TAKAISIN

Puutarhan kesä alkaa chilien kylvöllä

Päivitetty: 5.3.2021

Haluaisitko maustaa ruokasi omilla chileillä? Kun päivä pitenee, siementen kylväminen nousee puutarhurin mieleen. Pitkän kasvukauden takia chilien kasvattaminen aloitetaan jo tammi-helmikuussa. Parhaan kasvun saavuttamiseksi chilin lannoitus aloitetaan Puutarhan-Kesä -kastelulannoitteella heti kun sirkkalehdet näkyvät.

1920chilin istutus

Miten valitsen viljeltävän chilin?

Chilit kasvavat vesiviljelyssä tai mullassa, ryhmänä tai yksin ja ympäri vuoden sisälläkin, jos valoa riittää. Chilikasvatuksen suosio on vahvassa kasvussa. Kun valitset lajiketta, mieti, miten voimakkaan hedelmän haluat. Chilin voimakkuus mitataan scovilleina asteikolla 0- 2 miljoonaa. Siemenpusseissa asteikko on 0-10+++. Jollet pidä poltteesta, valitse kauniita mietoja 0-lajikkeita. Ne ovat hedelmäisiä ja sopivat salaattiin sellaisenaan. Esimerkiksi paprika on erittäin mieto chili. 

1920GC_29_5_32209

 

Kun chilin taimessa on sirkkalehdet näkyvissä, sitä lannoitetaan sadonkorjuuseen asti viikoittain kastelulannoit-
teella. Koska chili saa ravinteet veteen liuenneina, se pystyy hyödyntämään ravinteet mahdollisimman nopeasti.


Puutarhan Kesä kastelulannoite sisältää kaikki kasvin tarvitsemat kivennäiset ja hivenaineet. Se on ihanteellinen chilin kasvattamiseen. Puutarhan Kesää annostellaan ihan pienille chileille puolikas annos eli 1/2tl per 10 litraa vettä ja suuremmille 1 tl tai 5 g per 10 litraa vettä.

Kastelulannoitteessa on paras ravinnetasapaino chilin terveeseen kasvuun. Aito Puutarhan Kesä on vaaleanpunainen klassikkotuote ja chiliharrastajien suosikki.

Miten chilin saa itämään?

Taimimultaan tai turpeeseen kätkettynä moni chili itää viikossa. Odottavan aika on pitkä, mutta parissa kolmessa viikossa kaikki tavalliset lajikkeet tulevat näkyviin. 

Käytä taimikasvatusruukuissa GreenCare Luomu Taimimultaa. Se sisältää taimia suojaavia terveellisiä mikrobeja ja oikean määrän kalsiumia ihanteelliseen kasvuun. Paina chilin siemenet multaan kiinni ja kastele.

Muitakin idätysniksejä on tarjolla. Chilin siemeniä voi liottaa yön yli vesilasissa leivinsoodan kanssa. Toiset idättävät siemenet vedessä, josta ne istutetaan turpeeseen vasta juurten tultua esiin. Lauttaidätyksessä kääritään ohut styroksilevy talouspaperiin ja päällystetään se kahvinsuodattimella. Levyn päällä chilit itävät ilman, että juuret tarttuvat paperiin. Versot pujautetaan sitten GreenCare kasvuturpeen sisään kasvamaan aika syvälle, melkein sirkkalehtiä myöten.

1920GC_Kaarina_16136

Chili itää lämpimässä ja kosteassa

Chili itää parhaiten huonelämpöä ylemmässä lämpötilassa ja kosteassa. Kylvökset peitellään rei’itetyllä kelmulla kuivumisen estämiseksi ja mullan pintaa sumutellaan säännöllisesti. Lisävalosta on ehdottomasti hyötyä, kun pikkutaimet nostavat sirkkalehtensä mullasta.

Tarvitseeko chili paljon valoa?

Chili tarvitsee reippaasti lisää valoa heti, kun vihreää on näkyvissä. Taimet tarvitsevat 14-16 tuntia valoa päivässä. Vaihtoehtoja on monia, nykyään suositaan energiaa säästäviä ledvalaisimia.

Muutamalle kasville riittää E27-kantainen energiansäästölamppu, mutta tehon pitää olla vähintään 20W. Mitä enemmän valoa, sitä tanakampia taimia saat. Ajastin muistaa sytyttää ja sammuttaa valon puolestasi.Voiko valmiista taimista kasvattaa chilejä?

Hanki mieleisesi siemenet tai osta chilin taimet valmiina. Viljely palkitsee hyvällä sadolla, kun muistat huolehtia perusasioista: Paljon valoa, riittävästi lämpöä ja ohjeen mukaan annosteltua kastelulannoitetta.

Paras chilisato

Jos ilma on hyvin lämmin, voi janoisille taimille kaataa puhdasta vettä lannoitusten välissä. Ole tarkka kastelun kanssa, koska liika vesi saattaa heikentää satoa. 

Chilit pölyttävät itse itsensä, kunhan valoa riittää. Ota satoa talteen tasaisesti ja harvenna lehdistöä ajoittain. Yllätyt iloisesti tuloksista!

1920GC_29_5_32209

Tiesitkö? Chili ja laventeli ovat parhaat kaverit

Lehtikirvat ovat pieniä ja ahneita ja ovat tavallisia tuholaisia chilikasvustossa. Luonnollinen vastustaja lehtikirvalle on laventeli, joka karkottaa tuoksuvalla kasvustollaan lehtikirvoja ja sopii hyvin chilin ja paprikan kasvupariksi. Kokeile ensi kesänä istuttaa laventeli chilin lähelle tai jopa yhteiseen ruukkuun.