TAKAISIN

Aiheuttaako biojätteen kierrätys hajuja sisätiloissa?

Päivitetty: 13.7.2023

Aiheuttaako biojätteen kierrätys vaivaa tai haiseeko sisällä kerättävä biojäte pahalle keittiössä? Biojätteelle olisi paikka jätevaunussa, mutta kuka sitä hajua kestää montaa päivää. Entäpä ne kärpäset? Mitä jos biokeruuastia ei vain kulkeudu ulos tyhjennettäväksi riittävä usein?

Biojätteet alkavat tuoksua sisätiloissa epämiellyttäviltä hyvinkin pian. Mikä neuvoksi?Biojätteet alkavat tuoksua sisätiloissa epämiellyttäviltä hyvinkin pian. Mikä neuvoksi?

Biojätteen kierrätys kodeissa tuntuu yllättävän vaivalloiselta. Siksi siitä ehkä luovutaankin turhan usein ja jätetään tekemättä. Jätteenpolttoon päätyy tonneittain kompostoitavaa jätettä, josta saisi ihanan muhevaa multaa tai maanparannusainetta.

Uuden jäteasetuksen mukaan kotitaloudet velvoitetaan kierrättämään biojätettä entistä tehokkaammin. Ympäristöministeriön tiedotteessa kerrotaan seuraavaa: "Kunnan tulee järjestää biojätteen erilliskeräys taajamissa vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöiltä viimeistään 1.7.2022 alkaen. Biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa viimeistään 19.7.2024. Biojätteen erilliskeräyksen voi korvata kiinteistöllä tapahtuvalla kompostoinnilla, josta on ilmoitettava kunnan jätehuoltoviranomaiselle."

Siispä biojätteen kierrätystä opettelemaan!

On erittäin tärkeää voida säilyttää biojätteiden keräysastiaa mahdollisimman lähellä siellä, missä kokkaat, jotta astiaa tulisi käytettyä. Kun astia pitää kaikki hajut ja kärpäset loitolla, on kierrätys suorastaan leikintekoa. Tällainen keittiön unelma-apuri on BioProffan biokeruuastia.

BioProffa biokeruuastia

Mitä biokeruuastiaan voi laittaa?

 • ruoantähteet, hedelmien ja vihannesten kuoret
 • kalanruodot, luut
 • jähmettyneet rasvat – lämmin rasva tekee hyvää kompostille
 • kahvin ja teen porot, teepussit ja suodatinpaperit
 • pehmopaperit, kuten talouspaperit, lautasliinat, nenäliinat
 • kuivien tuotteiden kartonkipakkaukset, munakennot
 • kasvinosat ja kuihtuneet kukat
 • lemmikkieläinten puupohjaiset kuivikkeet kuten pelletti.
MUISTA! Jähmetä lämmin rasva ensin esimerkiksi sopivan pienessä kartonkilaatikossa, ja laita vasta sen jälkeen biokeruuastiaan.

Älä laita biojätteeseen

 • lemmikkien jätökset
 • biohajoavaksi markkinoidut vaipat
 • nesteet (siisteyden vuoksi)
 • ruokien pakkausmateriaalit
 • lääkkeet
 • purukumi
 • lannoitteet.

Tyylikäs biokeruuastia, joka ei haise

Unelmana olisi löytää tarpeeksi pieni biokeruuastia, jonka voisi sijoittaa esimerkiksi pöytätason päälle, kauniiksi suunniteltu ja ennen kaikkea hajuton. Esbau Oy on tuonut markkinoille BioProffa biokeruuastiat, jotka tyylikkään muotoilunsa ansíosta sopii jättää myös näkyville.

Biokeruuastian kannessa oleva aktiivihiilisuodatin pitää hajut ja kärpäset tehokkaasti loitolla. Kansi on myös tarpeeksi tiivis, etteivät banaanikärpäset pääse biokeruuastiaan sisälle. Kierrätysastia on helppo käydä tyhjentämässä kompostiin silloin kun itse haluat.

Bioproffa Original biokeruuastia.Bioproffa Original biokeruuastia.
Varastoi biojätteet hajuttomasti sisätiloissa, ilman kärpäsiä.Varastoi biojätteet hajuttomasti sisätiloissa, ilman kärpäsiä.

Esimerkiksi pienen BioProffa Minin tilavuus on 4 litraa. BioProffalta löytyy myös suurempi 5 litran Original biokeruuastia sekä bambusta valmistettu 3,8 litrainen BioProffa Apetitio. Astian sisällä voi halutessaan käyttää myös biojätteen kierrätykseen sopivaa paperi- tai biomuovipussia. Ruostumattomasta teräksestä tai bambusta valmistetut biokeruuastiat on helppo pestä lämpimällä vedellä aina tarvittaessa. Myös kestävät aktiivihiilisuodattimet voidaan puhdistaa muutaman kerran ennen uusiin vaihtamista.

– Haluamme nyt kertaheitolla tehdä biojätekierrätyksen helpommaksi ja osaltamme edistää toimivaa kiertotaloutta tyylikkäällä ja kestävällä BioProffa Biokeruuastialla, Esbau Oy Bio-Gardenin toimitusjohtaja Esa Jussila linjaa.

BioProffa hajuttomat biokeruaastiat

Biokeruuastioiden aktiivihiilisuodattimet voidaan puhdistaa muutaman kerran ennen uusiin vaihtamista. Liuota suodattimia puolisen tuntia saippuavedessä ja ravistele kiinteät liat pois. Huuhtele, kuivaa ja aseta ne takaisin kanteen. Vaihda aktiivihiilisuodattimet uusiin noin puolen vuoden välein. Aktiivihiilisuodattimia myydään erikseen.

Myynnissä Esbau-jälleenmyyjillä sekä verkkokaupassa www.eurogarden.fi


Bambusta valmistettu BioProffan biokeruuastia.Bambusta valmistettu BioProffan biokeruuastia.