• Etusivu
  • Piha

Muurikivillä voit luoda pihallesi toiminnallisia alueita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.03.2021Päivitetty 30.04.2021
20213_69590.jpg

Pihoja on erilaisia ja kahta täysin samanlaista pihaa ei oikeastaan edes ole. Piha voi olla suuri, pieni, tasainen tai siinä voi olla suuriakin korkeuseroja. Koosta riippumatta, toimiva piha kaipaa suunnitelmallista alueiden jakamista esimerkiksi erilaisten pihan pinnoitteiden avulla. Muurikivillä voi hallita pihan korkeuseroja tai tasaisella piha-alueella muurikivien avulla voit luoda korkeuseroja. Muurikivet myös tekevät pihasta näyttävän, mielenkiintoisen ja turvallisen.

Muurilla on monia mahdollisuuksia

Muurikivirakentamisessa on monenlaisia mahdollisuuksia. Mieti, mitä kaikkea pihallesi haluaisit ja millaisia mahdollisuuksia pihasi tarjoaa. Käytä mielikuvitusta ja suunnittele. Ainahan voi myös pyytää ammattilaista avuksi niin suunnitteluun, ideointiin kuin rakentamiseenkin.

- Haasteellinen rinnepiha muotoutuu erilaisten muurien avulla näyttäväksi puutarhaksi ja toimivaksi oleskelupaikaksi. Muuri voidaan rakentaa suoraksi tai kaarevaksi pihan edellytysten mukaan.

- Rinnetonteille on tyypillistä tontin suuret korkeuserot ja tästä syystä rinnettä rajaaviin rakenteisiin kohdistuva maanpaine. Muurilla voidaan tukea pengerretty maa paikoilleen ja porrastaa rinteet toimivaksi ja turvalliseksi pihaksi.

- Muurilla voi parantaa myös tasamaatontin ilmettä. Muurikivistä rakennetut korotetut istutusalustat antavat kasveille riittävän multatilan, ellei pihan rakenne mahdollista syvän kasvualustan kaivamista.

- Muuriin integroidut valaisimet luovat näköä ja turvaa pimeään aikaan liikuttaessa. Ne täydentävät tyylikkäästi pihan valaistuskokonaisuutta.

20213_69591.jpg
Muuriin voidaan asentaa myös valaisimia.
Muuriin voidaan asentaa myös valaisimia.

Kevään pihaviikot alkavat - etuhinnat 30.6. asti

Tuotteita on rajoitettu erä. Tarjoukset voimassa niin kauan kuin tavaraa riittää tai 30.6. asti.

20213_69602.jpg
https://www.lammi.fi/piha/pihaviikot?utm_source=puutarha.net&utm_medium=content&utm_campaign=partnership

Vinkkejä muurin rakentamiseen

Muurikivistä rakentaminen muistuttaa legopalikoilla rakentamista. Aina voi palkata ammattilaisen avuksi, mutta toteutus onnistuu kyllä omin avuinkin. On kuitenkin hyvä huomioida muutama asia hyvissä ajoin ennen rakentamisen alkua. Muurin kestävyyden kannalta pohjan routimattomuus on tärkeää. Korkeissa muureissa tarvitaan valetun anturan. Käyttötarkoitus määrittää pohjatöiden laajuuden. Lisäksi pitää miettiä pihavalaistus ja sopiva kiven väri. Etenkin ahtailla tonteilla on suunniteltava myös tarvittava tila vaiheittain sekä logistiikka.

Muurikivipari
Muurikivipari
Kansikivipari
Kansikivipari

Maria Itkonen Pihavisio Oy:stä on kokenut suomalaisten omakotipihojen suunnittelija. Lue hänen ajatuksensa muurikiven käytöstä ja lue hänen vinkkinsä suunnittelusta ja toteutuksesta. Samalla voit osallistua myös kilpailuun.

20213_69592.jpg
https://www.lammi.fi/piha/pihaviikot?utm_source=puutarha.net&utm_medium=content&utm_campaign=partnership
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20202_62982.jpg
Heräävä kevät pukkaa porukat pihalle puuhailemaan
Talvikauden kääntyessä kevääksi silmälle näkymättömät energiavirrat käynnistyvät kasveissa ennen kasvu- ja lehtisilmujen pullistelua. Suomen keikkuva kevät onkin nestevirtausten käynnistyttyä kasveille herkkää aikaa, sillä ylös ja alas sahaavat lämpötilat saattavat arimmat kasvit alttiiksi paleltumille. Leuto talvi ei takaa leutoa kevättä ja kasvit saattavat vielä joutua koetukselle ennen kesää.
20232_80778.jpg
Parvekkeen kasvualustat
Kivoja kevään pilkahduksia tuovat pienet parvekepalstat, jotka sisältävät punotun korin ja luonnonmukaisen kasvualustan. Kasvit voidaan istuttaa taimina tai kylvää suoraan esimerkiksi Biolan Parvekepalstan multaan.
20225_78025.jpg
Anna vuohenputkelle kyytiä
Sehän näyttää oikeastaan hyvin harmittomalta ja kukinta-aikaan suorastaan viehättävältä. Älä tuudittaudu väärään turvallisuuden tunteeseen: kun vuohenputki kerran on päässyt puutarhaan, se leviää täysin häikäilemättömästi. Nämä kasvit ovat niin salakavalia siksi, että ne lisääntyvät sekä siemenistä että juurirönsyistä ja vieläpä äärettömän nopeasti. Ongelmarikkaruohon torjumiseksi on erilaisia vaihtoehtoja. Parasta luonnollisesti on, jos tätä epätoivottua vierasta ei ole ollenkaan pihallasi.
20065_132.jpg
Muita mukulakasveja
Muita kauniita mukulakasveja ovat mm. varhaiskeväällä kukkiva ja laajoja kasvustoja muodostava balkaninvuokko (Anemone blanda), loistavan keltaisin kukin jo huhtikuussa kukkiva talventähti (Eranthis hyemalis). Talventähden mukulat eivät kestä pitkää säilytystä.Keltainen jääkurjenmiekka (Iris danfordiae) ja sininen kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) sopivat mainiosti kivikkotarhaan tai rinteisiin.Tutustu kasveihin Kasvikortistossa
20228_79403.jpg
Etanoiden torjuntaan kuparikangasta? Asiantuntija vastaa
Luin Puutarha.netistä artikkelin etanoiden ja koteloiden torjunnasta. Siinä kerrottiin Hortexin kuitukankaasta, johon on kudottu kuparia sekaan. Mikä on tuotteen kauppanimi?
20201_62132.jpg
Osoita rakkauttasi oikeilla kukilla
Sitä luulisi lajikkeeseen, väriin tai määrään katsomatta kukkien viestivän rakkaudesta ja välittämisestä, mutta toisin on! Ajattelematon kukkien antaja saattaa ajautua riitaan tai joutua kosimaan kukkien vastaanottajaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton