• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhan varhaiset kukkijat turvaavat pölyttäjähyönteisten ravinnon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.05.2021
20214_70185.jpg

Perhosia, kimalaisia, auringonpaistetta. Kesäinen puutarhaunelma vaatii lentävien ystävien osalta pientä suunnittelua jo tässä vaiheessa, kun työt ulkona alkavat.

Pölyttäjähyönteisten määrä on laskenut monissa osissa Eurooppaa huolestuttavan alas. Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntijan Pasi Sihvosen mukaan tilanne on erityisen huolestuttava Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta pölyttäjät tarvitsevat apua myös Suomen oloissa.

Ihan ensimmäiset toimet pölyttäjien keväisen hyvinvoinnin varmistamiseksi voi tehdä jo syksyllä istuttamalla puutarhaan erilaisia sipulikasveja.

Kevät on pölyttäjille kovaa aikaa. Luonnossa on hyvin vähän kukkivia kasveja. Kotipuutarhuri voi tarjota pölyttäjille ravintoa istuttamalla sipulikasveja. Sellaisia ovat esimerkiksi krookukset, sinililjat eli scillat ja lumikellot, kertoo Marttaliiton kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen.

Myös aikaisin keväällä kukkivat puut ovat pölyttäjähyönteisten ilona. Jos tontin laidalla kasvaa pajukko, ei sitä kannata karsia kokonaan. Pajut tarjoavat sekä mettä että siitepölyä aikaisesta keväästä aina juhannukseen asti.

Anna voikukkien kukkia

Monipuolisuus on sana, josta pitävät niin pölyttäjät kuin puutarhuri itse. Monenlaisia kasveja, niin kukkia, pensaita kuin hyötykasveja sekä lajeja, jotka kukkivat eri aikaan kesästä.

- Luonnonkasveista voikukkaa kannattaa vaalia, jos haluaa pölyttäjiä puutarhaan. Sitä ei kannata hävittää vielä kukkivana, vaan vasta juuri ennen siementen kypsymistä, vinkkaa Ikonen.

Hyönteiset tarvitsevat sekä mettä että siitepölyä ravinnokseen. Hyönteisten kannalta on tärkeää, että kukan tarjoamaan ravintoon pääsee käsiksi hyvin. Siksi monet kovin kerrotut kasvit eivät ole lentävien hyönteisten suosiossa. Ne lehahtavat mielellään avoimeen kukkaan. Apilat ovat hyvä esimerkki. Puna-apilan teriön torvi on niin pitkä, että esimerkiksi mehiläiset eivät yllä meden lähteelle. Valkoapilassa torvi on lyhyempi.

Mökin tai omakotitalon pihaan voi rajata pienen kedon ilahduttamaan pölyttäjiä.

- Pieneen ketoon riittää muutama neliömetri. Valmiissa niittykukkaseoksissa on monipuolisia kasveja, jotka kukkivat pitkin kesää, kertoo Pasi Sihvonen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Sihvonen on kokeillut niittykukkia myös omassa kotipihassaan, ja voi omasta kokemuksesta todeta, että pieni keto ilahduttaa myös asukkaita.

20214_70186.jpg

Pelasta pölyttäjä niin pelastat sadon

Miksi kimalaisia ja perhosia pitäisi helliä ja vaalia? Monelle meistä pörräävä kimalainen tai mehiläinen on kauhistus. Ne ovat kuitenkin äärimmäisiä tärkeitä, sillä monet ruoaksi käyttämistämme viljelykasveista tarvitsevat pölyttäjiä tuottaakseen satoa. Myös monet kotipuutarhan hyötykasvit tarvitsevat pölytystä, jotta niistä saadaan satoa.

Monivuotisissa perennoissa riittää valinnan varaa, kun mökin tai omakotitalon pihaa ryhdytään muokkaamaan pölyttäjille sopiviksi. Perennoidenkin kohdalla on tärkeää muistaa, että avoin, yksinkertainen kukka on parempi kuin kovin kerrottu ja suljettu laji.

Kaunis kukkapenkki syntyy yhdistelemällä monivuotisia ja yksivuotisia kasveja. Monivuotisista voisi valita vaikkapa punahatun, akileijan, ajuruohon, päivänkakkaran ja syysasterin. Yksinkertainen daalia on kaunis kesäkukka. Matalana kukkiva keto-orvokki ilahduttaa koko kesän toukokuusta pitkälle syksyyn.

Samaan penkkiin sopivista kasveista saa tietoa asiatuntevista puutarhoista. Myyjät osaavat opastaa, mitä kasveja kannattaa yhdistää samaan istutuspaikkaan.

Myös Marttajärjestöllä on neuvontapalveluja, joista voi kysyä vinkkejä omaa pihaa varten.

Ohje

Ohje

Pölyttäjähyönteisille sopivia kasveja

20214_70179.jpg
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton