TAKAISIN

Mistä saat edullisesti lisää luonnonvaloa kotiisi?

Päivitetty: 22.11.2021

Rakennusteknisistä syistä taloihin syntyy huoneita ja tiloja jotka ovat epämiellyttävän hämäriä. Tila jää helposti käyttämättä tai häiritsee asujaa päivittäin. Ratkaisuna hyväkään valaistus ei aina korvaa luonnonvaloa. Luonnonvalo tuo esille ja korostaa värejä ja sisustusratkaisuja. Ajatuksella tehty kaunis sisustus kärsii luonnonvalon puutteesta.

Tasakattoikkuna tuo paljon epäsuoraa valoa, joka sekä piristää mieltä että jalostaa sisustusta.Tasakattoikkuna tuo paljon epäsuoraa valoa, joka sekä piristää mieltä että jalostaa sisustusta.

Hukkaneliöt käyttöön

Ullakkohuoneistoja tehdään enenevässä määrin asuintiloiksi ja siellä jos missä pula luonnonvalosta on ilmeinen. Pulaa kunnon luonnonvalosta löytyy myös vanhoista taloista, joissa ikkunoiden sijoittelua ja huoneratkaisuja ei ole harkittu riittävän tarkkaan. Paljon vaikuttaa myös se, miltä vuosikymmeneltä talo on peräisin.

Edullisin keino saada lisää luonnonvaloa ullakkohuoneistoon tai talon pimeisiin huoneisiin on kattoikkuna. Kattoikkuna on ratkaisuna edullisempi kuin kattolyhty, eikä vaadi aina rakennuslupaa. Kattoikkuna on myös helpompi asentaa paikoilleen. Kattoikkunan suurena etuna on myös se, että se tuo tilaan jopa 40 % enemmän luonnonvaloa kuin julkisivuikkuna.

Kattoikkunasta tuleva valaistus jakautuu tasaisesti huoneeseen ja on epäsuorempaa kuin tavallisesta julkisivuikkunasta tuleva valo. Kattoikkunoita voidaan sijoittaa pimeään huoneeseen enemmänkin kuin yksi ja valaista tila vaikka kokonaan kattoikkunoiden avulla. Suurten tilojen osia, jotka ovat kaukana ulkoseinästä ja julkisivuikkunoista, voidaan myös helposti valaista johtamalla päivänvalo katon läpi tarvittavaan kohtaan.

Erilaiset kattotyypit asettavat kattoikkunaratkaisuihin omat vaatimuksensa: siihen, mikä ratkaisu sopii kotiisi parhaiten, vaikuttavat mm. katon kaltevuus, katon tyyppi ja muoto ja sekin, pitääkö ikkunan jäädä ulottuvuusetäisyydelle tai ei.

Kattoikkunat tuovat hurjasti lisävaloa tilaan kuin tilaan.Kattoikkunat tuovat hurjasti lisävaloa tilaan kuin tilaan.
Jopa ikkunattomasta huoneesta saa käyttökelpoisen kattoikkunan avulla.Jopa ikkunattomasta huoneesta saa käyttökelpoisen kattoikkunan avulla.

Toimiva tasakattoikkuna

VELUX on tunnettu kaltevien lappeiden kattoikkunoista, joilla on tuotu päivänvaloa ja raitista ilmaa koteihin jo yli 75 vuotta ja Suomessakin yli 40 vuoden ajan. Vähemmän tunnettua on sen sijaan se, että VELUX valmistaa myös loiville ja tasakatoille soveltuvia tuotteita, useita eri tyyppejä ja kokoja.

Tasa- ja loiville katoille soveltuvia tuotteita ovat tasakaton kiinteät ikkunat, sähköisesti ohjattavat ikkunat, uloskäynnit sekä savunpoistoikkunat. Kiinteitä ja sähköisesti avattavia tasakaton ikkunoita valmistetaan sekä akryyli- että polykarbonaattikuvuilla, modernin tyylikkäällä suoralla lasilla tai kauniin kaarevalla lasilla varustettuina.

Kaikissa em. tuotteissa on valkoinen, PVC.stä valmistettu huoltovapaa karmi ja puite sekä kaksinkertainen eristyslasielementti, jossa sisin lasi on laminoitua turvalasia. Ikkunoihin on saatavilla asennustarvikkeita, kuten karminkorotuksia, valokehyksiä ja höyrynsulkumuoveja sekä sähkö- ja aurinkokennotoimisia verhoja ja markiiseja.

Tutustu tasakattoikkunoihin

Tiesitkö, että tasakattoikkunoita saa monta eri kokoa? Mitä suurempi, sitä enemmän valoa.Tiesitkö, että tasakattoikkunoita saa monta eri kokoa? Mitä suurempi, sitä enemmän valoa.

Kattoikkunan hyödyt:

  • lisävalon avulla saat lisää hyötyneliöitä käyttöösi
  • parasta epäsuoraa valoa korostamaan sisustuken yksityiskohtia
  • enemmän päivänvaloa kuin samankokoisesta julkisivuikkunasta
  • lisää seisomakorkeutta kattoikkunan kohdalle
  • tehokas tuuletusmahdollisuus
  • edullisempi vaihtoehto kuin kattolyhty

Valotunnelista epäsuoraa valoa edullisesti

Epäsuora valo valaisee tilan pehmeämmin ja tasaisemmin kuin suora valo. Valotunneli tarjoaa kaunista epäsuoraa valoa koko tilaan erittäin kustannustehokkaasti.

Edullinen valotunneli tuo luonnonvaloa vaikka siivouskomeroon. Valotunneli sopii tiloihin, joihin ei voi asentaa kattoikkunaa. Se johtaa päivän- ja kuunvaloa jopa 6 metrin matkan - huomaamattomasta kattoikkunasta alla olevaan huoneeseen. Valotunneli voidaan asentaa kapeimpiinkin väleihin ja se voi valaista huonetta jopa 6 500 lumenin teholla. Se on 13 kertaa enemmän kuin tavallinen 15 watin lamppu. Valotunneliin on saatavana lisävarusteena myös LED-valaisin.

Valotunneleita on kahta versiota: taipuisa ja jäykkä. Jäykkä valotunneli antaa enemmän valoa, mutta taipuisalla pystytään kiertämään esteitä ja asentamaan valotunneli tilaan kuin tilaan. EdgeGlow, sisäkattoon asennettava valonhajoitin, antaa enemmän luonnonvaloa levittämällä sitä tehokkaammin huoneeseen tai käytävään.

Australiassa vuonna 2014 tehdyn markkinatutkimuksen mukaan yli 95 % asiakkaista, joille oli asennettu VELUX-valotunneli, suosittelisi ratkaisua muillekin.

Tutustu valotunneleihin

Valotunneli tuo uskomattoman paljon valoa pimeisiin nurkkiin ja kapeille käytäville ja vieläpä edullisesti.Valotunneli tuo uskomattoman paljon valoa pimeisiin nurkkiin ja kapeille käytäville ja vieläpä edullisesti.

Automatisoi kattoikkunat

Kattoikkunalla saat lähes mihin tahansa tilaan päivänvaloa ja raikasta ilmaa, molempia samalla tuotteella. Nykyaikaiset kattoikkunat voidaan ohjata reagoimaan automaattisesti muun muassa lämpötilaan, kosteuteen tai hiilidioksidin määrään.

ACTIVE with NETATMO -järjestelmä valvoo jatkuvasti huoneen lämpötilaa, hiilidioksidin ja ilmankosteuden määrää ja ohjaa VELUX INTEGRA -tuotteita tarpeen mukaan. Lisäksi kattoikkunoita ja aurinkosuojia pystyy hallitsemaan ja ohjaamaan mobiililaitteella VELUX ACTIVE -sovelluksella.

Pääset automaattiseurannan avulla myös pakoon kesähelteitä. VELUX ACTIVE seuraa paikallisia sääennusteita ja voi tarvittaessa sulkea kaikki VELUX INTEGRA® -ikkunat ja aurinkosuojat, jos edessä on esimerkiksi helleaalto. Sadetunnistin sulkee ikkunat automaattisesti sateen yllättäessä.

Mikään ikkuna ei myös jää vahingossa auki, kun poistut kotoa. Lähtiessäsi ulos, paina VELUX ACTIVE järjestelmän kotona/ poissa -nappia sulkeaksesi kaikki VELUX INTEGRA®-kattoikkunat.

VELUX ACTIVE aloituspaketti

Automaattisesti aukeva kattoikkuna poistaa esimerkiksi liian hiilidioksidin huoneesta.Automaattisesti aukeva kattoikkuna poistaa esimerkiksi liian hiilidioksidin huoneesta.

Keskisaranoitu kattoikkuna antaa lisää sisustustilaa

Keskisaranoitu kattoikkuna pyörähtää avattaessa keskellä olevan saranan ympäri, joten se sopii lähes mihin tahansa tilaan. Ulkopuolen pesua varten puitetta käännetään 180° ja lukitaan auki -asentoon lukitussalvalla, jolloin molemmat kädet ovat vapaina pesua varten. Keskisaranoitu kattoikkuna on paras valinta, jos haluat kalustaa myös ikkunoiden alla olevan tilan. Avauskahva on puitteen yläreunassa.

Keskisaranoitus kattoikkunaa pystyy käyttämään, vaikka alapuolella olisi kalusteitakin.Keskisaranoitus kattoikkunaa pystyy käyttämään, vaikka alapuolella olisi kalusteitakin.

Terassimainen näköala

Ylä- ja keskisaranoitu kattoikkuna avautuu ulos- ja ylöspäin, joten ikkunasta avautuu terassimainen, vapaa näköala. Ikkunaa voidaan käyttää myös keskisaranan varassa, kuten normaalia keskisaranoitua kattoikkunaa. Tämä helpottaa ikkunan puhdistamista. Yläsaranoitua ikkunaa suositellaan kohteisiin, joissa ikkuna pitää sijoittaa korkealle, sillä avauskahva on ikkunan alareunassa.

Yläsaranoitu kattoikkuna luo terassimaisen vaikutelman ja mahdollistaa panoraamanäkymät.Yläsaranoitu kattoikkuna luo terassimaisen vaikutelman ja mahdollistaa panoraamanäkymät.

Kattoikkunan pituus määrittää näköalan

Ikkunan koon valinta riippuu suurelta osin katon kaltevuudesta: mitä loivempi katto, sen pidemmät ikkunat. Voidaksemme nauttia hyvästä näköalasta seisaaltaan, sijoitetaan kattoikkunoiden yläreuna 185-220cm korkeuteen lattiapinnasta. Istuvillaan ollessamme on silmänkorkeutemme noin 120 cm lattiapinnasta, jolloin ikkunan alareuna on optimaalisen näköalan saavuttamiseksi sijoitettava noin 90 cm korkeudelle.

Ikkunayhdistelmillä paljon valoa ja lisää tilaa

Yhdistämällä useita VELUX-kattoikkunoita voit luoda upeita panoraamanäkymiä, jotka tuntuvat siltä kuin olisit ulkona. Kotisi saa oman, ainutlaatuisen luonteen.

Kattoikkunalla luot lisää tilaa ja valoa huoneeseen. Ikkunoiden sijoitteluun on lukemattomia mahdollisuuksia.Kattoikkunalla luot lisää tilaa ja valoa huoneeseen. Ikkunoiden sijoitteluun on lukemattomia mahdollisuuksia.

VELUX huoneopas

Olemme tehneet sinulle helpon tavan löytää oikea kattoikkuna huoneeseesi. Katso millaista kattoikkunaa ja verhoa suosittelemme keittiöön, makuuhuoneeseen, olohuoneeseen, rappukäytävään tai lastenhuoneeseen vain kolmella helpolla askeleella.

Kokeile huoneopasta tästä >>
 

Korkealle sijoitettu kattoikkuna: Levittää erittäin tehokkaasti päivänvaloa huoneeseen.Korkealle sijoitettu kattoikkuna: Levittää erittäin tehokkaasti päivänvaloa huoneeseen.