TAKAISIN

Järjestä tavarat fiksusti
– Helpota arkea ja tuo lisää tilaa asumiseen

Päivitetty: 21.9.2021

Monenlaista tavaraa kertyy ja kasaantuu vuosien varrella nurkkiin − kuin huomaamatta. Tähän havahdutaan usein siivouksen yhteydessä, jolloin päädytään sullomaan "ylimääräiset" tavarat pahvi- tai muovilaatikoihin. Ongelma tulee kuitenkin vastaan esteettisyyden lisäksi hankalassa käytettävyydessä. Nopeasti ja helposti asennettava teräksinen Sovella-säilytysjärjestelmä on erinomainen ratkaisu soveltuen jokaiseen tilaan. Mittaa asennuspaikka, valitse sopivat osat ja kiinnitä. Tavarat ovat jatkossa siististi esillä ja aina käden ulottuvilla.

sovella_puutarha_1920x1080

Säilytystarkaisuja eri tiloihin

Seuraavassa kelpo vinkkejä toimivan säilytyksen suunnitteluun.

ETEINEN

Eteinen on tyypillisesti varsin täynnä – kenkiä pitkin lattia ja välioven kahva sijaistaa naulakkokoukkua. Pakkaskelien yllättäessä etsitään pipoja ja hanskoja komeroiden perältä. Kotoa lähteminen helpottuu kummasti, kun vaatteet, kengät ja varusteet löytyvät omilta paikoiltaan. Siisti eteinen myös ilahduttaa kotiin tullessa. Pienessä tilassa kompaktit ja toimivat säilytysratkaisut ovat avain asemassa. Järjestä siis eteisen tavarat järkevästi, jolloin ne ovat aina valmiina käyttöön.

 • Hattuhyllynä toimii parhaiten lankahylly tai -kori. Silloin näkee helposti alapuolelta, mikä vaatekappale löytyy mistäkin.
 • Lankahyllyt ja -korit sekä ulosvedettävät verkkokorit mahdollistavat myös sellaisten vaatteiden säilytyksen, jotka vaativat säilytykseltä ilmavuutta. Oma kori jokaiselle perheenjäsenelle helpottaa tavaroiden löytymistä.
 • Huomioi kaikki käyttäjät: esimerkiksi lasten vaatetangot ja naulakot kannattaa sijoittaa sopivalle korkeudelle, jotta omien vaatteiden ripustaminen olisi helpompaa.
 • Kenkähyllyllä jalkineet pysyvät siistissä järjestyksessä. Vähintään 15 cm tyhjää tilaa kenkähyllyn alla helpottaa siivousta.
 • Pienten ja ahtaiden tilojen kätevä apu on syvyyssuuntainen vaateripustin.
 • Avainniput, koiran hihnat, heijastimet, taskulamput ja muut pientarvikkeet säilöt helposti työkalukoukuilla varustetuissa reikätaustoissa tai laatikkolistaan kiinnitetyissä muovisissa ottolaatikossa.
Katso muita eteisen säilytysvinkkejä

Sovella-järjestelmän myötä kaikilla tavaroilla on oma paikkansa ja tila on helpompi pitää siistinä. Pieni eteinen tuntuu tilavammalta kuin ennen.


Suunnittele oma eteisesi
Sovella_vaatesailytys_1920x1080

VAATEHUONE

Hyllyjen ja kaappien perukoille unohtuu usein vaatteita, koska niitä on pinottu kahteen riviin käytettävän säilytystilan maksimoimiseksi. Tiiviin säilytyksen vuoksi vaatteisiin saattaa helposti myös tulla ummehtunut haju ja ne rypistyvät.

Tuttu näky monelle – housuja ja paitoja lojuu tuolien selkämyksillä ja sukkia lattioilla. Pursuilevat vaatepinot ja sekasortoinen vaatesäilytys tekevät pukeutumisesta kaikkea muuta kuin houkuttelevaa. Etenkin kiireessä omien lempivaatteiden löytäminen on mahdotonta.

Toimivan vaatehuoneen suunnittelussa tärkeä kriteeri käytännöllisyyden lisäksi on muunneltavuus. Sovella on suunnitellut tuotteensa keskenään yhteensopiviksi, joten voit muutella sekä täydentää rakenteita tarpeittesi mukaan. Pieneenkin tilaan saa hämmästyttävän paljon mahtumaan vaatteita, kenkiä ja laukkuja oikeilla hylly-, kori-, tanko- ja naulakkovalinnoilla.

 • Hyödynnä kaapin tai huoneen korkeus ja sijoita kaksi vaatetankoa päällekkäin.
 • Jätä hyllyväliksi noin 30 cm, etteivät vaatepinkat tule liian korkeiksi ja hankaliksi käyttää.
 • Ylähylly kannattaa olla ainakin 50 cm syvä, näin sinne mahtuvat isot laukut tai petivaatteet ja se toimii myös pölysuojana.
 • Valitse vaatekaappiin 40 cm syvät hyllyt, sillä vaatteet vievät viikattuina sen tilan. Liian syvä hylly jättää takana olevat vaatteet ”unohduksiin”.
 • Lyhennettävä lankahylly sopii sellaiseenkin kapeaan väliin, johon tavalliset hyllyt eivät leveyssuunnassa mahtuisi. Näin saat täytettyä säilytystilan koko leveydeltään.
 • Naulakkoon kiinnitettävissä housunkannattimissa housut, hameet ja vaikkapa pöytäliinat säilyvät sileinä ja käyttövalmiina, koska niitä ei tarvitse laskostaa.
Lisää vinkkejä vaatesäilytyksen toteuttamiseen

Kun vaatehuoneen säilytyksen on suunnitellut fiksusti, saa hyllyille mahtumaan kaiken tarpeellisen siten, että ne ovat helposti käytettävissä.


Suunnittele oma vaatesäilytyksesi

VARASTO JA AUTOTALLI

Varastossa syvät lastulevyhyllyt notkuvat harraste- ja puutarhavälineitä, multasäkkeijä ja ruukkuja sekä muita tarvikkeita. Autotalliin ei mahdu itse auto enää ollenkaan, vaan renkaat, työkalut, pyörät ja suksiboksi täyttävät tilan. Työtilaa ei ole jäljellä enää nimeksikään.

Varaston ja autotallin varustaminen tilaihmeeksi onnistuu Sovellan siirrettävillä ja yhdisteltävillä säilytystuotteilla. Monipuolisten komponenttien ansiosta säilytysjärjestelmän käyttömahdollisuudet ovat rajattomat. 

 • Työkalut ovat aina paikoillaan ja helposti saatavilla reikälevyyn kiinnitetyillä koukuilla.
 • Pienet tavarat säilyvät järjestyksessä laatikkolistoilla ja laatikoilla.
 • Hankalasti varastoitavalle suksiboksille ja renkaille on olemassa juuri niille tarkoitetut säilytystelineet.
 • Sukset, sauvat, lumilaudat ja pyörät voidaan säilyttää siististi ja naarmuuntumatta harrastevälineiden kannatinparissa.
 • Teräshyllyjen kantavuuden voi kaksinkertaistaa lisätuilla
 • RST-hyllyt eivät ruostu kosteassa tilassa.
Muita vinkkejä varastoon ja autotalliin

Sovellan myötä tilaa järjestellä tavaroita paikoilleen on selvästi aikaisempaa enemmän. Tavarat myös löytyvät vaivattomasti ja pysyvät helpommin järjestyksessä.

Suunnittele oma varastosi

Sovella_sisältökuva_man cave_1200x675

Näin suunnittelet tilasi helposti

Ensimmäinen askel siistin kodin toteuttamiseen on Sovella 3D Planner. Ilmaisella ohjelmalla suunnittelu on helppoa ja eri vaihtoehtojen kokeilu sujuu vaivattomasti. Voit suunnitella ja ideoida varastosi, vaatehuoneesi ja eteisesi säilytystilat tilan muodon ja mittojen mukaan.

Ohjelma näyttää suunnitelmasi kolmiulottoisena, joten pääset näkemään, millainen säilytysjärjestelmä toimii tilassa parhaiten. Suunnitelman valmistuttua ohjelmasta saa tulostettua listan komponentteista, joita oma suunnitelmasi tarvitsee. Listan kanssa voi suunnata lähimmän jälleenmyyjän luo.

3D Planner toimii verkkoselaimessa, joten et tarvitse erillisiä latauksia tai ohjelmia suunnitelman tekoon.

sovella_3D_planner_1000x563

Miten asennus tehdään?

Sovella-säilytysjärjestelmä on helppo asentaa ja koota itse kuvallisten asennusohjeiden mukaan. Säilytysjärjestelmän kiinnittäminen onnistuu tavallisimmilla työkaluilla ja rautakaupasta saatavilla seinäkiinnikkeillä, jotka valitaan seinän materiaalin mukaan.
Katso asennusohjeet täältä!
 

Lisää vinkkejä säilytyksen suunnitteluun esitteestä