• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kevättä rinnassa – piharakentaminen mielessä?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.01.2020Päivitetty 21.02.2024
20201_62146.jpg

Myös pieni piha voi olla kaunis ja kutsuva.

Kun kolme ensimmäistä takatalvea on käyty läpi, voidaan alkaa jo pikkuhiljaa uskoa, että kevät kolkuttelee ovella ja tällä kertaa on tullut ihan jäädäkseen. Oma piha saa taas lämpimien ilmojen rooliaan takaisin: puutarha, paratiisi, lukupaikka, ulko-olohuone, -ruokailutila tai -keittiö.

Millaisessa pihassa sitä tänä vuonna viettäisi aikaansa?

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Voisi väittää, että lähes kaikki meistä ovat kokeneet sen innostuksen, missä kaikki loogisuus ja järki valuu katuviemäristä alas, ja lopputuloksena on itku pitkästä ilosta, kun todellisuus iskee resurssien puuttuessa.

Piharakentamisesta innostuessa kuvakansiot ja leikekirjat täyttyvät muiden viherhurahtaneiden kuvista, joissa mökkien, omakotitalojen ja kartanoiden pihat ja puutarhat on laitettu uuteen uskoon. Kaikki kasvit ja ulkokalusteet alkavat näyttää juuri oikeilta minun omaan puutarhaani, ja mikä kamalinta, naapurin puutarha on paljon hienompi. Tällöin tulee helposti tehtyä arviointivirheitä, kuten että kyllä se viikonlopun pihajuhliin mennessä on valmis tai että kyllä budjettiin aina yksi poreamme mahtuu. Lopputuloksena saattaakin sitten olla pino kivilaattoja, multapusseja ja roppakaupalla siemenpusseja ja taimia, joiden kasvukaudet ja kasvuolosuhde-vaatimukset eivät täsmää.

Tämän härdellin välttämiseksi suunnitteluvaiheeseen kannattaa panostaa. Onhan sekin hauskaa!

<p data-block-key="6ilj8">Millaisessa pihassa sitä tänä vuonna viettäisi aikaansa?</p>
Millaisessa pihassa sitä tänä vuonna viettäisi aikaansa?
© Adobe Stock

Oikeanlaisia pihatuoleja ja kauniimman värisiä kukkia tärkeämpiä seikkoja pihasuunnittelussa ovat budjetti ja tilankäyttö. Kuinka paljon rahaa todellisuudessa on käytettävissä mihinkin osa-alueeseen, ja kuinka paljon tilaa on käytettävissä, jotta piha säilyy käytännöllisenä ja viihtyisänä. Kun järkevyysasiat on suunniteltu, voidaan siirtyä takaisin haaveiluvaiheeseen, mutta aiemmin luotujen rajojen sisällä. Näin lopputuloksena on unelmiesi piha sellaisena, että kaikki mahtuu paikalleen, kasvit viihtyvät, eikä tilitilannetta katsoessa nouse paniikki.

Suunnittelutyössä voi virheiden välttämiseksi kääntyä myös ammattilaisen puoleen.

Ohje

Ohje

Mitä istutetaan?

Kun mietitään, mitä kasveja kannattaa pihaan istuttaa, kannattaa ottaa huomioon muutamia seikkoja, esimerkiksi:

  • Minkälaisen kasvualustan ja -ympäristön pihasi tarjoaa. Varjoisalle pihalle ei kannata istuttaa kasapäin auringossa viihtyviä kasveja, eivätkä paljon kosteutta tarvitsevat kasvit viihdy kuivassa hiekkamaassa.
  • Miten mitäkin kasvia tulee tulevaisuudessa hoitaa. Jos puutarhasta haluaa nauttia ilman, että multaan pitää kasvien kanssa mennä itse, kannattaa suosia helppohoitoisempia kasveja. Lisäksi sopivan tiheä istutus vähentää kitkemisen tarvetta.
  • Kuinka kauan puutarhan on tarkoitus pysyä kukkivana. Kasveja on sekä yksi- että monivuotisia.

Helppohoitoisia kasveja erilaisille pihoille:

Terassit, katokset ja pergolat

Kaunista pihaa kelpaa ihastella terassilta teen tai boolin äärellä. Sateen- ja tuulensuojan tarjoavat terassit lisäksi pitkittävät pihan käyttöaikaa.

Terassin voi rakentaa esimerkiksi kestopuusta, lehtikuusesta tai komposiittiterassilaudoista.

Puutarhaa koristamaan voi rakentaa myös edullisesti pergolan, eli varjoa tarjoavan, kauniin rakennelman. Pergolan rakentamiseen on monia eri tapoja, joten siitä saa helposti omaperäisen ja tyylikkään.

Puutarhasi nauttii varmasti kevään ja kesän sateista, mutta itse sitä todennäköisesti haluaisi pysyä kuivana. Erilaiset katokset lisäävät myös pihasi persoonallisuutta ja käytännöllisyyttä.

Pergola terassilla
© Adobe Stock

Pihakivet

Pihakivillä saat aikaiseksi viihtyvyyttä ja huolettomuutta lisäävän pihalaatoituksen. Muurikivetyksellä kaunistat pergolaa, terassia tai patiota.

Pihakivet ovat hyvä ratkaisu pihallesi joka vuodenaikaa ajatellen. Esimerkiksi keväällä kivetty piha sulaa tavallista nopeammin ja syksyllä pihakivet estävät kuran kulkeutumisen sisälle.

Patioille, oleskelualueille, kävelyteille ja poluille sopivat alle 50 mm:n paksuiset betonilaatat. Kotipihan ajoteille ja käyttöpihoille sopii noin 60 mm paksut pihakivet.

<p data-block-key="nnaps">Pihakivet ovat hyvä ratkaisu pihallesi joka vuodenaikaa ajatellen. Vaihtoehtoja löytyy monia.</p>
Pihakivet ovat hyvä ratkaisu pihallesi joka vuodenaikaa ajatellen. Vaihtoehtoja löytyy monia.
© Adobe Stock
Hoitotyöt
kasvit
pihasuunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Kukkiva syrikän oksa
Taloyhtiöpihan monimuotoisuuden lisääminen
Kestävä rakentaminen, luonnon monimuotoisuuden lisääminen ja luontokadon torjunta ovat yhä enemmän keskiössä, kun yhteinen tilannekuvamme ilmastokriisin haasteista kasvaa. Taloyhtiöissä asukkaat ja hallitukset miettivät, miten yhteispihan hoidossa tai uudistamisessa pitäisi toimia, jotta pihan vaikutus elonkirjoon olisi myönteisempi kuin aiemmin. Yhä useammin taloyhtiöiden hallitukset ovat kiinnostuneita tarkastelemaan ekologisia vaihtoehtoja, kun mietitään pihan hoito-ohjelmaa tai suunnitellaan piharemonttia.
20213_69461.jpg
Hyvin hoidettu piha kasvattaa kiinteistön arvoa
Piha on taloyhtiön käyntikortti. Huolellisesti hoidetut piha-alueet ja ajallaan tehdyt pihan pintojen korjaukset auttavat säilyttämään ja nostamaan asunto-osakeyhtiön osakkeiden arvoa. Pihan kunto on jokaisen kävijän nähtävissä yhdellä silmäyksellä ja on vierailijaa vastassa ensimmäisenä. Rakennusten kunnon arvioimiseen taas täytyy usein perehtyä tarkemmin.
20215_70407.jpg
Viihtyisä yhteis­piha houkuttelee asukkaat ulos
Yhteispiha on parhaimmillaan asukkaiden olohuoneen jatke. Pihan merkitys kasvaa erityisesti kerrostaloissa, joissa parvekkeita ei ole tai ne ovat pienet sekä pientaloyhtiöissä, joissa asukaspihat ovat pienet. Kotona työskentelyn lisääntyminen asettaa uusia toiveita käyttää piha-alueita oleskeluun, harrastuksiin ja rentoutumiseen.
20224_77894.jpg
Viihtyisä piha vaatii suunnittelua ja hyvää hoitoa
Tänä päivänä yhteisiä piha-alueita halutaan käyttää ja niillä halutaan myös viihtyä. Pihoilla on asukkaiden yhteisöllisyyden rakentamisessa iso rooli ja toiveet yhteisten alueiden käytettävyyteen ovat kasvussa.
20235_81653.jpg
Kaupunkipihat kukoistamaan, vaikka pienellä budjetilla
Taloyhtiöiden pihojen suunnittelussa pätevät samat lainalaisuudet kuin pientalojen pihoillakin. Ollakseen rehevä ja moninainen, tarvitaan kerroksellista ja eri kokoista kasvillisuutta. Kaupunkipihat voivat olla keitaita, joissa elonkirjoa suositaan ja jossa viihtyvät niin ihmiset kuin muutkin eliöt hyönteisistä lintuihin ja maaperän bakteereihin.
20081_8031.jpg
Kukkapenkki muurikivistä
Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmäTasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton