• Etusivu
  • Hoitotyöt

Helle saapuu Suomeen, 7 vinkkiä hellepuutarhaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80853.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Viileän alkukesän jälkeen sääennuste lupaa hellettä koko maahan. Lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus rasittavat kasveja. Kuivuudesta kärsivien kasvien kasvu hidastuu ja sato jää pieneksi. Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Kasvit voivat jopa kuolla. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antaa vinkit kuinka kasvit saa säilymään elinvoimaisina helteen ajan.

Ensimmäiseksi kuumasta ja kuivasta kesäsäästä alkavat kärsiälehtevät kasvit, jotka haihduttavat paljon vettä. Myös hiljattain istutetut puut, pensaat ja kukat kaipaavat kastelua, koska niiden juuret eivät vielä ole syvällä maassa. Kasvit, jotka ovat kasvaneet samalla paikalla useita vuosia, eivät ole herkkiä pitkillekään poutakausille.

Sadonmuodostusvaiheessa olevat mansikat, herukat, vadelmat ja mustikat kaipaavat nyt vettä. Jos vettä on niukasti, niin yksittäiset marjat eivät pullistu ja sato jää pieneksi, vaikka kukinta olisi ollut runsas.

Hiekka- ja turvepitoisilla mailla vesivarastot ovat pienet ja kastelua tarvitaan aikaisemmin kuin savimailla. Hälyttävä merkki kastelutarpeesta on, jos kasvit alkava nuutua iltaa kohti.

Lisää maan vesivarastoja biohiilellä ja kompostilla

Helposti kuivuvaa maata kannattaa parantaa niin, että se varastoi paremmin vettä.

– Biohiili on tehokas vedensitoja. Multaan lisättynä biohiili toimii kuin kastelukide: Se pystyy varastoimaan vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Biohiiltä on jo valmiina monissa mullissa, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Monissa kotipuutarhoissa kompostoidaan, ja kompostimulta kannattaakin hyödyntää maanparannusaineena. Ravinteiden lisäksi kompostimulta sisältää paljon vettä pidättävää humusta, mikä auttaa kasveja selviytymään pitkistä poutakausista. Kompostia voi levittää myös mullan pinnalle katteeksi. Erilaiset katteet vähentävät kosteuden haihtumista maasta.

Älä houkuttele kotiloita kastelemalla

Yleisin kasteluvirhe on liian vähäinen vesimäärä. Kasvit eivät hyödy siitä, että mullan pinta kostuu. Päinvastoin, toistuvat niukat kastelut saavat kasvin juuret kasvamaan kohti mullan pintaa, jossa ne ovat entistä herkempiä kuivumaan. Kun päätät kastella, kastele kerralla kunnolla. Kerralla kastellaan vähintään 30 litraa neliön alueelle. Isojen alueiden kastelu hoituu helpoiten sadettimella.

– Paras aika kasteluun on aamu. Päivällä iso osa sadetetusta vedestä haihtuu ilmaan kasvin ulottumattomiin. Illalle ajoitettu kastelu puolestaan jättää puutarhan märäksi yön ajaksi. Niillä alueille, joilla esiintyy paljon kotiloita, iltakastelu saa yöllä kulkevat kotilot villiintymään, varoittaa Kerttula.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Siirrä piharuukut varjoon

Pihan ja parvekkeen ruukkuja kastellaan koko kesä säännöllisesti, mutta helteellä kastelu saattaa tuntua erittäin työläältä. Kuumimmiksi päiviksi ruukut voi siirtää varjoisampaan paikkaan. Paahteessa kasveja rasittaa myös ruukun mullan kuumeneminen. Etenkin pienissä tummissa ruukuissa mullan lämpötila voi muuttua hellepäivänä kasville tukalaksi.

– Biohiili ja rahkasammal helpottavat ruukkuviljelijän kesää. Ne varastoivat vettä ja pidentävät siten kasteluvälejä, mutta säilyttävät silti mullan ilmavuuden. Sekä biohiiltä että rahkasammalta on lisätty muun muassa kesäkukkien ja yrttien kasvatukseen kehitettyihin multaseoksiin, vinkkaa Biolanin Kerttula.

– Jos hellekaudelle osuu loma, eikä ruukkuja kastella päivittäin, voi osan kukista ja yrteistä leikata lyhyemmiksi. Näin ne haihduttavat vähemmän. Esimerkiksi orvokki ja petunia tykkäävät leikkaamisesta ja ovat taas muutaman viikon päästä leikkaamisesta täydessä kukassa, jatkaa Kerttula.

Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Siksi on tärkeää huolehtia puutarhakasvien riittävästä vedensaannista.

  1. Kastele kasvit aamulla.
  2. Kastele kerralla runsaasti, vähintään 30 l neliölle.
  3. Pidä kasvihuoneen tuuletusluukut ja ovet auki.
  4. Avaa parvekkeen lasit kokonaan.
  5. Siirrä piharuukut varjoon.
  6. Nosta ruohonleikkurin terien leikkauskorkeutta, ettei ruoho pala.
  7. Paranna maan vedenpidätyskykyä biohiilellä ja kompostilla.
Ohje

Ohje

7 vinkkiä hellepuutarhaan

  1. Kastele kasvit aamulla.
  2. Kastele kerralla runsaasti, vähintään 30 l neliölle.
  3. Pidä kasvihuoneen tuuletusluukut ja ovet auki.
  4. Avaa parvekkeen lasit kokonaan.
  5. Siirrä piharuukut varjoon.
  6. Nosta ruohonleikkurin terien leikkauskorkeutta, ettei ruoho pala.
  7. Paranna maan vedenpidätyskykyä biohiilellä ja kompostilla.
Rahkasammaleesta tehty multa varastoi vettä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. (Kuva: Biolan)
Rahkasammaleesta tehty multa varastoi vettä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20102_20211.jpg
Lautanen puolilleen kasviksia - kauden mukaan
Talvikaalit valloittavatTalvikaalit sopivat haudutettaviksi uunissa, padassa, kattilassa tai vokkipannulla. Kaalikeitto ja lammaskaali täydentyvät porkkanasta ja kypsyvät liedellä. Uunin lämmöllä saadaan herkullista kaalilaatikkoa ja kaalipiirakkaa. Joskus osan tuorekaalista voi korvata hapankaalilla, ja punakaali sopii aivan samoihin ruokiin kuin valkokaalikin. Kaali valmistuu kätevästi myös säilyväksi salaatiksi.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
20092_15244.jpg
Maan happamuus heikentää satoa
Mitä tarkoitetaan maan happamuudella ja miten se käytännössä ilmenee? Voiko asialle tehdä jotain - vai tarviiko?Suomen maaperä on luontaisesti hapan ja pystyy huonosti vastustamaan happamoittavia tekijöitä. Suuret sademäärät etenkin keväisin ja syksyisin aiheuttavat ravinteiden ja kalkin huuhtoutumista. Ilman rikkipitoisuus on kasvanut jatkuvasti fossiilisten polttoaineiden eli öljyn ja kivihiilen polton vuoksi. Tämä rikki laskeutuu maan pinnalle sateen mukana ja happamoittaa maaperää. Myös typpilannoitus ja kasvien ravinteidenotto lisäävät maan happamoitumista.Kotipuutarhasi kasvualustan happamuuden voit tarkistaa teettämällä maanäytteestä viljavuustutkimuksen. Alueen kasvillisuudestakin voit jo tulkita jotain; havumaaston pohja on happamampaa kuin lehtokasvien juurella.KatsoKasvikortiston kalkinkarttajat!
20165_46485.jpg
Etanadynamiitti murtaa vahvemmankin!
Ter-Mite by DextecOnko pihallasi kivi tai kallio "väärässä paikassa"? Tai vanhat betoniportaat, joista pitäisi päästä eroon? Etanadynamiitillä se onnistuu!
20235_81779.jpg
Led-innovaatio otti voiton maail­man suurim­massa suunnittelu­kilpailussa
Maailman suurimpana suunnittelukilpailuna tunnettu A' Design Award and Competition on palkinnut vantaalaisen LedStoren yrittäjän, Janne Haltun, Tunnelma CCT Led-spottituoteperheen suunnittelusta. A' Design Awards & Competitionin arvostettu palkintolautakunta palkitsi led-innovaation kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa.
20176_49449.jpg
Ihailetko vanhaa, harmaata pintaa?
Vesiohenteinen ja ympäristöystävällinen SIOO:X-tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon. Sioo:x vaikuttaa mekaanisesti ilman myrkkylä. Pinta pysyy tuulettuvana ja Sioo:x ehkäisee sekä halkeilua että tikkuuntumista. Puupinta on käsittelyn jälkeen tiivis, pehmeä ja miellyttävä jalkapohjalle. Ulospäin pinta on kaunis ja tasaisen harmaasävyinen, peittämättä kuitenkaan puun syitä.Tehokas käsittely suojaa käsiteltyä pintaa sieniltä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja tuhoelämiä vastaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton