TAKAISIN

Tuunaa vanhasta pöydästä uusi, uljas kaunotar päivässä

Päivitetty: 3.5.2021

Saitko perinnöksi tai lahjaksi hieman nuhruisen pöydän? Tai löysitkö kirpputorilta muodoiltaan kaunottaren, mutta väreiltään ruman ankanpojan? Tuunaa pöydästä helposti päivässä, kalkkimaalilla ja lakalla, sisustusttyyliisi ja väreihisi sopiva perintökalleus.

Rokokoo-tyylinen pöytä tassujaloin sai aivan uuden pinnan ja ihailevia kommentteja.Rokokoo-tyylinen pöytä tassujaloin sai aivan uuden pinnan ja ihailevia kommentteja.

Kalkkimaalin salat

Kalkkimaali on helppo ratkaisu nopeaan tuunaukseen, koska se ei tarvitse suurta hiomista ja pohjamaalia pysyäkseen. Kalkkimaalista on huomioitavaa se, jos haluat kauniin sileän pinnan, sitä on vaikea kalkkimaalilla saavuttaa sen paksuudesta johtuen. Ensimmäisen kerroksen jälkeen ei kannata pelästyä maalikerroksen vahvuutta ja epätasaisuutta. Se paksuuntuu siitä vielä toisella maalauskierroksella.

VINKKI! Rautakaupoista voit joskus saada viottuneita purkkeja edullisemmin. Myös eräpäiväänsä lähestyviä maaleja voi saada edullisemmin. 

Muista aina sekoittaa maali hyvin ennen kuin alat maalata. Varsinkin paksuissa kalkkimaaleissa kuiva-aines kasaantuu pohjalle.Muista aina sekoittaa maali hyvin ennen kuin alat maalata. Varsinkin paksuissa kalkkimaaleissa kuiva-aines kasaantuu pohjalle.

Hio jos haluat

Kalkkimaali ei siis välttämättä kaipaa hiomista. Ehkä pöydän kansi kannattaa hioa siinä tapauksessa, jos haluat siloittaa pois ylimääräisiä naarmuja. Toisaalta kuopat ja naarmut lisäävät mukavaa patinaa pöydälle.

VINKKI! Hiomapaperi ei ole ainut tapa hioa. Voit kokeilla myös hiomatyynyä, josta saa helpommin mukavan otteen. Tarkista aina ettei hiomapaperi tai -tyyny ole liian karkea.

Huonekalut on hyvin usein lakattu teollisilla eli liuotinohenteisilla lakoilla. Huonekalut on hyvin usein lakattu teollisilla eli liuotinohenteisilla lakoilla. 

Aloita maalaus

Kuten todettua, kalkkimaali on paksua ja peittävää. Muista hieroa maalia kaikkiin koloihin huolellisesti. Kalkkimaali ottaa hyvin kiinni lakattuunkin pintaan. Siveltimenjäljet jäävät varmasti näkyviin, joten jos olet tarkka sen suhteen, valitse maalaustavaksi kalustemaalin ruiskuttaminen.

VINKKI! Parhaat pensselit eivät koskaan ole niitä edullisimpia, mutta hyvä sivellin kestää sinulla vuosia, kun pidät siitä hyvää huolta ja käytät vain vesiohenteisten maalien kanssa. Hyvät pensselit paranevat vanhetessaan.

Ensimmäinen kerros maalia.Ensimmäinen kerros maalia.
Aaltopahvilla tai remonttisuojalla vältät sotkut. Itse maali on hajutonta ja työn voit hyvin tehdä sisällä. Aaltopahvilla tai remonttisuojalla vältät sotkut. Itse maali on hajutonta ja työn voit hyvin tehdä sisällä. 

Jos pöydänkansi on irtonainen, maalaa jalat ensin ilman kantta. Laita sitten kansi paikoilleen ja maalaa se. Kalkkimaali kuivuu nopeasti, joten vältä turhaa pinnan sivelyä kun olet saanut maalin pintaan. Pyri vetämään viimeiset siveltimenvedot kaikki aina saman suuntaisesti, ja tarkista ettei pöydän reunoilla ole suuria valumajälkiä.

VINKKI! Käytä pöydän pinnan maalaamiseen tarpeeksi leveää sivellintä. Kuvan sivellin on melko karkea, jotta pöytään jää tarkoituksella sopivasti siveltimen jälkiä. Tasaisemman pinnan saat tasottajalla ja siveltimellä, jonka harjasten kärki on ns. rikottu.

Karkea harjas jättää pöydän pintaan siveltimen jäljet.Karkea harjas jättää pöydän pintaan siveltimen jäljet.

Näin säilytät siveltimen tuoreena

VINKKI! Kun odottelet että maali kuivuu, säilytä sivellin tuoreena laittamalla se muovipussiin ja taittelemalla se tiiviisti. Voit säilyttää siveltimen myös vedessä, mutta joudut kuivaamaan sen kun seuraavan kerran aloitat taas maalaamisen.

Hyvä sivellin kestää käytössä vuosia kun kohtelet sitä oikein.Hyvä sivellin kestää käytössä vuosia kun kohtelet sitä oikein.

Nyt hiotaan

Kun olet maalannut pinnat kahteen kertaan ja antanut maalin kuivia kunnolla, voit alkaa hioa pohjaa esille sopivista kohdista. Aloita varovasti ja käytä hienoa hiomapaperia. Mutta mitä hienompi paperi, sen nopeammin hiomapaperi menee tukkoon.

VINKKI! Todella sileää jälkeä saat käyttämällä hiomapaperissa karkeusluokkaa 400-1000. Hienompiakin kyllä löytyy.

Sileää jälkeä karkeusluokalla 600.Sileää jälkeä karkeusluokalla 600.
Paksu kalkkimaali irtoaa ja ohenee erittäin hyvin hioessa. Ole varovainen, ettet haukkaa liikaa kerralla.Paksu kalkkimaali irtoaa ja ohenee erittäin hyvin hioessa. Ole varovainen, ettet haukkaa liikaa kerralla.

Lakkaa pintaan

Vesiohenteisen kalkkimaalin päälle voit levittää joko liuotinohenteisen lakan tai vahan. Lakka ja vaha tekevät pinnasta kestävämmän. Ilman lakkausta pinta kuluu pois, eikä kestä käyttöä. Pintakäsittelemättä voit periaatteessa jättää ainoastaan kattolamput. Jos et halua kiiltävää pintaa, lakkaa ja vahaa saa myös mattapintaisena.

Lakkaus tai vahaus viimeistelevät pöydän pinnan. Mattapintainen lakka ei edes erotu.Lakkaus tai vahaus viimeistelevät pöydän pinnan. Mattapintainen lakka ei edes erotu.

Valmis!

Nyt olet antanut kaatopaikalle tuomitulle pöydälle uuden elämän. Kalkkimaali soveltuu moneen tarkoitukseen, jopa metallisten lampunvarjostinten maalaamiseen. Muista kuitenkin että kalkkimaalilla maalattu pinta ei ole se kestävin, joten sitä ei kannata käyttää kovalle kulutukselle joutuvilla pinnoilla.

Kokeile, mitä kaikkea voisit tuunata aikasi kuluksi!

Tätä pöytää ei maalattu kirkkaalla- tai luonnonvalkoisella. Väri on hienostunut, vaalea kitti (Hessian), joka sopii yhteen alta paljastuvan mahonginvärin kanssa.Tätä pöytää ei maalattu kirkkaalla- tai luonnonvalkoisella. Väri on hienostunut, vaalea kitti (Hessian), joka sopii yhteen alta paljastuvan mahonginvärin kanssa.