEUVOSTON ASETUS VIERASLAJEISTA AIHEUTUVIEN RISKIEN HALLINNASTA - muistio (23.5.2019)

Koska kurtturuusu ja tarhakurtturuusu saattavat olla hyvinkin toisiaan muistuttavia, saattaa ruusupensaita omaava päästä helpommalla hävittämällä pensaat, jos epäilys löytyy.

Kurtturuusun voi kuitenkin helpommin tunnistaa muista ruusuista. Puutarhoissa kannattaa suosia kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja.

Jos kurtturuususta luopuminen harmittaa, voi sen korvata esimerkiksi juhannusruusulla. Ne ovat samankaltaiset, mutta juhannusruusun erottaa esimerkiksi näistä piirteistä:

  • Lehdet ovat pienet, vihreät ja niissä on tavallisesti 7-9 lehdykkää.
  • Syksyisin lehdet saavat viinin- tai kuparinpunaisen syysvärin.
  • Puolikerrannainen kukinta ajoittuu juhannuksen tienoille ja kestää pari viikkoa.
  • Ruusunmarjat eli kiulukat ovat himmeän mustia, noin 1cm kokoisia ja pallomaisia.
Juhannusruusu muistuttaa kurtturuusua, mutta sitä saa kasvattaa jatkossakin.
Juhannusruusu muistuttaa kurtturuusua, mutta sitä saa kasvattaa jatkossakin.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20067_296.jpg
Ajankohtaista
MarketanpuistoEspoon Marketan-puistossa on pysyvästi esillä yli 110 näytteilleasettajan tuotteita ja osaamista.Marketanpuisto sijaitsee Kehä III:n varrella, ajo Röylän liittymästä.
20237_4260.jpg
Pensasaidan istuttaminen
Pensasaidan perustamiseen käytetään yleensä paljasjuurisia piiskataimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Astiassa tai paakussa kasvaneita, haaroittuneita aitataimia voi istuttaa vaikka keskellä kesää. Leikattavaan pensasaitaan taimia istutetaan 3–4 kappaletta metrille, lajista riippuen. Vapaasti kasvavaan aidanteeseen istutetaan 1–2 kpl/m.
20105_21686.jpg
Ovikatos suojaa
Fastlock Canopy-ovikatos kohentaa talon ilmettä ja suojaa sisäänkäyntiä sateelta ja lumelta, mutta päästää valon läpi. Katoksen kaarevan muodon ja luistavan katemateriaalin ansiosta lumi ei keräänny katoksen päälle.Fastlock Canopy-katosta on saatavana puurunkoisena ja alumiinirunkoisena versiona, molempia kahta eri kokoa: yksilehtiselle ja kaksilehtiselle ovelle. Asennusvalmiiseen ovikatospakkaukseen sisältyvät katoksen runkorakenne, mittaan leikatut Fastlock Uni-valokatepalat sekä kaikki tarvittavat kiinnikkeet. Canopy-katosten katemateriaalina on Icopalin polykarbonaatista valmistettu laadukas Fastlock Uni -valokate.
20237_78846.jpg
Miksi lupiineista pitäisi päästä eroon?
Lupiini on Suomen luontoon villiintynyt vieraslaji. Se on alun perin kotoisin läntisen Pohjois-Amerikan vuoristoista ja on monen muun haitallisen vieraslajin tapaan tuotu Suomeen koriste- ja rehukasvina. Ensimmäiset havainnot luontoon karanneista lupiineista tehtiin 1800-luvun lopulla. Lupiini on myös myrkyllinen, vaikka pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.
20232_70500.jpg
Valitse haudalle helppohoitoisia kasveja
Harvalla on mahdollisuutta käydä haudalla päivittäin hoitamassa kasveja tai poiketa edes kerran viikossa. Haudan kasvien hoito voi siis olla haastavaa, joten kasvien, oikean kasvualustan ja sopivan lannoituksen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.
201810_54972.jpg
Ampiaispesäkisan voittajat
Esbau Oy:n elokuiseen ampiaispesä-kuvakilpailuun osallistui valtava määrä toinen toistaan mielenkiintoisempia kuvia pesärakennelmista. Tuomaristo ei voinut muuta kuin hämmästellä ampiaisten rakennustaitoja sekä pesänrakennuspaikkoja! Moni lähikuva myös suorastaan hurmasi kauneudellaan; ovat ne melkoisia rakentajia.Esbau kiittää kaikkia kuvansa lähettäneitä ja onnittelee voittajia. Voittajiin on otettu yhteyttä ja palkinnot lähtevät pian saajilleen. Myös Puutarha.net osallistuu kiitoksiin ja onnitteluihin!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton