TAKAISIN

Routaeristys tulee huomioida yllättävissäkin paikoissa

Päivitetty: 10.7.2023

Routa, tuo joka talvena ilmaantuva ilmiö. Se vääntää, kääntää sekä muokkaa maata mielensä mukaan. Tämä kevät ei taatusti ole ensimmäinen, kun huomaa kompastuessaan, että niin se routa vain jälleen kerran nosti pihakiven kulman ylös.

Mutta minne kaikkialle routasuojausta tulee miettiä?

Routa aiheutuu maassa olevan veden jäätymisestä ja sen seurauksena maakerroksen tilavuus kasvaa. Routimiseen vaikuttaa mm. maalaji ja sijainti eli pakkastuntimäärä.Routa aiheutuu maassa olevan veden jäätymisestä ja sen seurauksena maakerroksen tilavuus kasvaa. Routimiseen vaikuttaa mm. maalaji ja sijainti eli pakkastuntimäärä.

Routasuojaus tulee perinteisesti asentaa asianmukaisesti omakotitalon perustuksiin. Se on yksi rakentamisen perusasioista, jota ei todella kannata unohtaa tai tehdä huolimattomasti. Routasuojauksen puuttuminen tai sen huono asennus kostautuu nimittäin seuraavana talvena viimeistään. Jälkeenpäin routaeriste on kallis sekä työläs asentaa tai uusia.

Lue lisää omakotitalon routaeristämisestä täältä

Poreallas tai leikkimökki – entäs sitten terassi ja pihatie?

Vastaus on pitkälti kyllä otsikon mainitsemiin kohteisiin aina kun niille tai niiden päälle tehdään pinnoitteita tai rakennelmia. Myös nämä rakenteet tarvitsevat itselleen routaeristeen, mikäli haluat että ne eivät vaurioidu roudan alkaessa tehdä muokkaustöitään. Useat ulkoporealtaiden sekä kylpytynnyreiden valmistajat edellyttävät, että allas on asennettu tasaiselle sekä kovalle ja routimattomalle alustalle. Finnfoamin routaeriste on silloin ratkaisu kyseisten tuotteiden alle routaeristeeksi.

750 finnfoam-levykuva-highres

Kantavuutensa sekä lämmöneristävyytensä ansiosta Finnfoam Routaeriste kestää päällään suurtakin kuormaa pitäen eristeen yläpuolella olevan maan routimattomana.

Pohjatyöt alkavat aina rakenteen alle jäävästä perusmaasta, jonka tulee olla riittävän kantava jo itsessään. Perusmaan päälle asennetaan vähintään 100 mm vahvuinen tiivistetty murskekerros, jonka päälle asennetaan 50-100 mm paksut Finnfoam-eristeet. Asennettujen eristeiden päälle tulee laittaa vähintään 100 mm hiekkaa tai vaihtoehtoisesti mursketta ennen lopullista kiveystä. Routaeristeen asentamisessa on kuitenkin erityisen tärkeää muistaa, että se ulotetaan riittävän laajalle halutun terassi yms alueen ulkopuolelle, jolloin routa ei pääse vaurioittamaan reuna-alueita. Yleensä tämä tarkoittaa routaeristeen uloittamista noin 2 m rakennelman reunan ulkopuolelle, jos paikka sen vain sallii.

Estä terassin vauriot

Hyvin toteutetun routaeristyksen ansiosta laatoitettu terassialue pysyy routakeleistä huolimatta suorana.Hyvin toteutetun routaeristyksen ansiosta laatoitettu terassialue pysyy routakeleistä huolimatta suorana.

Huolellinen suunnittelu ja ajatuksella tehty toteutus

Routaeristämisessä kaikki lähtee huolellisesta suunnittelusta. On mietittävä, mitä ollaan rakentamassa ja millainen lopputulos halutaan. Finnfoamin eristeillä routasuojaaminen on helppoa sekä nopeaa ja koska eristelevyjä pystyy työstämään perinteisiä käsityökaluja käyttäen, edes erikoistyökaluja ei tarvita.

Finnfoamin eristeet ovat suulakepuristettua polystyreeniä, toisin sanoen ne ovat XPS-lämmöneristeitä, jotka säilyttävät erinomaisesti eristyskykynsä sekä lujuutensa myös vaativissa olosuhteissa. Yhtenäisen sekä suljetun solurakenteensa ansiosta eristyslevyt ovat pitkäikäisiä, säilyttävät eristävyytensä ja ovat tiiviitä.

Katso lähin Finnfoam-jälleenmyyjäsi täältä