• Etusivu
  • Kasvillisuus

TUKES tiedottaa: Kotipuutarhaan vain luonnonmukaisia menetelmiä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.05.2020
20205_64703.jpg

Kuva: Pixabay

Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.

Kotipuutarhasta on paljon iloa silmälle ja puutarhanhoito on mukavaa ajanvietettä korona-arjessa. Samalla pörriäisten kohtalo huolettaa monia luonnon ystäviä. Tarvitaanko kotipuutarhan kukoistukseen kemiallisia kasvinsuojeluaineita vai voisiko pärjätä luonnonmukaisilla menetelmillä? Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suosittelee kotipuutarhureille luonnonmukaisten menetelmien käyttöä.

Pölyttäjistä on monenlaista hyötyä

Monet puutarhakasvit, kuten omena, pensamustikka ja vadelma, tarvitsevat hyönteispölytyksen tuottaakseen satoa. Useat viljelykasvit tuottavat hyönteispölytyksen ansiosta parempilaatuisen ja runsaamman sadon. Pölytyksellä on myös vaikutusta marjojen makuun, koska pölytys lisää marjojen sokeripitoisuutta.

Jos haluat varmistaa pölyttäjille sopivia ruokailupaikkoja, anna voikukan ja apilan kukkia ainakin osalla piha-alueesta. Keväisin pihan reuna-alueen pajukot ovat pölyttäjille oivallista ruokaa ja syksymmällä maitohorsma. Kotipuutarhassa kannattaa suosia runsaasti mettä sisältäviä pölyttäjiä kiinnostavia kasveja tai pensaita, kuten mäkimeiramia, kurjenpolvea tai kultaherukkaa.

Miten hoidan puutarhaani luonnonmukaisesti?

Kemiallisille kasvinsuojeluaineille on olemassa hyviä luonnonmukaisia vaihtoehtoja. Ennalta ehkäisevillä toimilla, kuten kasvualustan kunnosta huolehtimisella ja kasvien sijoittelulla voidaan edistää kasvien terveyttä ja vähentää torjuntatarvetta. Torjuntaa voidaan tehdä myös kitkemällä tai liekittämällä rikkakasveja. Torjunnassa on myös mahdollista käyttää ns. perusaineita, joita säädellään kasvinsuojeluainelainsäädännöllä, mutta joita käytetään pääasiallisesti muuhun kuin kasvinsuojeluun. Näitä ovat mm. auringonkukkaöljy, fruktoosi ja nokkosuute. Niksejä kotipuutarhurin kemikaalittomaan kasvinsuojeluun löydät Tukesin nettisivuilta.

  • Kitkeminen on perinteinen tapa päästä eroon rikkakasveista.
  • Maanpeittokasvit hillitsevät rikkakasvien kasvua.
  • Katemateriaalit hillitsevät rikkakasvien kasvua.
  • Voikukkarauta on hyvä keino voikukkien täsmäkitkemiseen.
  • Liekitystä voidaan käyttää kivettyjen- ja päällystettyjen alueiden reunojen rikkakasvitorjuntaan.
  • Ole tarkkana, ettei puutarhastasi pääse ympäröivään luontoon helposti leviäviä koristekasveja. Käytä mekaanisia esteitä istutusten reunoissa, äläkä vie kasvijätteitä paikkoihin, joista kasvit voivat levitä ympäristöön.
Ohje

Ohje

Näin torjut rikkaruohoja ilman kemiallisia kasvinsuojeluaineita

  • Kitkeminen on perinteinen tapa päästä eroon rikkakasveista.
  • Maanpeittokasvit hillitsevät rikkakasvien kasvua.
  • Katemateriaalit hillitsevät rikkakasvien kasvua.
  • Voikukkarauta on hyvä keino voikukkien täsmäkitkemiseen.
  • Liekitystä voidaan käyttää kivettyjen- ja päällystettyjen alueiden reunojen rikkakasvitorjuntaan.
  • Ole tarkkana, ettei puutarhastasi pääse ympäröivään luontoon helposti leviäviä koristekasveja. Käytä mekaanisia esteitä istutusten reunoissa, äläkä vie kasvijätteitä paikkoihin, joista kasvit voivat levitä ympäristöön.

Jos kuitenkin käytät kasvinsuojeluaineita, noudata ohjeita ja rajoituksia

Jos kuitenkin päätät käyttää kotipuutarhassasi kasvinsuojeluaineita, huolehdi omasta, muiden sekä ympäristön turvallisuudesta ja noudata käyttöohjeita. Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä kasvinsuojeluaineita. Hyväksytyt kasvinsuojeluaineet löydät Tukesin nettisivuilta.

Valmisteita saa käyttää vain myyntipäällyksessä mainittuihin käyttötarkoituksiin. Lisäksi tulee noudattaa myyntipäällyksen käyttömääriä ja käytön rajoituksia. Esimerkiksi vesistöjen läheisyydessä ei saa ruiskuttaa myyntipäällyksessä mainittua suojaetäisyyttä lähempänä vesistöä.

EU velvoittaa vähentämään kasvinsuojeluaineiden käytön haittoja

EU:ssa jäsenmaat on velvoitettu vähentämään kasvinsuojeluaineiden käytöstä aiheutuvia terveys- ja ympäristöriskejä sekä riippuvuutta kemiallisesta torjunnasta. Yksi velvoitteista on muun muassa se, että ammattimaisella käyttäjällä tai ammattikäyttöön hyväksyttyjen valmisteiden ostajalla ja käyttäjällä tulee olla kasvinsuojelututkinto. Ammattikäyttöön hyväksyttyjen valmisteiden käyttö edellyttää sellaisia henkilösuojaimia, joita ei oleteta kotipuutarhurilla olevan.

Kuluttajakäyttöön sallitut kasvinsuojeluaineetlöydät Tukesin kasvinsuojeluainerekisteristä hakusanalla kuluttajakäyttö ja ne ovat vapaasti ostettavissa ja myytävissä ilman kasvinsuojelututkintoa.

Lisätietoja:

Kaija Kallio-Mannila, ryhmäpäällikkö, p. 029 5052 036
Eija-Leena Hynninen, johtava asiantuntija, p. 029 5052 049
sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@tukes.fi

Linkit:

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton