TAKAISIN

Tuijat kannattaa istuttaa syksyn alussa – Katso tästä faktat!

Päivitetty: 25.4.2022

Näillä vinkeillä onnistut tuijien istuttamisessa. Tuija on metsäkasvi, joten se kannattaa istuttaa kesän jälkeen. Jutussa on myös tuotteet, joiden avulla tuijat viihtyvät pihallasi.

Hyvin hoidettu tuija-aita on kaunis näky.Hyvin hoidettu tuija-aita on kaunis näky.

1. Tuijat kannattaa istuttaa loppukesällä!

Kostea sää ja viilenevät yöt vähentävät syksyllä kastelun tarvetta. Kaiva tarpeeksi iso, vähintään 3 x juuristopaakun kokoinen istutuskuoppa. Katso Tuijamulta/Käyttö.

Yksi uusi, pieni tuijan taimi tarvitsee 40–80 litraa multaa ja suurempi taimi 80–120 litraa. Tarkista GreenCaren sivulta Menekkilaskurista helposti, paljonko multaa tarvitset istuttamiseen.

Sivulta löydät myös ostopaikkojen linkit kohdasta Tuijamulta/Osta heti.

2. Valitse tuijille sopiva multa!

Tavallinen puutarhan perusmulta on tarkoitettu puutarhan yleiskäyttöön. Se ei ole tuijan juurtumisen ja kasvun kannalta paras vaihtoehto. GreenCaren Tuijamulta säilyttää kosteuden juurten ulottuvilla kastelukiteiden ansiosta. Juuriston tasainen kosteus nopeuttaa juurtumista ja edistää muun muassa aidan tasaista kasvua. Sopiva ravinnetaso ja riittävä magnesiumpitoisuus takaavat syvän vihreän värin. Ilman sitä tuijien kaunis väri voi haalistua. 

Puutarhakate viimeistelee tuijaistutuksen kauniisti.Puutarhakate viimeistelee tuijaistutuksen kauniisti.

3. Kastele ennen istutusta!

Märkänä istutetun taimen jatkohoito on helpompaa. Syyssateet ja syksyinen kosteus auttavat vähentämään kastelun tarvetta. Tarkkaile kuitenkin maan kosteutta rapsuttamalla sormella maanpinnan alta, etteivät lämpimät syyspäivät pääse yllättämään ja kuivattamaan taimia. Kun kastelet, kastele runsaasti kerralla ja pidä sitten taukoa. Istutusaikaa on vielä reilusti jäljellä. Suosi syksyllä astiataimia, niin juurtuminen tapahtuu mahdollisimman nopeasti. Jos istutat keväällä, tuija vaatii juurtuakseen jopa päivittäin ämpärikaupalla vettä.

4. Lannoita tuija keväällä!

Kun istutat tuijat Tuijamultaan syksyllä, sinun ei tarvitse lannoittaa niitä heti.

Tuijamulta on ihanteellinen juurtumiselle. Sirottele ensi keväänä kasvuvoimaa mullan päälle. Yksi kilo erittäin riittoisaa GreenCare Tuijalannosta riittää 40 metriä pitkälle tuija-aidalle.

Lannoite täydentää kasvualustan ravinteet parhaan kasvun saavuttamiseksi.

6414505052688

5. Suojaa tuija keväällä!

Tuijia ei tarvitse suojata pakkasta vastaan talveksi, vaan kevään auringonpaahdetta vastaan. Aurinko lämmittää vihreitä oksia ja kasvi tarvitsee vettä, mutta maa voi olla vielä jäässä eikä kasvi saa vettä. Sen vuoksi tuija kuivuu ja ruskettuu keväällä. Sen vuoksi nuoret tuijat pitää suojata kevättalvella. Käytä ilmavaa, mutta varjostavaa kangasta tai verkkoa. Kun taimet ovat kasvaneet muutaman vuoden ja juurtuneet hyvin, suojaamista ei enää tarvita.

Lue lisää: 10 faktaa, jotka sinun pitää tietää tuijien istuttamisesta ja hoidosta

6. Valitse sopiva lajike!

Yleisimmät tuijat ovat aitataimeksi hyvin sopiva huiskun näköinen kartiotuija 'Brabant' ja veistoksellisempi timanttituija. Jälkimmäinen on kaunis myös isossa eristetyssä ruukussa tai puutarhan kukkapenkissä antamassa ikivihreää väritystä puutarhaan.

Valitsetpa puutarhaasi mitä tuijalajikkeita tahansa, huolehdi niistä oikealla lannoitteella.Valitsetpa puutarhaasi mitä tuijalajikkeita tahansa, huolehdi niistä oikealla lannoitteella.