• Etusivu
  • Rakentaminen

Karkkia vai kepponen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.10.2023
202310_83231.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Halloween on kummitusten aikaa ja eritoten lapsille mahtava tilaisuus päästää luovuus irti. Ota lapset mukaan Halloweenjuhlien suunnitteluun ja valmisteluun. Yhdessä on kiva askarrella juhliin itsetehdyt koristeet ja leipoa tarjottavat. Netti ja lehdet ovat nykyisin pullollaan hauskoja ideoita.

Tarjolla hämähäkkejä ja kummituksia

Mitä hurjemman näköiset tarjoilut, sen hauskempaa lapsilla on: karkkimatoja lautasella, kummitustikkareita, hämähäkkikakku. Mitä kaikkea kivaa voitkaan lisätä tarjoilupöytään?

Tarjoile juomaa kurpitsasta. Kaiverra suurehko kurpitsa tyhjäksi jäätelökauhalla ja huuhtele sisusta puhtaaksi. Voit koristella kurpitsan ulkopuolelta mustalla tussilla ja piirtää siihen vaikka perinteiset kurpitsakasvot.

Tehkää hedelmistä ja vihanneksista hauskoja ötököitä tarjolle. Ötökät toimivat ensin koristeina, jotka voitte syödä jälkeen päin.

Hauskat pienet kummitukset loihditaan helposti marengista. Nämä taatusti katoavat nopeasti herkkusuiden ilmestyessä paikalle.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Pelit ja leikit

Pelit kruunaavat juhlat ja saavat ajan kulumaan. Tavallisista peleistä voi kehittää myös halloweenversioita.

  • Etsi piilotetut kurpitsat tai muoviset hämähäkit.
  • Muumionkäärimiskilpailu – kaksi joukkuetta ja vessapaperia. Valitkaa joukostanne yksi, josta tehdään muumio. Kumman joukkueen muumio valmistuu ensin?
  • Kurpitsakaruselli – laita kurpitsa kiertämään musiikin tahtiin ja kun musiikki pysähtyy, se kenellä kurpitsa on, putoaa pois.
  • Muumiokeilaus – kiedo keilat vessapaperiin ja liimaa niille silmät.

Koristeet puutarhasta

Koristelussa voitte käyttää mielikuvitusta ja ideoida lasten kanssa toinen toistaan hienompia esillepanoja. Puutarhasta voi kerätä värikkäitä lehtiä ja asetella ne pöydälle tai pujota ketjuksi ja laita roikkumaan. Valkoisesta tai harmaasta langasta saa hienoja hämähäkinverkkoja seinälle. Verhot voi koristella muovisilla hämähäkeillä tehostamaan aavemaista vaikutelmaa. Äläkä unohda etuoven koristelua. Näin kaikki pääsevät heti mukaan halloween tunnelmaan.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20098_18068.jpg
Vuoden vihannesta nyt avomaalta
Tuoreen avomaankurkun käyttö on monille vierasta. Sen sijaan teollisuuden säilömät etikkakurkut tunnetaan, ja ne ovatkin oiva, kirpeä täydentäjä moneen muutoin tasaisen makuiseen ruokaan. Enää säilykekurkut eivät maistu voimakkaan etikkahappoisilta, vaan reseptejä on jatkuvasti muunnettu ajanhenkisiksi. Liemen makeutta on lisätty.Avomaakurkkua kannattaa maistella toisinkin tavoin. Kokeile salaatteihin, voileiville ja perinteisiksi hölskytyskurkuiksi, mutta myös kuumennettaviin ruokiin: keittoihin, täytettynä ja gratinoituna uuniin sekä moussakan tapaan valmistettuna. Pieni määrä omatekoisia kurkkusäilykkeitä mahtuu tavalliseen jääkaappiin, ja kellarin tai kylmiön omistaja voi säilöä kurkkuja enemmänkin.Valitse napakoita, viidestä viiteentoista sentin mittaisia avomaankurkkuja, jotka ovat pinnaltaan rosoisia ja vihreitä. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja kellastuu eivätkä nämä kelpaa tuorekäyttöön tai säilöntään. Nestejännityksensä menettäneet kurkut ovat väärän säilytyksen tulosta. Sadonkorjuun jälkeen viilennetyt kurkut tulee suojata haihtumiselta ja auringolta. Kurkku pysyy laadukkaana, kun se säilytetään viileässä, +8 - +10 asteessa erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä ja tomaateista.
20213_69470.jpg
Heräävä kevät innostaa pihapuuhiin
Talvikauden kääntyessä kevääksi käynnistyvät silmälle näkymättömät energiavirrat kasveissa jo paljon ennen silmujen pullistelua. Suomen keikkuva kevät onkin kasveille herkkää aikaa, sillä ylös ja alas sahaavat lämpötilat saattavat arimmat kasvit alttiiksi paleltumille. Lumi on ollut hyvä pakkassuoja monelle kasville, mutta samalla se on saattanut suojata myös jyrsijöiden puuhia.
202110_73147.jpg
Klassikkoruokaa uudella tapaa: kokeile tällaista uunikalaa
Uunikala, etenkin uunilohi, on klassikkoruoka. Työvaiheita on vähän, kala kypsyy uunissa ilman, että sen eteen tarvitsee tehdä juuri mitään, ja liesi pysyy vapaana lisukkeiden tekoa varten. Jos perinteinen uunilohi kuuluu arjen perusruokiin, voi siihen kuitenkin huomata kyllästyvänsä. Näillä vinkeillä ja uusilla ideoilla uunikalasta tulee taas takuuvarma kotikeittiön hitti!
20122_29810.jpg
Koulitaan! ...Eli mitä... ?
...síis tehdään mitä?...taimet koulitaan heti, kun sirkkalehdet ovat kasvaneet...Pitkääkö ohjeita ymmärtääkseen olla koulutettu puutarhuri vai selittäisikö joku aloittelevalle kotipuutarhurille, mitä ihmettä tämä tarkoittaa?
20085_10965.jpg
Iloa ja hyvää oloa tomaatista
Kesällä tomaatti maistuu aivan sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti myös grillattavaksi ja erilaisiin ruokiin. Tomaatti mehevöittää ja maustaa. Se saostaa ja antaa houkuttavaa väriä. Tomaatista saat raikasta juomaa ja kylmää tai kuumaa keittoa. Salaateissa, risotoissa ja kastikkeissa tomaatti on oleellinen aines.Kokkaajan kannalta tomaatti on salliva. Tomaatin happoisuutta, makeutta ja aromiaineita on helppo täydentää ja tehostaa muilla ruoka-aineilla. Tomaatin kavereita ovat varsinkin yrtit ja mustapippuri. Yhdistä tomaattiruokiin myös erilaisia sipuleita. Sienet ja juustot seurustelevat tomaatin kanssa mielellään. Öljyt, balsamietikka ja hunaja toimivat aina.
202310_61646.jpg
Teettäisinkö pihasuunnitelman?
Siinä missä itse helposti sortuu miettimään jonkin tietyn kukan väriä tai pihalaatan mallia, osaa pihasuunnittelija nähdä pihan kokonaisuutena. Hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton