• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vihreät trendit vuonna 2020

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.02.2020Päivitetty 24.02.2020
20202_62785.jpg

Vihersisustaminen näyttävästi on todella trendikästä vuonna 2020.

Monenlaisia trendejä ennustetaan vaateteollisuuteen, sisustamiseen, autoiluun ja vaikka mihin. Myös puutarhaan ja vihersisustamiseen löytyvät omat trendinsä. Puutarha.net otti selvää mikä tänä vuonna on trendikästä multasormille, niin sisällä kuin pihalla, ja listasimme viisi tärkeintä trendiä vuodelle 2020.

1. Suurilehtiset ja isot kasvit sisällä

Suurilehtiset sisällä kasvatettavat kasvit ovat RHS:n mukaan (Royal Horticultural Society) yksi suurimmista trendeistä tänä vuonna. Ostetaan mieluimmin yksi tai kaksi isoa ja näyttävää kasvia, kuin monta pientä. Suurilehtisten kasvien trendi on näkynyt ja näkyy edelleen myös tapettien kuoseissa. Kuoseissa nähdään paljon palmunlehviä, peikonlehtiä ja saniaisia.

Super trendikkäitä sisäkasveja ovat muun muassa:

2. Takaisin 80-luvulle

Suositut 80-luvun kukat palaavat pihoille ja suosioon. Nemesiat (kirjokohtalonkukka) ja amppelidianat kukkivat trendikkäissä puutarhoissa vuonna 2020. Molemmat lajikkeet tuottavat kukkia pitkälle kesään ja ilahduttavat pihoilla, aina syyshalloihin asti. Nemesialle on Englannissa jalostettu uusia värejä, kuten tumma ja mystinen "berries and cream" ja hienostuneempi "Wisley vanilla".

Nemesiat
Nemesiat
Amppelidiana
Amppelidiana

3. Huomioi puutarhan eläimet

Monet haluavat auttaa hyönteisiä ja pieniä puutarhan eläimiä selviytymään paremmin muuttuvassa ilmastossa. Mehiläisien hyvinvoinnista on ollut jo kauan puhe ja nyt tänä talvena tapetille ovat nousseet siilien hyvinvointi ja talvehtimispaikat.

Puutarhaan on hyvä rakentaa erilaisia hyönteishotelleja, lepakon päiväpesiä tai siilien talvehtimismajoja. Myös kompostista moni eliö löytää itselleen sopivan ympäristön.

Voit auttaa luonnon eläimiä nikkaroimalla itse näitä piilopaikkoja:

Hyönteishotellilla houkuttelet pölyttäjiä puutarhaan.
Hyönteishotellilla houkuttelet pölyttäjiä puutarhaan.
Siilille voi tehdä talvehtimispesiä.
Siilille voi tehdä talvehtimispesiä.

Puutarhaan voi myös istuttaa pölyttäviä hyönteisiä ja perhosia houkuttelevia kasveja:

Luonnonmukaisuuteen kuuluu myös lannoitteiden ja kasvinsuojelumyrkkyjen luonnonmukaisuus ja turvallisuus.

4. Kestävän kehityksen multaa

Nyt oma multa tehdään kompostoimalla. Puutarhassa käytetään myös kaikki puutarhajätteet ja haketetaan oksat. Mikä tahansa maatuva aines käy. Toinen multaan liittyvä trendi on vaihtaa multa kasvualustana kokonaan esimerkiksi puukuituun. Yksi lähestymistapa istuttamiseen on, ettei istutettaessa maata suuremmin kaiveta ollenkaan. Näin vältytään häiritsemästä mullan eliöstöä.

Suomessa on huomattu mullan allergioita estävä ja siedättävä vaikutus. Nykyisin päiväkodeissakin istutetaan kasveja ja tongitaan mullassa yhä useammalla paikkakunnalla. Näitä hyviä mikrobeja maasta kannatta ottaa omaan käyttöön tänä keväänä.

Idätä itse tehdyssä kompostimullassa.
Idätä itse tehdyssä kompostimullassa.

5. Kasvata omat vihannekset

Monet ikäluokat muistavat miten melkeinpä kaikki ruoka tuli omasta puutarhasta ja maatilkusta. Nyt oman ruoan kasvattaminen on taas tekemässä näyttävän paluun, varsinkin urbaanissa ympäristössä. Moni on huolestunut eteenkin tuontivihannesten ja -juuresten puhtaudesta. Itse kasvattamalla voi olla varma, mitä syötävässä tuotteessa on käytetty.

Pihalla voi kasvattaa monenlaista syötävää. Kestävien lajikkeitten kylvämisen ulkona voi aloittaa jo syksyllä tai talvella. Talviseen istuttamiseen on kaksi metodia: talvikylvöksi ja kylmäkylvöksi. Talviviljely aikaistaa sadonkorjuuta huomattavasti.

Mielenkiintoinen uusi tapa kylvää on talvikylvö tai kylmäkylvö.
Mielenkiintoinen uusi tapa kylvää on talvikylvö tai kylmäkylvö.
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20165_46589.jpg
Käytä kyllästettyä puuta oikein - älä vaaranna terveyttäsi
Älä vaaranna terveyttäsi ja kuormita ympäristöä kemikaaleillaTurvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tiedote. Julkaistu: 20.05.2016

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton