TAKAISIN

Isoisän oppipojasta puutarhuriksi

Julkaistu: 16.3.2020

Viisikymmenluvun ja kuusikymmenluvun vaihteessa sain olla usein isoisäni apupoikana metsätöissä, suoniityillä ja viljelmillä, milloin kirves, milloin vesuri ja harava, hanko tai saha mukanamme kulkiessamme viimeistelemässä peltojen ojanpenkereitä, hevospelillä edeten.

Pöykkölän myllystä ruisjauhoja ostamassa, vällyihin käärittynä, alle kymmenvuotiaana ”tallipoikana” ohikiitävää maisemaa ihmetellen ja ihaillen.

Kuva: Pixabay (fiiliskuva artikkeliin)Kuva: Pixabay (fiiliskuva artikkeliin)

Tilan päärakennus oli kaksikerroksinen hirsirakennus, jossa tietenkin iso leivinuuni rieskojen paistoon. Muurin nurkkauksessa pieni nurkkapiisi, joka antoi valoa isoon tupaan.

Pihalla makasiini, kahden hevosen tallipilttuut ja tämän tallitilan takana kanala josta luukkuräppänän kautta kanat pääsi pihahäkkiin ja takaisin sisään.

Kuva: Pixabay (fiiliskuva artikkeliin)Kuva: Pixabay (fiiliskuva artikkeliin)

Tämä tila kokonaisuudessan meni jakoon isoäidin kuoleman jälkeen 1968. Seitsemään osaan niin metsämaa kuin tämä niittyalue Koskenkyläntien ja Kemijoen välistä. Tila pääsi kasvamaan umpeen niiltä osin, mitä ei heti myyty tai otettu hyötykäyttöön. Odotusta kesti kymmenen vuotta ja tontti toisensa jälkeen myytiin omakotirakentajille, joskus pienen riidan, joskus taas ison riidan, jälkeen.

Kuva: Pixabay (fiiliskuva artikkeliin)Kuva: Pixabay (fiiliskuva artikkeliin)

Itse asiaan. Minun osuuteni viherpipertelyyn alkoi viisi vuotta äitini kuoleman jälkeen, 2016. Raivasin kannot paljain käsin, kaarisahalla kaadoin puut ja risut tieltäni. Täytemaat siirsin pistolapiolla paikasta A paikkaan B. Minun kolmanneksellani oli monttu, joka oli suostunutta Kemijoen uomaa.

Viidessä vuodessa sain kasvimaani ehdotettua ja viljelykuntoon. Viinimarjoja, mansikoita, hernettä ja porkkanaa. Perunan multaus on jäänyt oppimatta.

No tämmöinen historiikki jäi kerrottavaksi lapsilleni, lastenlapsilleni ja minijöilleni. Tärytien asukkaatkin taisivat kesänä muutamana pyytää minua kertomaan alueen historiaa.

Markku, Rovaniemi