TAKAISIN

Suunnitteletko uutta saunaa? Näiden vaiheiden kautta päädyt hyvään tulokseen

Päivitetty: 22.11.2021

Saunojen suunnitteluun kiinnitetään huomiota koko ajan enemmän ja enemmän. Omasta saunasta halutaan tehdä omistajansa näköinen, viihtyisä, kodin ilmeeseen sopiva kokonaisuus. Tyylin lisäksi suunnittelua ohjaavat saunan koko sekä oven ja kiukaan paikka. Sen jälkeen päästään suunnittelemaan lauteita sekä muita sisustusratkaisuja, kuten lasi- tai kiviseinäelementtejä. Kun haluttu tyyli ja käyttötarve ovat selvillä, vaihtoehtoja riittää.

Usein saunalle suunniteltu tila on jo määritelty, jolloin ratkaisut pitää valita sen mukaan. Kokoa tai oven paikkaa ei välttämättä voi enää muuttaa, mutta vanhankin saunan remontoinnissa saa aikaan ison uudistuksen, kun pohjaratkaisua miettiessä uskaltaa muuttaa sijoittelua.

Kuvituskuva PixabayKuvituskuva Pixabay

Tyylin lisäksi sauna suunnittelua ohjaavat siis sen koko, muoto, ikkunan ja oven paikat, että mahdollinen hormin paikka. Vanhan sauna remontissa varsinkaan ei ovien ja ikkunoiden paikkoja pysty noin vain muuttamaan, vaan sisustus on pyöritettävä jo olemassa olevien seinien mukaan. Pohjaratkaisussa on silti hyvä uskaltaa sijoitella lauteet ja kiuas uudelleen.

Saunan suunnittelu haluttuun malliin ei ole ylitsepääsemätön urakka, vaikka siltä voisi tuntuakin. Olemme keränneet suunnittelun tueksi muutamia hyviä vinkkejä.

Ilmaisia suunnittelutyökaluja:

1) Laske saunan tilavuus oikein

Saunan koko vaikuttaa paljon siihen, millaiset ratkaisut ovat mahdollisia ja toimivimpia. Saunan leveyden, pituuden ja korkeuden lisäksi laskennallisessa tilavuudessa pitää ottaa huomioon myös rakenteellisia asioita.

Muista ottaa huomioon:

  • paljonko saunassa on lasipintoja (ikkunat, ovi, seinät)
  • rakenteiden materiaali (eristämätön hirsirakenne tai eristetty seinä)
  • sisustusmateriaalit (laatat, kivipinnat)

Eristämättömät materiaalit kasvattavat lämmitystehon tarvetta, minkä myötä kiukaasi saa olla suuritehoisempi. 

saunan suunnitteluun löytyy apua-422x600

2) Valitse sopiva kiuas

Kiukaan valintaan ei vaikuta ainoastaan lämmitysmuoto. Moderni kiuas takaa parhaat löylyt ja viimeistelee saunasisustuksen.

Kiukaan sijoitteluun saunassa on nykyään paljon mahdollisuuksia. Sähkökiukaiden erillisen ohjauksen ansiosta kiuas voidaan tuoda alalauteen läpi, kun kiuasta ohjataan paneelista, jonka voi sijoittaa haluamaansa paikkaan esimerkiksi kylpyhuoneen puolelle.

Sauna- ja kiuasideoita Tulikiveltä >>
Näin huollat tai vaihdat kiukaan >>

Lohjan asuntomessujen talo Sensussa  on esillä Tulikiven Tuisku kiuas.Lohjan asuntomessujen talo Sensussa on esillä Tulikiven Tuisku kiuas.

Myös puulämmitteisten kiukaiden asentaminen saunaan on nykyään joustavampaa kuin ennen. Sopivat suojaseinät vähentävät suojaetäisyyksiä, jolloin kiuas voidaan tuoda tavallista lähemmäksi seinää tai lauderatkaisuja.

3) Valitse lauteet tarpeiden mukaan

Saunan suunnittelussa on monta huomioon otettavaa asiaa ja yksityiskohtaa. Saunatilojen rakentamisessa alusta loppuun nykyisten määräysten mukaan täytyy olla tarkkana.

Helpoimmalla ratkaiset ongelmat asiantuntijoiden kanssa. Voit myös pyöritellä pohjaratkaisuja ilmaisilla saunan suunnitteluohjelmilla. Valitset vain laudemallin ja materiaalin sekä saunan muodon, johon lisäät mitat. Näin pääset kokeilemaan, mille seinälle saat mahtumaan kiukaan tai minkä malliset lauteet soveltuvat juuri sinun tarkoituksiisi parhaiten.

Oman kodin lauteilla on väliä >>

Tulikiven savusaunakiuas SK950.Tulikiven savusaunakiuas SK950.

Myös laudemateriaalin valinnalla on väliä. Vaaleat laudepinnat ovat luonnollisesti arimmat likaantumiselle, joten niitä ei välttämättä suositella kovaan käyttöön. Lämpökäsitelty puu taas on sävymaailmaltaan tummempi ja sopii hyvin romanttisen tunnelmalliseen saunasisustukseen. Lämpökäsiteltyä puuta löytyy erilaisissa tummuusasteissa. Mustilla lauteilla voit luoda savusaunamaisen tunnelman.

Sauna pitää suunnitella myös käyttäjille turvalliseksi.Esimerkiksi riittävän syvät alalauteet helpottavat ylälauteille siirtymistä sujuvasti. Lisäksi saunasta täytyy löytyä tarvittavat suojakaiteet sekä kiukaan suojavarusteet kuten suojaseinät ja suojakaiteet.

Saunan lauderakenteen suunnittelussa pitää jättää tilaa ilman kiertämiselle. Vähäinen ilmanvaihto tekee saunasta helposti tunkkaisen. Liian umpinainen rakenne estää myös lauteiden kuivumisen kunnolla.

Kurkista lumoavaan savusaunaan >>
Liukuovi sopii myös saunaan >>

4) Viimeistele saunan sisustus

Saunan sisustus ei ole vain kiuas ja lauteet. Saunan sisustukseen voi lisätä erilaisia valoelementtejä, lasiseiniä, kaiuttimet tai löylyautomaatin. Sisustuksellisia yksityiskohtia ja käyttötarpeita kannattaa miettiä jo saunaa suunniteltaessa, jotta seinä- ja lattiarakenteisiin tulevat tuet ja putkitukset saadaan asennettua oikeille paikoilleen. Saunasta ei myöskään kannata unohtaa tyyliin sopivia saunatarvikkeita tai saunatekstiilejä, joilla teet rentoutumispaikkaasi upean loppusilauksen.

Maalarin neuvot saunan sävyttämiseen >>

Kiukaat luotettavasta verkkokaupasta

Esittelyssä Mondex Aura >>
Mondex kivikiukaat >>


saunan suunnittelua-750x422