TAKAISIN

Ovi – äänieristyksen heikoin lenkki?

Päivitetty: 22.11.2021

Akustiikkaan ja äänieristämiseen halutaan panostaa myös kotioloissa yhä enemmän. Melutaso kotonakin saattaa nousta huomattavasti aika ajoin. Laadukkaat äänentoistojärjestelmät ja kotiteatterit vaativat muutakin kuin pelkästään hyvin äänieristetyt seinät. Myös ovien tulee olla toimivia tässä suhteessa.

äänen_eristävyys_24_desibeliä

Oviteollisuus suosii monikerrosrakenteita, jolloin ovilevyssä on ilmavälejä. Vakiolaakaovessa on n. 3 mm kovalevyt ja se on sisältä tyhjä. Ovien äänitekninen toimivuus riippuu käytetystä rakenteesta ja materiaalista.

Oviteollisuuden vakiolaakaoven ääneneristävyys on vain hieman parempi kuin verholla tai pintaliukuovella. Väliseinärakenne on aina vähintään 25 dB ilman villaa, joten oviaukkoon valittavan oven ääneneristävyys kannattaa aina tarkistaa.

Hyvässä ja toimivassa akustiikassa tilasta poistetaan ylimääräinen melu. Akustiikka toki sisältää paljon muutakin kuin vain hyvän äänentoiston ja alhaiset taustamelutasot. Laadukkaaseen akustiikkaan kuuluvat myös hyvä puheen ymmärrettävyys ja jälkikaiunta-ajat.

Kaikissa huoneissa kuulostaa joltakin. Kunkin huoneen käyttötarkoitusta varten on akustiikkaa suunniteltaessa hyvä huomioida myös oven tuoma vaikutus tilaan. Akustiikka syntyy rakenteista, materiaaleista ja laitteista ja rakentamistavoista.

liune-vetimet-422x500

Mittausarvoja:

  • dB = ääniluokka
  • Rw = laboratoriossa mitattu ilmaääneneristysluku
  • R`w= rakennuskohteessa mitattu kenttämittausarvo, johon vaikuttavat ovea ympäröivä seinän ääneneristävyys, sivutiesiirtymät, työvirheet, jne.

Mitä suurempi Rw-arvo on, sitä tehokkaampi äänieristys.


Ovi, jonka äänieristys toimii

Helimäki Akustikot ovat tutkineet laboratoriossaan Liune-ovien ääneneristävyyttä jo vuosien ajan. Helimäki Akustiikot on akkreditoitu testauslaboratorio FINAS T260 ja Suomen ainoa yksityinen akustiikka-alan toimija, jolla on käytössään akkreditoitu ilmaääneneristysmittauslaboratorio.

Liunen ovimittaukset on tehty ääniteknisessä laboratoriossa yksirunkoisella kipsilevyseinällä. Kipsilevyseinä on kevytrakenteinen ja silti hyvin ääneneristävä seinärakenne, varsinkin teräsrungon kanssa yhdessä. Uusilla innovaatioilla Liune-ovien äänen eristävyys on jopa 24 desibeliä, ja ovikynnyksen kanssa 32 desibeliä. Vertailun vuoksi tavallisella puulaakaovella mittaustulokseksi saadaan 12 dB.

Liune ovien äänieristys on jopa yli 30 % parempi kuin tavallisen kääntyvän vakiolaakaoven. Asumisen viihtyvyys kodissa lisääntyy ääneneristävyyden myötä.

Yksinkertainen seinä toimii kuin jousi. Sillä on jännemitan, kiinnitystavan, paksuuden, tiheyden ja kimmomoduulin mukaan määräytyvä ominaistaajuus, jolla se heilahtelee voimakkaasti. Teräsrangoilla saavutetaan paras ääneneristävyys yksinkertaisessa normaalissa väliseinärungossa. Teräsrangat päihittävät puun väliseinien runkomateriaalina, sillä puu kytkee levyrakenteet liian tiukasti toisiinsa ja siten edesauttaa äänen johtumista rakenteessa seinän puolelta toiselle.

Tilojen äänitekninen toimivuus vaikuttaa paljon kodin viihtyisyyteen. Liune-ovilla väliseinä ja tila saadaan viimeisteltyä toimivaksi kokonaisuudeksi. Liune on tutkinut ja kehittänyt Liune-ovien äänitekniset ominaisuudet jo kohteisiin käyttövalmiiksi. Sinun pitää vain valita ovi tilan käyttötarkoituksen mukaan.

Liunen ovilla markkinoiden paras äänieristävyys

Liune on kotimainen innovaatio, joka jatkaa tuotekehitystä vuodesta toiseen. 15 vuotisen tuotannon aikana Liunen ääniteknisestä hallinnasta on tullut markkinoiden paras. Liunen ovimallistosta löytyy ratkaisu kaikkiin tiloihin, saunasta makuuhuoneeseen.

Liune tuotteet

äänen_eristävyyskuva_101