• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rakentele puutarhaa muurikivillä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.06.2020
20205_64821.jpg

Alustava hahmottelu istutusaltaan paikasta.

Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.

Istutusallas on helppo toteuttaa

Valitse haluamasi paikka sen mukaan, tuleeko istutusallas osaksi vaikkapa terassikokonaisuutta tai haetaanko otollista paikkaa tietyntyyppisille kasveille. Perustettaessa vaikkapa vanhalle nurmikolle, kannattaa vanha nurmikko kaivaa pois ja pohjalle voi laittaa vaikka kerroksen sepeliä tai soraa, jotta ensimmäisen kerroksen ladonnan yhteydessä on helpompi saada istutusaltaan pohja vaateriin.

Istutusaltaan alla voi käyttää juuriestekangasta tai vaikkapa sopivan kokoista lavakaulusta, jos estää rikkakasvien tunkeutumisen altaaseen. Ensimmäinen muurikivikerros ladotaan paikoilleen ja apuna voi käyttää vaikkapa linjalautoja, joilla allas saadaan haluttuun kohtaan. Altaan leveyttä kannattaa mittailla rullamitan avulla ja ristimittakin on hyvä tarkistaa, kun ensimmäinen kerros on kunnossa.

Vanha nurmikko on poistettu ja tilalle tuotu non 10 cm:n kerros sepeliä. Ei toivottua kasvustoa pyritään estämään kankaalla.
Vanha nurmikko on poistettu ja tilalle tuotu non 10 cm:n kerros sepeliä. Ei toivottua kasvustoa pyritään estämään kankaalla.

Hyvän perustan päälle on sitten helppo ja nopea latoa halutun korkuinen muuri. Jos maaperä on erittäin routivaa, routa saattaa jonkin verran "muljata" allasta, mutta se asettunee keväällä jokseenkin entiselle paikalleen.

Ladonta on aloitettu. Suoruutta ja vaaterissä pysymistä seurataan tarkasti tässä vaiheessa. Tässä kohteessa pihanurmikko oli sen verran viettävää, ettei toiseen päähän tehty alinta kerrosta ollenkaan. Vasta toinen kivikerros on täysi kierros.
Ladonta on aloitettu. Suoruutta ja vaaterissä pysymistä seurataan tarkasti tässä vaiheessa. Tässä kohteessa pihanurmikko oli sen verran viettävää, ettei toiseen päähän tehty alinta kerrosta ollenkaan. Vasta toinen kivikerros on täysi kierros.

Istutusaltaan täyttö

Vähänkin korkeamman istutusaltaan pohjalle voi levittää salaojasorakerroksen esim. 10 cm paksun. Sen päälle asetetaan vettä läpäisevä suodatinkangas. Lopuksi allas täytetään mullalla ja/tai kasvuturpeella. Tässä vaiheessa olisi hyvä jo tietää, mitä altaaseen halutaan istuttaa, jotta täyttöön voidaan käyttää oikeaa seosta.

Kansikivien ladonta alkaa ja edelleen täysin passissa.
Kansikivien ladonta alkaa ja edelleen täysin passissa.

Puutarhaliikkeessä voi käydä kyselemässä neuvoja ja ideoita. Tällöin on hyvä kertoa altaan sisämitat ja paikan aurinkoisuus. Samalla saa ohjeita sopivan kasvualustan sisällöstäkin.

Istutusallas valmiina täyttöä varten.
Istutusallas valmiina täyttöä varten.

Valitut kasvit istutetaan altaaseen ja lopputuloksen voi viimeistellä, vaikka kuorikatteella.

Itstutusallas ensimmäisen talven jälkeen odottelemassa kesää. Taustalla noin 20 vuotta vanha muurikivistä ladottu istutusalue.
Itstutusallas ensimmäisen talven jälkeen odottelemassa kesää. Taustalla noin 20 vuotta vanha muurikivistä ladottu istutusalue.
Ohje

Ohje

Malliesimerkin tarvikemenekki:

  • 14 kiviparia / kerros (56 kiviparia + 14 kansikiviparia)
  • sepeliä/soraa < 1m3
  • Juurimatto
  • salaojakerros (sepeliä tai salaojasoraa)
  • suodatinkangas
  • Kuorikatetta 2-3 säkkiä
  • Kasvit

Muurikivistä voi sommitella myös kokonaisuuden, jossa on korkeampia osia ja eri väreillä voi tyylitellä kokonaisuutta. Rakentaminen ei vaadi erityisosaamista. Mielikuvitusta voi käyttää ja luoda haluamansa näköisiä kokonaisuuksia.

Jos innostuu rakentamaan suurempia kokonaisuuksia, kannattaa muistaa, että yli 70 cm korkeat muurit kaipaavat jo anturaa ja saattavat edellyttää vähintäänkin toimenpidelupaa. Täytön maanpaine myös kasvaa korkeissa muureissa ja tällöin käytetään harjateräksiä ja betonivalua vahvistamaan muuria.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202111_73574.jpg
Voiko pihlajaa vielä harventaa?
Lukija kysyy: "Pihapiirissä kasvaa siellä, täällä ja tuolla luonnon pihlajaa. Puskia, yksittäisiä piiskoja, isompia puita. Haluan näitä harventaa. Useampi puu on sellainen, että kasvaa alhaalta monta eri vartta (kuva alla). Voinko näin myöhään syksyllä Stihlin akkuoksaleikkurilla esim. karsia näitä varsia niin että jättäisin esim. pari parhaimman näköistä jäljelle? Entäs kun keväällä lähtee nämä tapit versomaan niin leikkaanko vaan versot aina pois?""Yksi iso taasen (kuva alla) on murhe myös. Tuossa kuvassa näkyy että esim. yksi runko on jonkin taudin valloissa. Voinko vielä leikata alhaalta sen pois akkuoksasahalla?"
20194_57160.jpg
Kasvilava vanhaan malliin
Ympäristöystävällinen puunhoitomenetelmä, joka tekee puun pinnasta myös kestävän hopeanharmaan sävyn lisäksi. Ilman biosidejä (myrkkyjä) kehitetty Sioo:x kestää sekä suojaa jopa 10 vuotta. Käsittelyllä ehkäistään lisäksi tikkuuntumista ja halkeilua.Jalan alla käsitelty pinta tuntuu miellyttävältä, pehmeältä ja tiiviiltä. Tasaisen harmaa värisävy miellyttää myös silmää. Vanha ja harmaa pinta on nostalginen ja kaunis.
20075_4886.jpg
Toukokuun nimikkokasvit
Tuuhea ja rehevä ’Pohjan Neito’ on myös FinE-kasviToukokuun nimikkopensas’Pohjan Neito’on lumi-palloheiden (Viburnum opulus) kestävin lajike, joka pärjää hyvin menestymisvyöhykkeillä I–VII. Tästä syystä ’Pohjan Neito’ on valittu myös FinE-kasviksi. FinE-tittelin saa, kun kasvi on testien ja viljelykokemusten perusteella todettu ilmaston, tautien ja tuholaisten kestäväksi. Lisäksi FinE-kasvien täytyy olla helppohoitoisia ja näyttäviä koko kasvukauden ajan.Tuuhea ja rehevä ’Pohjan Neito’ kasvaa 2-4 metriä korkeaksi. Kesäkuussa täyteen mittaansa kehittyneet lumivalkoiset kukintopallot koostuvat tuoksuttomista ja siitepölyttömistä kukista. Pensaan isohkot, heleän vihreät lehdet muuttuvat syysauringossa helakanpunaisiksi.Kaikki lumipalloheisilajikkeet tarvitsevat tuoreen ja runsasravinteisen kasvualustan, jotta ne jaksavat kukkia kauan ja runsaasti. Auringon paahteisella ja kuivalla kasvupaikalla pensas altistuu hyönteisten tuhoille - etenkin heisinälvikäs syö helposti sen lehdet reikiä täyteen.
20235_81654.jpg
Mitä puita on kuvassa? Asiantuntija vastaa
Mitä puita ovat nuo erikoisen näköiset puut, ehkä kuusilajit, kuvassa? Puu muodostaa erikoisen "maton" ympärilleen.
20136_35313.jpg
Puutarhurista unelma-ammatti
Marjo Huovila ja Nanna Zitting opiskelevat TTS:ssä puutarhatalouden perustutkintoon, suuntautumisena kukka- ja puutarhakaupan koulutusohjelma (puutarhuri). Marjo on kokopäiväinen opiskelija ja opiskelee tutkintoon omaehtoisessa koulutuksessa, Nanna puolestaan opiskelee oppisopimusopiskelijana.TTS:n Puutarha-alalla on mahdollisuus opiskella ja suorittaa tutkinto tai osatutkinto perus-, ammatti- ja erikoisammatti tasoilla.Tutustu puutarha-alan koulutustarjontaan
20214_70345.jpg
Lippu salkoon
Taloyhtiöissä liputus on monesti kirjattu kiinteistöhuoltosopimukseen, mutta liputusvuorot voidaan myös jakaa asukkaiden kesken. Milloin liputetaan ja mitä siitä on säädetty?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton