• Etusivu
  • Rakentaminen

Kaikki pääsiäismunajahdista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20241_83353.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pääsiäinen on suomalaiselle aikaa, jolloin kesän merkit alkavat vihdoin näkyä ja takatalven mahdollisuus alkaa vähentyä. Mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa pääsiäistä lasten kanssa kuin ulkona juoksentelu, värikkäät askartelut ja suklaa? Eli järjestetäänpä pääsiäismunajahti! Kaiken huipuksi siitä on iloa myös perheen pienemmille. Päästä siis sisäinen lapsesi valloilleen ja suunnittele lapsille ja lapsenmielisille hauska pääsiäismunajahti!

Pääsiäiskorin askartelu

Koska pääsiäinen on vain kerran vuodessa, siihen voi panostaa halutessaan ihan kunnollakin. Pääsiäismunia on vaikea pidellä pikkukäsissä suuria määriä, joten sekä käytännöllisyyttä että tunnelmaa luomaan voit lyödä pikkuiselle – tai isommallekin – etsijällesi käteen pääsiäiskorin, johon kerätä löytämänsä herkut.

Pääsiäiskorin ei tarvitse olla monen tunnin punomisprojekti. Voit esimerkiksi liimata köyttä tai narua tiiviisti yhteen kerrokseen vaikkapa pahvilaatikon tai ämpärin ympärille. Myös yksinkertaisen korin koristelu hienoksi pääsiäiskoriksi on hyvä vaihtoehto. Voit käyttää koristeluun mitä tahansa askartelutarvikkeita kankaista pikkutipuihin. Pyydä tarvittaessa askarteluun apua lapseltasi tai sysää kokonaan koreista vastuu lapselle, sillä yleensä se on heille mieluista puuhaa.

Pääsiäismunien jahtiin sopii mikä kori tahansa, mutta mielikuvitus kannattaa päästää valloilleen ja koristella kori miten ikinä haluaakaan. (Kuva: Adobe Stock)
Pääsiäismunien jahtiin sopii mikä kori tahansa, mutta mielikuvitus kannattaa päästää valloilleen ja koristella kori miten ikinä haluaakaan. (Kuva: Adobe Stock)

Mihin pääsiäismunia voi piilottaa?

Pääsiäisjahti sopii kaiken ikäisille ja kokoisille, kunhan iät ja koot ottaa suunnitteluvaiheessa huomioon. Jos etsintä on vapaata juoksentelua, kannattaa munien olla suhteellisen pienin välimatkoin, jottei seikkailu johda liian kauas luonnonhelmaan. Myös liian korkealla tai muuten tavoittelemattomissa olevat herkut tuovat surun puseroon.

Yksi hyvä tapa on luoda ikään kuin etsintäkartta, jolloin pienokaiset eivät eksy herkkujahdissa. Piirrä helposti hahmoteltava, yksinkertainen kartta etsintäalueesta, joka voi olla piha, lähimetsä, pelto, tai tarvittaessa vaikka rakennuksen sisätila. Voit tehdä kartasta vaikeammin tulkittavan, mikäli etsijät ovat terävämpää väkeä. Myös arvoituksilla etenevät jahdit ovat hauskoja. Valitse paikat, joihin kätket herkkuja, ja yksi pääpalkintopaikka, jossa odottaa aarre. Voit kirjoittaa viestejä pääsiäispupulta, -tipulta tai vaikkapa pääsiäisnoidalta, jossa he antavat vinkkejä seuraavan herkkukätkön löytämiseen. Helposti käy kämmi, jossa vihjeet ovat siellä, mihin ne johdattavat, joten ole tarkkana, että neuvot tulevat oikeaan paikkaan!

Sankoin joukoin etsimään – kaikki palkitaan!

Jos kuulut niihin ihmisiin, joiden lähipiirissä on aktiivia lapsia laumoittain, tai edes rykelmäksi, niin hyvä idea on yhdistää voimat ja järjestää isommalle lapsiryhmälle yksi yhteinen jahti.

Kun lapsia on useampia, voi toisilla lapsista olla pääsiäismunajahtiin tehokkaammat jalat ja silmät. Pienemmille voi tulla itku silmään, jos kaverilla tai sisaruksella onkin monta munaa enemmän. Tällaisen tilanteen voi välttää rakentamalla etsintäalueelle tukikohta, johon kaikkien on tultava käymään aina esimerkiksi viiden pääsiäismunan välein. Tukikohdasta voi lähteä takaisin etsintöihin vasta, kun kaikki etsiskelijät ovat tulleet paikalle. Tukikohta voi olla hyvinkin yksinkertainen, ja sinne voi tarvittaessa keksiä jotain pientä tekemistä.

Jos etsintätehokkuuksissa on suuria eroja, voidaan jahti suorittaa myös pareittain tai ryhmissä. Laita pienimpiä lapsia samaan ryhmään isompien kanssa, jotta he eivät jää jälkeen etsinnöissä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Ei makeaa mahantäydeltä

Koska pieni – tai edes iso – masu ei kestä liikoja herkkuja, on hyvä luoda etukäteen sääntö siitä, paljonko suklaanamuja saa syödä yhdeltä istumalta. Yksi hyvä kikka on esimerkiksi värikoodittaa löydettävät namut.
Pääsiäispupu, -tipu, tai -trulli on luonut säännön, jonka mukaan vain vihreäkääreisiä namuja saa syödä heti löydön jälkeen. Keltaiset kelpaavat syötäviksi vasta illalla ja punaiset seuraavana päivänä.

Tietenkään liikaa ikäviä, rajoittavia sääntöjä ei kannata lähteä luomaan, kerrankos sitä mahansa täyteen suklaata syö! Kuka nyt saman virheen useammin tekisi?

Onnea jahtiin!

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Nainen hoitaa puutarhaistutuksia
Kasvimaan syystyöt
Kasvimaalta on jo kerätty runsaasti satoa, mutta varastoitavien vihannesten nostamista kannattaa viivyttää niiden säilyvyyden parantamiseksi vielä mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi purjon, talvikaalin, lantun ja mustajuuren sadonkorjuuta voi viivästyttää ensipakkasiin asti. Kannattaa myös muistaa, että persiljat ovat kaksivuotisia ja saattavat suotuisissa oloissa talvehtia avomaalla.
20206_65163.jpg
Päivitä juhannustaikasi!
Wanha kansa on perinteisesti käyttänyt juhannusyön tunnit naimaonnen lisäämiseen erinäisten taikojen avulla. Harvan kerrostalon pihalta löytää nykyään kaivoa, saati että jokaisen omakotitaloalueen liepeiltä löytyisi yhdeksen yrtin peltoa. On siis korkea aika tuoda taiat teknologiaa vastaavalle tasolle.
20234_81550.jpg
Humalan vaaleat laikut? Asiantuntija vastaa
Humalan lehtiin on ilmestynyt vaaleita, pyöreitä laikkuja. Mitä ne ovat?
20081_7861.jpg
Hyötypuutarhasta ruokapöytään
Hyötykasvitarhan toteuttaminen edellyttää hieman suunnittelua. Ensin kannattaa arvioida realistisesti, onko harrasteelle riittävästi aikaa. Puuhaa riittää koko kesäksi, mutta työhuiput sijoittuvat kevääseen ja loppusyksyyn. Lisäksi kasvuolot ja kasvukauden sää vaikuttavat paljon siihen, miten helppoa kunkin kasvin hoito on. Lajivalinnalla ja esikasvatusta hyödyntämällä voidaan perustaa kasvimaa, josta saadaan satoa keväästä talven alkuun.
20194_57400.jpg
Riittävästi lämmintä käyttövettä mökille - nopeasti ja vaivatta
Kesän lähestyessä heräävät myös ajatukset tarvittavista parannuksista mökille. Jotta lomalla vietetty aika olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa, on käytännön varustelutason oltava kunnossa. Lämminvesivaraaja tarjoaa erinomaisen ratkaisun lämpimän käyttöveden tuottamiseen myös kesäasunnolla. Nopean asennuksen jälkeen laite on heti käytettävissä ja lämmintä vettä riittää isommallekin porukalle.
20241_83377.jpg
Juhannustaikoja
Juhannustaika on keskikesän odotettu teko, johon on ehkä syytä suhtautua pilke silmäkulmassa.Kesäpäivän seisauksen tienoille sijoittuvana juhannuksena juhlitaan vuoden lyhintä yötä. Juhannukseen on aina liittynyt samantapaisia uskomuksia kuin pääsiäiseen; noidat, demonit ja muut voimat ovat silloin valloillaan. Viisas osaa suojautua näiltä voimilta ja toisaalta osaa käyttää hyväkseen tietoa maagisista voimista rikkautta tai rakkautta etsiessään. Juhannusyönä nämä salat tosin avautuvat vain niille, jotka malttavat ja osaavat niitä tutkia ja tulkita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton