TAKAISIN

Käytännön vinkkejä huonekasvien kasteluun

Päivitetty: 18.10.2022

Roikkuvatko huonekasvisi lehdet? Onko huonekasvisi nuutunut? Tiedätkö millainen on huonekasvisi kasvutapa? Nappaa tästä vinkit huonekasvien kasteluun.

1920decoration-1844906_1920

Panosta kastelukannuun

Hyvään kastelukannuun mahtuu 1–2 litraa vettä. Tällöin vettä on riittävästi kasteluun, mutta kannu ei ole liian raskas käyttää. Käsittelyä helpottaa kannun yläosan yli kulkeva kädensija. Kannussa tulisi olla myös kevyesti taivutettu, pitkä nokka, joka mahtuu lehtien ja oksien väliin.

Veden lämpötila

Käytä huoneenlämpöistä vettä. Kylmä vesi lamaannuttaa juurten toimintaa ja kuuma voi aiheuttaa juurten kuoleman. Vesijohtovettä kannattaa seisottaa kalkin haihduttamiseksi. Täytä kannu tai muu avonainen astia ja jätä odottamaan seuraavaa kastelukertaa.

Läpikuultava kannu on kaunis, mutta soveltui kasteluun vain pienelle osalle kasveista. Keltainen kannu on käytännöllinen, vaikkei silmää niin miellytäkään. (kuva: VR)Läpikuultava kannu on kaunis, mutta soveltui kasteluun vain pienelle osalle kasveista. Keltainen kannu on käytännöllinen, vaikkei silmää niin miellytäkään. (kuva: VR)

Kasvualusta

Arvioi kasvin vedentarve silmämääräisesti ja mullan pintaa koittamalla. Jos multa näyttää ja tuntuu kostealle, siirrä kastelua. Vedentarvetta voi arvioida myös kokeilemalla ruukun painoa, kuiva multa on kevyempää. Kolmas tapa on kopauttaa ruukun kylkeä; matala ja soinniton ääni tarkoittaa, että kastelua ei tarvita.

Seuraa veden imeytymistä. Jos aluslautasella on vettä vielä tunnin kuluttua, on vettä annettu liikaa. Jos vesi on imeytynyt viidessä minuutissa, anna lisää vettä.

Jos kasvualusta on kuivunut liikaa, voi ruukun upottaa puoliksi veteen. Kun kasvualusta on kostunut kokonaan, anna ylimääräisen veden valua pois.

Jos kasvi näyttää nuutuneelle, tarkista kasvualusta. Jatkuvasti läpimärässä kasvualustassa juuristo alkaa kärsiä hapenpuutteesta ja sen toiminta heikkenee, mikä aiheuttaa vedenpuutetta versoissa. Juuristo tarvitsee veden lisäksi happea pysyäkseen kunnossa ja toimiakseen kunnolla.

Vaahtera-aulion edellisestä kastelusta on kuusi päivää. (kuva: VR)Vaahtera-aulion edellisestä kastelusta on kuusi päivää. (kuva: VR)
Ensimmäinen kasteluannos imeytyi nopeasti, joten toinen vielä. (kuva: VR)Ensimmäinen kasteluannos imeytyi nopeasti, joten toinen vielä. (kuva: VR)
Viisi tuntia kastelun jälkeen muutos on selkeä. (kuva: VR)Viisi tuntia kastelun jälkeen muutos on selkeä. (kuva: VR)
Seuraavana päivänä lehdet ovat palautuneet täyteen ryhtiin. (kuva: VR)Seuraavana päivänä lehdet ovat palautuneet täyteen ryhtiin. (kuva: VR)

Huomioi muun muassa kasvin kasvutapa

Kasvin kasvutapa vaikuttaa siihen onko parempi kastella juurelle vai alusvadin kautta. Multa on kuitenkin saatava kauttaaltaan kosteaksi. Alusvadin kautta kastelu edellyttää mullalta hyvää imukykyä, muutoin on vaarana, että vain alimmaiset juuret saavat vettä. Varmin tapa on antaa vettä pääasiallisesti alusvadin kautta ja aina silloin tällöin myös kasvin juurelle. Tällöin mullan pintaan muodostuvat suolot huuhtoutuvat eikä siihen muodostu valkeaa kerrosta.

Kasvit, joilla on suuri lehtipinta-ala ja ohuet lehdet tarvitsevat enemmän vettä kuin kasvit, joiden lehdet ovat pieniä, paksuja tai vahapintaisia.

Kukinta lisää kasvin vedentarvetta.

Mitä valoisammassa ja lämpimämmässä paikassa kasvi on, sitä enemmän se tarvitsee vettä. Pohjoisikkunalla, varjossa tai sisempänä huoneessa olevat kasvit tarvitsevat vähemmän vettä kuin etelä-, itä- tai länsi-ikkunalle sijoitetut kasvit.

Kukinnon aikana soilikki tarvitsee enemmän vettä kuin muuna aikana. (kuva: VR)Kukinnon aikana soilikki tarvitsee enemmän vettä kuin muuna aikana. (kuva: VR)

Ruukun koko

Ruukun koko ja materiaali vaikuttavat kasvualustan kuivumiseen. Muoviruukussa se kuivuu hitaammin kuin lasittamattomassa saviruukussa.

Huom! Kasveja on kuollut enemmän liikakasteluun kuin veden puutteeseen.

Lehdet roikkuivat, joten annettiin lisää vettä. Kiinanruusun kasvualusta on melko kostea vielä kolme viikkoa myöhemmin. (kuva: VR)Lehdet roikkuivat, joten annettiin lisää vettä. Kiinanruusun kasvualusta on melko kostea vielä kolme viikkoa myöhemmin. (kuva: VR)