TAKAISIN

Viikon sisustusidea: Näin käytät harmaata väriä sisustuksessa

Päivitetty: 26.7.2021

Harmaa on värinä neutraali. Se ei ole musta eikä valkoinen. Se ei kiinnitä huomiota vaan antaa muiden värien loistaa. Toisaalta harmaan yhdistäminen kirkkaisiin väreihin haalistaa niitä huomattavasti. Tämä johtuu suuren kontrastin puutteesta eli mitä lähempänä värien kylläisyys on toisiaan, sitä vähemmän värin kirkkaus tulee esille. Harmaalla ei siis saa aikaan suuria kontrasteja, vaikka yrittäisit.

Jos kaipaat piristystä harmaaseen sisustukseen, voit huoletta käyttää mitä takansa väriä harmaan rinnalla. Ota kuitenkin huomioon, että harmaita löytyy niin viileissä kuin lämpimissäkin sävyissä.

Kuvan harmaa ja keltainen ovat molemmat lämpimiä sävyjä.Kuvan harmaa ja keltainen ovat molemmat lämpimiä sävyjä.

Harmaa skandinaavisessa sisustuksessa rauhoittaa ja on erittäin pidetty väri. Se sopii suomalaiseen makuun. Maailmalla harmaata karsastetaan enemmän kuin meillä.

Vaalea harmaa on helppo yhdistää vaaleaan puuhun ja vaikka ihanan muodikkaaseen vihreään.Vaalea harmaa on helppo yhdistää vaaleaan puuhun ja vaikka ihanan muodikkaaseen vihreään.

Harmaalla luot esimerkiksi teollisen tunnelman (industrial-tyyli) kotiisi. Värinä se yhdistetään helposti betoniin, kiveen ja metalliin.

rouheaa harmaata-422x500
harmaa industrial-422x500
Upea tumman vihreä toimii loistavasti tumman- ja vaaleanharmaan vieressä.Upea tumman vihreä toimii loistavasti tumman- ja vaaleanharmaan vieressä.

Harmaa on erittäin kaunis tausta vaaleille pastellisävyille sekä mille tahansa harmaalla murretulle värille. Kokonaisuudesta tulee ihanan pehmeä ja utuinen. Tummaa harmaata ei kannata yhdistää vaaleisiin pastellin sävyihin vaan mieluimmin keski- ja vaaleanharmaata. Tummemmat värit tulevat pehmeästi esille tummemmista harmaista.

Harmaa ei ole välttämättä ”tylsä” sisustusvärinä. Harmailla sävyillä luot aikaa kestävän ja klassisen sisustuksen, jonka voit värittää mielesi mukaan eri vuodenaikoina. Harmaaseen taustaan ei kyllästy.

harmaa korostaa värejä2-422x500
tummaa ja vaaleaa harmaata-422x500
harmaa yksityiskohta-422x500
harmaa sisustus-422x500

Harmaalla pystyt tekemään myös dramaattisiakin sisustuksia, käyttämällä tummaa antrasiittia, hiilen harmaata tai melkein mustaa. Näiden harmaan sävyjen yhdistäminen harmaan spektrin erittäin vaaleisiin luo tasapainoisen mutta dramaattisen kontrastin olematta liian räikeä.

Samaa värin syvyysastetta olevat neutraalit, kuten harmaa ja ruskeat puut, luovat dramaattisen kokonaisuuden. Samaa draamaa et pysty luomaan vaaleammilla yhdistelmillä.Samaa värin syvyysastetta olevat neutraalit, kuten harmaa ja ruskeat puut, luovat dramaattisen kokonaisuuden. Samaa draamaa et pysty luomaan vaaleammilla yhdistelmillä.

Lisää sisustusartikkeleita:

Lue lisää

Jätä oma sisustuskysymyksesi Eevalle

Onko sinulla kysymyksiä sisustukseen liittyen? Jätä kysymyksesi sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilälle Kysy, vastaamme -palvelussa. Eeva vastailee kysymyksiin viikottain.

Jätä sisustuskysymys