TAKAISIN

Näin huollat terassin kesäkuntoon

Julkaistu: 11.5.2020

Milloin uusi terassi on hyvä käsitellä?
Millä terassi kannattaa käsitellä?
Kuinka usein terassi on hyvä huoltaa?


Terassin käsittelemiseen ja huoltamiseen liittyy paljon kysymyksiä. Siihen löytyy myös monia ohjeita ja vinkkejä. Käsittelyyn vaikuttaa terassin materiaali sekä asennusajankohta. Uusi painekyllästetystä puusta tehty terassi kannattaa antaa kuivua hyvin ennen ensimmäistä käsittelykertaa. Käsittele painekyllästetty puu vasta seuraavana kesänä asennuksesta.

wooden-3346929_1920

Ennen käsittelyä

Ennen käsittelyä terassi kannattaa ehdottomasti pestä, sillä kauniin pinnan taustalla on aina puhdas pohja. Pesulla poistetaan aiemmat käsittelyt, lika, levä, raikastetaan ja kirkastetaan kulunut pinta. Käytä pesuun terassille sopivaa pesuainetta. Huuhtele pinta huolellisesti ja anna kuivua seuraavaan päivään. Aloita terassin käsittely, kun pinta on puhdas ja kuiva.

Jos haluat vaihtaa terassin väriä tummasta vaaleammaksi, sinun täytyy poistaa vanha puuöljy tehokkaalla terassinpesuaineella. Kysy sopivaa tuotetta rautakaupastasi. Sen sijaan vaalean terassin saat helposti käsiteltyä tummemmaksi, eikä vanhaa väriä tarvitse poistaa alta. Huomioi että muodikas helmenharmaan sävy EI onnistu sävytetylle tai ruskealle pohjalle tavallisella puuöljyllä.

Hyvä maalaussää on lämmin pilvipouta. Silloin syntyy paras maalaustulos. Liian kylmällä, kuumalla tai kostealla ilmalla terassia ei kannata käsitellä. Optimi käsittelylämpötila on +15-20 °C ja ilman suhteellinen kosteus 50 %.

seedling-478316_1920

Valitse oikea väri ja tuote

Pihalle valittavan tuotteen sään- ja UV-kestävyyden on oltava hyvä - näille altistuvat puutuotteet pihalla eniten. Käsittelyyn kannattaa valita tuote materiaalin ja halutun lopputuloksen mukaan. Öljykäsittely suojaa terassia tikkuuntumiselta, halkeilulta ja haalistumiselta, jota sade ja auringonpaiste aiheuttavat. Terassiöljyjä löytyy värittömänä sekä valiina sävyinä ruskeaa, mustaa ja harmaata. Voit myös sävyttää kohteeseesi sopivan värin. Lämpökäsitelty pinta kannattaa käsitellä sävytetyllä öljyllä tai kuullotteella, sillä värittömät tuotteet eivät suojaa puuta haalistumiselta.

Vesi- ja liuotinohenteisia puuöljyjä voi käyttää toistensa päälle eli jos olet käsitellyt edellisen kerran vesiohenteisella, voit nyt laittaa liuotinohenteista ja päin vastoin.

Jos taas olet käyttänyt terassin käsittelyyn puuöljyä, et voi käsitellä pintaa enää esimerkiksi kuullotteella.

wood-2756662_1920
wood-1314971_1920

Näin käsittelet terassin

Sekoita öljy huolellisesti ennen käyttöä sekä käytön aikana, sillä väripigmentit ovat usein painavampia kuin öljy ja ne laskeutuvat purkin pohjalle. Terassiöljyn voi levittää pensselillä tai terassiöljylastalla. On tärkeää muistaa, ettei öljyä levitä liian paksuja kerroksia puulle, vaan vain sen verran kuin puu imee öljyä itseensä. Liian paksut kerrokset voivat aiheuttaa öljyn kupruilua jo ensimmäisenä kesänä. Anna öljyn kuivua kunnolla ennen kalusteiden paikalleen laittoa.

Milloin huollat?

Tarkkaile terassin kuntoa vuosittain. Tee huoltokäsittely, kun terassin pinta on kuivan ja haalistuneen näköinen. Terassin huoltoväli riippuu terassin sijainnista ja suojaisuudesta, puun rakenteesta ja mekaanisesta
kulutuksesta. Useimmiten se on 2-4 vuotta. Terassirakenteisiin kannattaa käyttää sävytettyä puuöljyä, sillä sävytetty tuote kestää säärasitusta paremmin kuin sävyttämätön. Puulaji ja puun kunto vaikuttavat lopulliseen väriin. Ennen öljyämistä on syytä tehdä aina koesively.

rocking-chair-2716297_1920

Helmenharmaa pinta ilman öljyä

Uuden terassin voit käsitellä myös ilman puuöljyä esimerkiksi Sioo:x Premium terassikäsittelyllä. Käsittely on 2-vaiheinen ja käsittelyn jälkeen pintaa ei tarvitse enää öljytä. Sioo:x Premium Terassi on luonnonmukainen ja kestävä puunsuoja, joka kestää jopa 12 vuotta minimaalisella ylläpidolla.

Sioo:x antaa puhtaan, hopeanharmaan puun näköisen pinnan, lisäten pinnan kiiltoa. Se ehkäisee pintaa halkeilemasta ja jättää miellyttävän pinnan kävelylle ilman pelkoa tikuista. Sioo:x on myös tehokas suoja sientä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja jopa tuhoeläimiä vastaan. Sioo:x Premium Puunsuoja 1/2 on käsittelyn ensimmäinen vaihe. Tarvitset lisäksi Sioo:x Premium Terassi Pintasuoja 2/2 -tuotteen saavuttaaksesi jopa 12 vuoden suojan puupinnallesi.

Soveltuu terassien, laiturien, uima-altaiden reunarakenteiden ja puutarhakalusteiden käsittelyyn. Terasseilla Sioox sopii painekyllästetystä puusta tehtyjen terassien kannen käsittelyyn.

Saatavilla Rakentaja.fi verkkokaupasta >>