TAKAISIN

Paljonko remonttia mökkisaunasi kaipaa?

Päivitetty: 12.6.2020

Mökkisauna, rantasauna, ulkosauna, pihasauna, hirsisauna, tynnyrisauna, savusauna, eräsauna... Millainen sauna mökilläsi onkaan, pienellä päivityksellä tai vähän isommalla laittamisella varmistat kesäksi hyvät löylyt ja parhaat saunahetket.

1. Minihuolto - mökkisaunan kasvojenkohotus

Pelkkä saunan siivous ja hoitokin saattaa joskus riittää. Vaikka saunan sisustus ei enää olisikaan kovin freesi, mutta kaikki on ehjää ja olet itse tyytyväinen, ei täysremonttia tarvitse aloittaa suin päin.

Sauna raikastuu ja puupintojen käyttöikä pitenee, kun puhdistat pinnat kunnolla muutaman kerran vuodessa. Mökkisaunassa tämä tarkoittaa usein mökkikauden alussa ja lopussa.

Puhdistuksen lisäksi lauteet voi hioa kevyesti. Lauteet on hyvä suojata puhdistuksen ja varsinkin hionnan jälkeen parafiiniöljyllä. Harvian Sauna Care Set on suunniteltu saunan hoitoa sekä puhdistamista varten. Setti sisältää pullon saunan puhdistusainetta, parafiiniöljyä sekä pesu-/levityssienen, suojakäsineet ja hiomapaperia.

Katso kiukaan huolto-ohjeet

Valkoisia tahroja kiukaassa?

Löylyvedessä oleva kalkki voi muodostaa ajan mittaan valkoisia tahroja kiukaan pintoihin. Tahrat on kuitenkin helppo puhdistaa kotikonstein sitruunahappoliuoksella.

 • Hanki sitruunahappojauhetta esim. apteekista
 • Sekoita noin kaksi ruokalusikallista sitruunahappojauhetta puoleen litraan vettä.
 • Pyyhi tahrat liuokseen kostutetulla pyyhkeellä. Käytä kumihanskoja, koska sitruunahappo saattaa ärsyttää ihoa.
 • Huuhtele ja kuivaa tarvittaessa.

Saunan ilmettä voi piristää myös uusilla saunatekstiileillä sekä -tarvikkeilla. Laudeliina suojaa lauteita, saunatyyny tukee niskaa ja löylyä on mukava heittää tyyliin sopivalla kiulu-kauha-setillä. Kauniit ja käytännölliset Harvia by Luhta saunatekstiilit sekä erilaiset saunatarvikkeet lämpömittareista saunasetteihin ovat myös hyviä mökkituliaisia.

2. Saunan päivitys - kiuas menee vaihtoon

Käyttövuosien myötä saunan tärkein osa, kiuas, kuluu. Mökkisaunassa esimerkiksi käyttötahti sekä käytetty vesi ja mökin sijainti meren tai järven rannalla vaikuttavat kiukaan kulumiseen.

Keväällä onkin oikea aika tarkistaa, missä kunnossa kiuas on. Kiuaskivet pitää vaihtaa säännöllisesti. Suositeltu kivien vaihtoväli on kivilaadusta ja saunan käytöstä riippuen noin 1-3 vuotta. Vaihto kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen niiden murenemista, ja valita kivet huolella. Esimerkiksi Harvian kiuaskivet ovat kestävää ja turvallista oliviinidiabaasia, johon varautuu reilusti lämpöä.

Jos kivien vaihdon yhteydessä kiukaan kunto näyttää kuitenkin huonolta tai löylyt eivät enää ole lämmitä tarpeeksi, voi olla aika vaihtaa koko kiuas. Myös nuohoajat kertovat hyvin mielellään, jos esimerkiksi puukiuas on jo ruostunut puhki. Reiät kiukaassa näkyvät selvästi, jos kiuaskivien poiston jälkeen suuntaat taskulampun valokeilan tulipesään.

Käytännölliset Harvia 20 Pro -kiukaat ovat suosittuja mökkisaunoissa. Kiukaan saa myös vesisäiliöllä.Käytännölliset Harvia 20 Pro -kiukaat ovat suosittuja mökkisaunoissa. Kiukaan saa myös vesisäiliöllä.

Kiukaan vaihdon yhteydessä kannattaa varmistaa, että kiukaasi on mitoitettu oikein. Liian pienitehoinen kiuas joutuu saunassa koville, eikä ole kovin pitkäikäinen tai paras löylyjen lähde. Liian suuritehoinen taas ei anna miellyttävää saunakokemusta ja kuluttaa turhaan energiaa.

Uuden kiukaan valinnassa tarvitset ensimmäisenä tiedon saunan tilavuudesta. Tämän saat helpoiten selville Harvian Saunalaskurilla. Kannattaa muistaa, että saunan materiaalit vaikuttavat kiukaan tehoihin. Esimerkiksi hirsiseinä vaatii 1,5 kertaista tehoa kiukaalta.

Katso puukiukaan lämmitysohjeet

Harvia Legendin patinoitu teräskehikko pitää sisällään mahtavan kivimäärän, josta lähtevät aidot ja alkuperäiset, savusaunamaisen kosteat ja pehmeät löylyt.Harvia Legendin patinoitu teräskehikko pitää sisällään mahtavan kivimäärän, josta lähtevät aidot ja alkuperäiset, savusaunamaisen kosteat ja pehmeät löylyt.

3. Aloitetaan alusta - kaikki uusiksi

Mökkisaunan voi remontoida joko lattiasta kattoon tai päivittää näkyvimmät ja kuluvimmat osat kuten lauteet ja kiukaan. Jos et ole enää tyytyväinen mökkisaunasi ilmeeseen ja pinnat ovat huonossa kunnossa, kannattaa saunan sisustus uusia. Voit joko vaihtaa uudet vanhojen tuotteiden paikalle tai suunnitella saunan sisustuksen rohkeasti isommin uusiksi. Nykyään niin laudemalleja, pintamateriaaleja kuin kiuasvaihtoehtoja on enemmän kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten.

Tyylikäs Cilindro on täydellinen kumppani Scala-lauteille. Tyylikäs Cilindro on täydellinen kumppani Scala-lauteille. 

Yleensä käytön jäljet näkyvät selkeimmin saunan lauteissa. Lauteet voivat mennä huonoon kuntoon, jos niitä ei hoideta säännöllisesti. Jos seinien panelointi vielä menettelee, voit vain vaihtaa lauteet uusiin.

Lauteita ei tarvitse rakentaa itse alusta lähtien, vaikka olisi liikkeellä pienellä budjetilla. Harvian valmislaudemalleista löytyy jokaisen kukkarolle sopiva ratkaisu ja kokonaisuus. Laudepaketti on ehdottomasti helpoin ja nopein vaihtoehto uusia lauteet. Saat yhdessä paketissa kaiken, mitä tarvitset: ylä- ja alalauteet, selkänojan, jakkaran, suojakaiteet ja kiinnitystarvikkeet. Valmislauteet ovat myös helppo ja nopea asentaa itse.

Uudista saunasi helposti Harvia Formula -laudepaketilla. Perinteisen tyylikäs malli on helppo ratkaisu peruslauteiksi kotiin, vapaa-ajan asuntoon tai mökkisaunaan. Uudista saunasi helposti Harvia Formula -laudepaketilla. Perinteisen tyylikäs malli on helppo ratkaisu peruslauteiksi kotiin, vapaa-ajan asuntoon tai mökkisaunaan.

Saunasuunnittelijan muistilista

 • Hae kuvia ja ideoita
 • Mittaa saunatila
 • Suunnittele saunasi Harvia Sauna Designer
 • Hae tarvittavat luvat (rakennuslupa, toimenpideilmoitus)
 • Vanhan sauna purkaminen
 • Päivitä rakenteet tämän päivän standardien mukaisiksi
 • Uudet sähkötyöt
 • Tukirakenteet paneloinnin alle
 • Lattian mahdollinen laatoitus
 • Seinien panelointi ja lauteiden asennus
 • Puupintojen suojakäsittely

Jos kaipaat jotain aivan uutta, saattaisit pitää ilmavasta Harvian Exclusive Air -saunasisustuksesta. Laudekansien keskiosat, selkänojat ja välisuojat ovat kapeammasta, 28 mm leveästä materiaalista, joka poikkeaa suuresti viime aikojen leveästä lankku trendistä. Kapeammat rimat luovat kokonaisuuteen keveyttä ja ilmavuutta. Lauteet suunnitellaan asiakkaan mittojen ja yksilöllisten toiveiden mukaan.

Uutuusmalli Exclusive Air on ilmava ja linjakas. Harvialta saat lauteet ja koko saunasisustuksen myös mittatilaustyönä.Uutuusmalli Exclusive Air on ilmava ja linjakas. Harvialta saat lauteet ja koko saunasisustuksen myös mittatilaustyönä.

Nyt sinulla on siis erinomainen mahdollisuus suunnitella ja luoda itsellesi unelmiesi sauna. Joskus vain ei pysty oikein hahmottamaan, mitä pieneen tilaan saa mahtumaan ja miten ottaa käyttöön vähäinen määrä neliöitä parhaalla mahdollisella tavalla. Siihen pulmaan löytyy kyllä apua.

Suunnittele mökkisaunasi

Ota Harvian Sauna Designer avuksesi ja suunnittele mökillesi toimiva kokonaisuus. Ohjelmalla saat kokeiltua erilaisia lauteita ja niiden asettelua, kiukaita ja kiukaalle paikkoja. Saunan suunnittelua ohjaavat sen koko, muoto, ikkunan ja oven paikat sekä mahdollinen hormin paikka. Saat helposti piirrettyä kaiken Harvian Sauna Design -ohjelmalla, joka auttaa sinua suunnittelemaan saunasi sisustuksen kaikki elementit kohdilleen.

Varsinkin vanhan saunan remontissa ovien ja ikkunoiden paikkoja ei pysty noin vain muuttamaan, vaan sisustus on pyöritettävä jo olemassa olevien seinien mukaan. Sauna Designerilla pystyt sijoittamaan lauteet ja kiukaan uudelleen, jos haluat kokeilla jotain uutta.

Sauna Designer

Jos et halua tuhlata kesälomaasi saunan suunnitteluun, voit käyttää apunasi Harvian Sauna Designer -suunnittelutyökalua. Voit myös jättää tarjouspyynnön ja saat ammattitaitoisen suunnittelijan tekemään suunnitelman ja tarjouksen valmiista kokonaisuudesta. Taitava suunnittelija osaa ottaa myös budjettisi huomioon.

Katso myös Outdoor-pihasaunat jos haluat upean valmispaketin suoraan pihallesi.

Ota yhteyttä suunnittelijaan ja toteutetaan toiveesi