TAKAISIN

Mahtavat kesäkukat oikealla lannoituksella

Päivitetty: 5.3.2021

Alkuperäinen vaaleanpunainen kastelulannoite Puutarhan Kesä täyttää 60 vuotta!

Facebookin puutarhapalstoilla näkyy joka vuosi mahtavia petunioita, jotka pursuavat kukkia amppelista maanpintaa hipoen. Monen takana on taitavan puutarhurin lisäksi huikean riittoisa Puutarhan Kesä-kastelulannoite, jota on annettu joka kastelukerralla. 

puutarhan_kesa_60v

Tiesitkö, että jo isoäidin äiti käytti samaa Puutarhan Kesää sodan jälkeen? Silloin kotipuutarhoissa viljeltiin marjoja ja perunoita perheelle.

Puutarhan Kesä kastelulannoite on suomalaisen tuotekehityksen tulosta ja liittyy läheisesti kotimaiseen puutarhakulttuuriin vuodesta 1960 lähtien. Kemiran Vaasan tehtaiden tuotteen nimi oli aluksi Puutarhan kastelulannos. Omatarveviljely oli suosittua ja perheelle viljeltiin pihamaalla perunoita, muita juureksia ja marjoja. Muistatko Mehu-Maijalla tehdyn klassisen höyrymehun? Se säilöttiin uunissa steriloituihin lasipulloihin, koska kodeissa ei ollut pakastimia.

Puutarhakatalogit 1970 luvulta

Puutarhan Kesä on sattumalta vaaleanpunaista

Nopealiukoisista mineraaleista koostuvien raaka-aineiden väri vaihteli, mutta kastelulannoite haluttiin pitää yhdenvärisenä. Vaaleanvihreää elintarvikeväriä sai Vaasan apteekeista, mutta kun valmistus siirtyi Harjavaltaan vuonna 1967 oli saatavilla vain vaaleanpunaista elintarvikeväriä, joten klassinen väritys syntyi enimmäkseen vahingossa! Tuotetta kysytään myymälöistä nykyään pelkän värin perusteella – Puutarhan Kesä on se alkuperäinen vaaleanpunainen lannoite.
Kesäpaidat puutarhan kesä

Puutarhan Kesä sai lopullisen nimensä 2004

GC_Kaarina_16844


Vuonna 1967 kastelulannoitteen nimi vaihtui: viljelyksille käytettäväksi tuli Puutarhan Täyslannos ja sen rinnalle sisäkasveille tehty Y-lannos. Silloiset 1960-luvun muotikasvit ovat taas palanneet muotiin, mutta silloin ne olivat vähän eri näköisiä: muistatko sinä, kuinka kultaköynnös kiemurteli silloin harvana pitkin olohuoneen seinää? Nyt se kierretään tuuheaksi kukkapylvään ympärille. Anopinkieli oli yksi Alvar Aallon suosikkeja ja juovaisesta klassikosta on tänä päivänä tuotu markkinoille erilaisia sekä leveälehtisiä että piikikkään näköisiä versioita.

Vuonna 2004 Y-lannoksen nimi päivitettiin nykyiseen muotoon Puutarhan Kesä. Yksi kastelulannoite sopii kaikille kasveille: ulkona sekä syötäville että koristekasveille ja sisätiloissa kasteluliuosta voi käyttää ruukkukasveille ja orkideoille. Monet chilikasvattajat pitävät sitä aina käsillä. Kymmenen litran ravinneliuokseen tarvitaan vain yksi (1) teelusikallinen vaaleanpunaista jauhoa, joten yhden (1) kilon purkilla pärjää pitkälle!

Puutarhan Kesä on osa GreenCare tuotesarjaa

Puutarhan Kesä kastelulannoite sekä lannoitepallot ovat osa sarjasta, joka kattaa koko kasvukauden: Suomen suosituin lannoite, Puutarhan Kevät, käynnistää keväällä puutarhan kasvun ja sadonkorjuun jälkeen Puutarhan Syksy lannoite auttaa monivuotiset kasvit talvilepoon.
 

GreenCare_kesakukka_122

Puutarhan Kesä ja muut kotipuutarha- ja golftuotteet siirtyivät GrowHowlta Berner Oy:lle tammikuussa 2009. Kotimainen perheyritys Berner Oy kokosi tutut tuotteet GreenCare brändin alle vuonna 2011. GreenCare tuoteperhe kasvaa ja voi hyvin, GreenCare valikoimaan on tullut mukaan kasvualustoja, kalkkia, ruukkusoraa ja puutarhakatetta sekä värikatteita .
 

Kesakukat_9418
Orkidea_034_versio2
Lehtikaali kukoistaa GreenCaren tuotteilla.Lehtikaali kukoistaa GreenCaren tuotteilla.

Tutkimuksen mukaan kuluttajat odottavat GreenCarelta innovatiivisia tuotteita: GreenCare onkin tuonut kuluttajien ulottuville uudenlaisia tuotteita, kuten kiertotalousraaka-aineita sisältävän Ympäristön Ystävä puutarhalannoitteen. Hyvää mainetta on kerätty myös kasvualustoilla. Yksi ammattiviljelijöiden loistavia ratkaisuja kasvun parantamiseen on kasvien tarvitsemien hyötymikrobien lisääminen ruokamultaan. GreenCaren (Luomu) Grobiootti multavalikoiman tuotteet ovat kuluttajien suosikkeja, ja esimerkiksi Luomu Taimimultaa käyttävät sekä kotipuutarhurit että ammattiviljelijät.
 

GreenCaren tuotteilla saat mahtavat kesäkukat puutarhaan.GreenCaren tuotteilla saat mahtavat kesäkukat puutarhaan.