TAKAISIN

Muovin lajittelu ja kierrätys – vaikeaa vai helppoa? Tutustu ohjeisiin

Päivitetty: 20.7.2022

Muovijätteen kierrättäminen on vielä varsin tuore asia. Muovin kierrättäminen ei ole kaikkein helpointa ja sen jalostaminen uusiomateriaaliksi vaatii paljon teknologiaa, jotta se voidaan kierrättää uudelleen raaka-aineeksi. Muovin kierrättäminen on kuitenkin merkittävä ympäristö- ja ilmastoteko.

Suuri osa kotitalousjätteestä muodostuu erilaisista pakkausmuoveista.Suuri osa kotitalousjätteestä muodostuu erilaisista pakkausmuoveista.

Miten muovia kierrätetään?

Muovia voidaan kierrättää useita kertoja ja kierrätykseen kelpaamaton muovijäte päätyy energianlähteeksi. Jätemuovin lämpöarvo on sama kuin öljyn. Muovin kierrättäminen on samalla myös ilmastoteko. Jokainen kilo kierrätettyä muovia säästää kaksi litraa neitseellistä öljyä.

Jätelakia ollaan uudistamassa ja jatkossa se velvoittaa kaikki vähintään viiden huoneiston taloyhtiöt lajittelemaan jätteen seitsemään eri jätelajiin:

1. Sekajäte
2. Biojäte
3. Paperi
4. Muovipakkaukset
5. Lasipakkaukset
6. Kartonkipakkaukset
7. Metallipakkaukset

 


Muovipakkausten lajittelu on hyvä vaihtoehto myös omakotiasumisessa eikä vaadi suuria investointeja eikä vaivannäköä, etenkin jos muovin keräyspiste löytyy päivittäistavaramarketin yhteydestä. Ellei muovipakkausten lajittelu ole vielä tuttua, muutama olennainen perusasia täytyy oppia ja sen jälkeen lajittelusta tulee rutiininomaista toimintaa. Palauttaminen kierrätyspisteisiin onnistuu useimmille kauppareissun yhteydessä.

Alkuun voi lajitella vaikka helpot ja varmat tapaukset. Vähitellen tieto ja rutiinit kehittyvät ja lajittelusta tulee rutiinia. Kierrätyspisteet sijaitsevat useimmiten päivittäistavarakauppojen yhteydessä, joten niiden kierrättämisen takia ei omakotiasujankaan tarvitse turhaan ajella. Kierrätys hoituu kauppareissun yhteydessä. Muovipakkausjätettä voi sen pilaantumattomuuden takia säilyttää kotona helposti parikin viikkoa. Saatat jopa yllättyä siitä, kun jäteastiasi ei enää tulvikkaan yli juuri ennen tyhjennystä.

Etsi lähin kierrätyspiste

Osaatko lajitella muovipakkaukset?

Muovia on monenlaisissa pakkauksissa ja monessa muodossa. Mitkä niistä voi lajitella muovipakkauksiin? Helppo nyrkkisääntö kuitenkin auttaa. On kaksi kysymystä, jolla pärjää pitkälle. Onko se pakkaus? Onko se muovia? Jos vastaat molempiin kyllä, se kelpaa muovinkierrätykseen.

Jos muoviesine on tuote, joka ostetaan sellaisenaan kaupasta, sitä ei laiteta muovipakkausten joukkoon. Esimerkiksi kaupasta ostettu pakaste- tai säilytysrasia ei kuulu muovipakkausten joukkoon. Sen sijaan kaupasta ostettu leipä on usein pakattu muovipussiin, tällöin pussi on pakkaus, se on muovia ja kuuluu muovipakkausjätteeseen.

Muovipakkauksissa saattaa olla myös kahta eri muovilaatua, jolloin nämä tulisi irrottaa toisistaan. Esimerkiksi jauheliha- tai leikkelepakkauksessa rasia ja rasian päällä oleva kalvo ovat eri muoveja. Pantittomassa pullossa taas pullo ja korkki ovat luultavimmin eri muovia. Tällöin eri muovia olevat pakkauksen osat irrotetaan toisistaan, vaikka molemmat laitetaankin samaan kierrätysastiaan. Pantilliset muovipullot kannattaa palauttaa palautusautomaatteihin.

Irrota eri muovilaadut toisistaan.Irrota eri muovilaadut toisistaan.

Muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella. Eri muovit erotellaan toisistaan. Tällöin kaksi eri muovilaatua, jotka ovat kiinni toisissaan, päätyvät sen muovin joukkoon, jota on enemmän, eivät päädy erottelussa oikeaan paikkaan. Älä myöskään pakkaa erilaisia muovilaatuja sisäkkäin. Muovin tunnistuslaite ei pysty erottamaan kuin päällimmäisen muovilaadun.

Eri muovilajeista PVC-muovi ei kuulu kierrätykseen. PVC-muovin tunnistaminen voi myös olla vaikeaa, ellei pakkaukseen ole merkitty muovilajia. Lähtökohtaisesti PVC-muovia ei juurikaan käytetä elintarvikepakkauksissa vaan sitä käytetään esim. lelujen ja työkalujen pakkauksissa.

Pakkausmerkinnät auttavat, jos niitä löytyy. Muovipakkauksista tai niiden etiketistä löytyvät merkinnät helpottavat muovin kierrätystä. Jos pakkauksessa on numero 3, 03 tai merkintänä PVC, muovi kuuluu sekajätteeseen.

1 PET Polyeteenitereftalaatti
2 HDPE Korkeatiheyspolyeteeni
3 PVC Polyvinyylikloridi
4 LDPE Matalatiheyspolyeteeni
5 PP Polypropeeni
6 PS Polystyreeni
7 erilaiset yhdistelmät edellisistä

Monista pakkauksista löytyy jo merkintä. Tässä numero 07 ja alla olevat PET/PE viittaavat rasian ja kannen olevan eri muovilaatua ja erottamalle ne toisistaan, molemmat päätyvät oikeaan paikkaan.Monista pakkauksista löytyy jo merkintä. Tässä numero 07 ja alla olevat PET/PE viittaavat rasian ja kannen olevan eri muovilaatua ja erottamalle ne toisistaan, molemmat päätyvät oikeaan paikkaan.

Pitääkö muovipakkaukset tiskata?

Muovipakkauksien tulisi olla riittävän puhtaita, mutta niitä ei tarvitse tiskata. Huuhtelu kylmällä vedellä tai pyyhkäisy talouspaperilla on riittävä puhtaustaso. Tällä vältetään jo merkittävä hajuhaitta tai homeitiöiden leviäminen huoneilmaan kotona tapahtuvan välivarastoinnin aikana. Lemmikinomistajille hyvä käytännönesimerkki on, että jos koira tai kissa on nuollut muovipakkauksesta tähteet, se on riittävän puhdas kierrätykseen. Muovipakkausten tulisi olla myös kuivia. Huuhdellun muovipakkauksen kannattaa antaa hetken kuivua tai vaikka pyyhkäistä kuivaksi. Jos muovipakkauksen puhdistaminen edellyttää kuuma vettä ja pesuainetta, se kannattaa laittaa sekajätteeseen.

Epäselvät tapaukset – vinkkejä avuksi

  • Pakkausta, jossa on vaarallisten aineiden jäämiä, ei saa laittaa muovien joukkoon. ne pitää viedä paikallisen jätelaitoksen järjestämään vaarallisten aineiden vastaanottoon. Esimerkkinä öljyä sisältävät kanisterit.
  • Sipsipussit ja kahvipakkaukset ovat yleensä muovipakkauksia, vaikka niissä voi olla pieni osa alumiinikalvoa. Nämä pakkaukset voi laittaa muovipakkausten keräysastiaan, mutta metallikoostumuksen takia ne eivät yleensä päädy uusiokäyttöön. Kahvipakkauksia kuitenkin tehdään myös pelkästään muovista. kierrätysmahdollisuus paranee, kun varmuuden vuoksi laitat nämä muoviastiaan.
  • Kissan- ja koiranruokapakkauksia valmistetaan muovista ja metallista.
  • Mikäli pakkauksesta ei käy ilmi kumpaa materiaalia pakkaus on, niin ”rypistystesti” voi auttaa. Purista pakkaus nyrkissäsi: jos pakkaus ei palaudu rypistyksen jälkeen, se on todennäköisesti metallia, jos se palautuu, pakkaus on todennäköisesti muovia. Epäselvässä tapauksessa pakkaus on parempi laittaa sekajätteeseen.
  • Kartonki tai paperipakkaukset, joissa on muovi-ikkuna, ovat yleensä kartonkipakkauksia.
  • Muovipakkaukset, joissa on muita materiaaleja kuin muovia eivät yleensä sovi uusiokäyttöön ja päätyvät siten energiahyödyntämiseen.
  • Pakkaus, jonka eri osat eivät ole irrotettavissa toisistaan, ovat sitä materiaalia, jota on yli puolet pakkauksen painosta. Jos pakkauksen eri osat voidaan irrottaa toisistaan, niin materiaalit laitetaan omiin keräysastioihinsa.
  • Biohajoavat muovipakkaukset on tarkoitettu ensisijaisesti kompostointiin. Laitoksella biohajoavat pakkaukset erotellaan energiahyödyntämiseen, koska ne haittaavat kierrätyskelpoisten muovipakkausten uusiokäyttöä.
  • Biopohjainen muovi ei ole sama asia kuin biohajoava muovi. Muoveja ja muovipakkauksia valmistetaan myös uusiutuvasta biopohjaisesta raaka-aineesta, joka toimii aivan samalla tavalla kuin tavallinen kierrätyskelpoinen muovi.