TAKAISIN

Säädettävillä terassijaloilla isonkin terassin saa rakennettua suoraksi

Julkaistu: 6.7.2020

Perinteisesti kotiin ja mökeille rakennettavien terassien perustukset on tehty pilariharkoilla. Varsinkin isompien terassien haasteena on saada harkot tasattua samalle korkeudelle, ettei lopputuloksesta tule vino ja kaikki laidat olisivat samalla korkeudella. Ratkaisuna ongelmaan Pisla on tuonut markkinoille säädettävät terassijalat. Niiden avulla maaston kaltevuuden ja korkeuserojen vaikutuksia saa helposti tasattua. Terassijalat nopeuttavat ja keventävät rakennustöitä, sillä asennuksen voi tehdä suoraan betonilaattojen päälle. Valmiin terassin saa viimeisteltyä suojaisaksi oleskualueeksi markiisien ja sivumarkiisien avulla.

Suojaisesta terassista saat itsellesi toisen olohuoneen.Suojaisesta terassista saat itsellesi toisen olohuoneen.

Uusilla terassijaloilla voi hoitaa myös pienten ulkorakennusten perustukset

Terassien koot ovat viime vuosina kasvaneet. Isompia terasseja rakennetaan niin kotiin kuin mökillekin, Jotkut ovat jopa yli sadan neliömetrin kokoisia. Ulkoa haetaan lisätilaa asumiseen. Siksi terasseja ja pihaa sisustetaan entistä enemmän.

– Harvassa paikassa maa on tasainen. Rinteessä sijaitsevassa talossa maan kaltevuus lisää vaikeuskerrointa varsinkin suurten terassien rakentamiseen. Pilariharkoilla perustuksia tehtäessä korkeuseroja joudutaan välillä tasoittamaan esimerkiksi kaivamalla harkkoja osin maan sisään, kuvailee Pislan myyntijohtaja Jarkko Kaartinen.

Uudenlaisen vaihtoehdon perustusten rakentamiseen tuovat säädettävät terassijalat. Ne ovat noin kahden kämmenen kokoisia muovijalkoja, joiden korkeutta voi säätää helposti rungon kierteen avulla. Pislan uusissa terassijaloissa säätöväli on joko 70–110 tai 110–190 millimetriä. Jalka pysyy ihan itsestään valitussa asennossa, mutta lisää mielenrauhaa tuo lukitusrengas, joka lukitsee jalan valitulle korkeudelle.Terassien lisäksi niillä voi tehdä perustukset pihan pieniin ulkorakennuksiin, kuten ulkovarastoihin, pihasaunoihin, roskakatoksiin, halkosuojiin ja leikkimökkeihin. Yksi terassijalka kantaa enintään 800 kiloa pistekuormitusta. Siksi autotallia ei saa rakentaa terassijalkojen päälle.

Asennus suoraan betonilaattojen päälle

Asennuksessa terassijalkojen alle tarvitaan yleensä betonilaatat. Suoraan nurmikolle lasketut terassijalat voivat vajota painon alla maahan. Maaperä ja maaston muodot määrittävät, minkälaista pohjatyötä laatoille tarvitaan. Tasaiselle kalliolle terassijalat voi laskea sellaisenaan.

Vankkoja terassijalkoja sijoitetaan noin 0,5–1 metrin välein, jotta runkopuut eivät pääse notkumaan. Jokaisen jalan voi säätää erikseen omalle korkeudelleen. Niiden päälle lasketaan runkopuut, joihin terassilaudat kiinnitetään. Runkopuun voi halutessaan kiinnittää ruuvilla terassijalan päällä olevaan ulokkeeseen. Terassin saa ankkuroitua taloon kiinnittämällä runkopuita talon perusmuuriin.

– Jos maaperällä on taipumusta routia, se pitää ottaa huomioon perustuksia tehdessä. Routiminen voi aiheuttaa terassin painumista. Jos näin pääsee käymään, terassijalkojen korkeutta voi säätää myöhemmin uudelleen. Näin painuneen kohdan saa suoristettua jalan korkeutta muuttamalla, Kaartinen vinkkaa.

Routasuojauksessa ei kannata silti oikaista. Ruodan vaikutuksia voi vähentää laittamalla laattojen alle eristelevyt. Esimerkiksi Finnfoamin eristelevyt sopivat tarkoitukseen. Samalla ne tanakoittavat laattoja tasaamalla alustaa. Ulkorakennusten perustuksia tehtäessä pintamaa kannattaa kuoria pois ennen eristelevyjen ja betonilaattojen asennusta. Kun terassijalat asetetaan näin valmistellulle alustalle, rakennus pysyy hyvin paikallaan.

Säädettävien terassijalkojen avulla saat suurenkin terassin rakennettua suoraksi.Säädettävien terassijalkojen avulla saat suurenkin terassin rakennettua suoraksi.

Varustele ja suojaa terassi

Valmis terassi on varsinainen keidas, jota tekee mieli sisustaa oman maun mukaan. Kuumina päivinä suojaa paahteelta antavat markiisit. Ikkunoiden yläpuolelle asennettuina ne estävät sisätiloja kuumenemasta liikaa. Sateella ne suojaavat terassikalusteita kastumiselta. Vähemmän tunnettuja ovat sivumarkiisit, jotka seisovat omilla, terassilautoihin kiinnitetyillä jaloillaan. Ne antavat näkösuojaa naapureille tai tielle päin.

Myös auringossa lämpiävän ulkosuihkun voi asentaa suoraan kiinni terassilautoihin. Siinä voi peseytyä paljussa, ulkoporealtaassa tai pihasaunassa käynnin yhteydessä. Ekologisessa ulkosuihkussa vesi lämpenee suihkurungon sisällä auringon avulla. Pilvetöntä paistetta ei tarvita. Kylmä vesi otetaan puutarhaletkusta, joka kiinnitetään suihkurungon alaosaan. Erilaisia suihkumalleja on kuusi. Ne eroavat toisistaan rungon tilavuuden ja suihkupäiden osalta. Mallista riippuen lämmintä vettä riittää kerralla jopa 20 minuutin suihkuun.

Suojaa ulkokalusteet markiisin avulla.Suojaa ulkokalusteet markiisin avulla.
Varustele terassi ulkosuihkulla.Varustele terassi ulkosuihkulla.