TAKAISIN

Haluatko raikasta ilmaa kotiisi ilman suuria remontteja?

Julkaistu: 1.7.2019

Vietämme sisätiloissa 90% ajastamme ja silloin sisäilman pitää olla kunnossa. Vanhoissa taloissa ilmanvaihto ei enää välttämättä toimi niin kuin pitäisi. Ilmanvaihto on suunniteltu rakennusvuoden tarpeisiin ja monesti vanhat lämmitysjärjestelmät on korvattu jo uusilla. Ennen myös lämmitettiin enemmän puilla taloa ja saunaa, joka taas kiihdytti painovoimaista ilmanvaihtoa.

Ihmisten vedenkäyttö ja rakennusten kosteusrasitus on lisääntynyt viime vuosina. Vanhat ikkunat ja ovet on myös voitu vaihtaa uudempiin tiiviimpiin vaihtoehtoihin. Jos riittävän korvausilman saannista ei ole huolehdittu voi kosteus päätyä talon rakenteisiin ja aiheuttaa home- ja kosteusvauroita. Vuosien saatossa ilmanvaihdossa tapahtuu hiljalleen muutoksia eikä niitä välttämättä huomaa, koska huonoon sisäilmaan tottuu valitettavan helposti. Onneksi sisäilman laatua voidaan mitata helposti ja pienillä muutoksilla saadaan laadullisesti parempaa sisäilmaa.

Jos huomaat ongelmia sisäilmassa, silloin kannattaa harkita ilmanvaihtoremonttia. Ilmanvaihtoremontit suunnitellaan aina asiakkaalle sopivaksi ja huoneiden käyttöasteen mukaan. Huonekohtaiseen ilmanvaihtoon suunniteltu Fresh Air Omega tasapainottaa painovoimaisen ilmanvaihdon korvausilman vajetta. Ilmanvaihtolaite vie tunkkaista ilmaa ulos ja siirtää raikasta ilmaa sisälle. Laite ei tarvitse muuta huoltoa kuin säännöllisen suodattimen vaihdon.

Tehokas ilmanvaihto myös kesällä vaikka Omegassa ei olekaan erillistä viilennystoimintoa. Kesäasetuksella saadaan tehostettua painovoimaista ilmanvaihtoa. Järjestelmä puhaltaa lämpimän ilman ulos ja tuo tehostetusti ulkoilmaa sisälle. Etenkin iltaisin ja öisin sen avulla saadaan viileää ilmaa virtaamaan sisälle kotiin.

Ilmanvaihtoremontin hyödyt

  • Lämmöntalteenotto pienentää energiankulutusta
  • Poistaa tunkkaista ilmaa ja epämiellyttäviä hajuja
  • Raikastaa sisäilmaa hallitusti
  • Parantaa unen laatua ja heräät virkeämpänä
  • Pitää talosi terveenä

Pienennä energiankulutusta, säästä luontoa

Ilmanvaihdon osuus pientalon energiankulutuksesta on jopa 30-40 %. Lämmöntalteenotolla pystytään hyödyntämään jopa 89 % lämmitysenergiasta. Fresh Air Omega -järjestelmä ottaa lämmön talteen ulos menevästä sisäilmasta ja siirtää sen takaisin sisälle virtaavaan ilmaan. Näin raikas ilma lämpenee edullisesti eikä sisälle tule ilmanvaihdon kautta kylmää ilmaa.

Nykyisten ilmanvaihtomääräysten mukaan ilman pitää vaihtua kerran kahteen tuntiin, joka tarkoittaa 120 neliöisessä talossa 3600 kuutiota vuorokaudessa. Niin suuren ilmamassan lämmittäminen maksaa melkoisesti, mutta Omegan lämmöntalteenottojärjestelmällä pystytään hyödyntämään poistoilman lämpöenergia. 120 neliöiseen taloon, jossa on kolme makuuhuonetta, asennetaan tavallisesti neljä ilmanvaihtolaitetta ja kaksi poistoilmapuhallinta. Tämän hetkisellä sähkön hinnalla järjestelmän energiankulutus olisi noin 20 euroa vuodessa.

Fresh Air Omegan lämmöntalteenotto

Lämmöntalteenoton toimintaperiaate:

  • Lämmin käytetty sisäilma virtaa ulos lämmönvaihtimen kautta, jossa sisäilman lämpöenergia ja kosteus siirtyvät vaihtimeen.
  • Korvausilma virtaa huoneeseen lämmeten lämmönvaihtimeen varastoidulla lämpöenergialla.
  • Sisään tuleva ilma sekoittuu huoneilman kanssa noin metrin päässä laitteesta, mikä vähentää talvisin vedon tunnetta.

Tilaa ilmainen ilmanvaihtokartoitus

Sisäilma­asiantuntija tutkii kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja kertoo, miten ilmanvaihtoa voidaan parantaa. Saat ilmanvaihtokartoituksesta ilmaisen raportin, joten jätä yhteydenottopyyntö.
 

Lue lisää erilaisista ilmanvaihtoratkaisuista

Ilmanvaihto kuntoon ilman kalliita putkistettuja remontteja