• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.06.2021
20214_70196.jpg

Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.

Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Parveke tai terassi riittää, aina ei tarvitse olla isoa puutarhaa, jotta voi vaikuttaa pölyttäjien elämään, kannustaa Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntija Pasi Sihvonen.

Hän muistuttaa, että pienet hyönteiset liikkuvat kokoonsa verrattuna suurella alueella, joten parvekkeella ruokaileva kimalainen saattaa vaikuttaa myös muutaman kilometrin päässä olevan metsän kasvien pölyttämiseen.

Myös monivuotisia kasveja parvekkeelle

Parvekkeelle voi istuttaa melkein mitä tahansa samoja kasveja kuin puutarhaankin. Parvekkeella on totuttu kasvattamaan erilaisia kesäkukkia, mutta myös monivuotiset perennat viihtyvät parvekkeella, kunhan ruukku on sopiva.

- Monivuotiset kasvit saa myös talvehtimaan ruukuissa. Ruukun voi eristää, jos kasvi on erityisen arka tai herkkä. Riittävän isossa ruukussa ei tarvita erikseen eristettä, multa toimii hyvänä eristeenä. Esimerkiksi 30 senttimetrin ruukku voi olla ihan riittävä, kertoo Marttaliiton kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen.

Hän myös muistuttaa, että nykyään on tarjolla jo valmiiksi eristettyjä niin sanottuja termoruukkuja, jotka suojaavat kasveja talven kylmyydeltä, mutta myös kesän kuumuudelta.

Pienellekin parvekkeelle voi istuttaa kimalaisille ja perhosille kelpaavia kukkia. Amppelissa viihtyvät miljoonakello tai lobelia kelpaavat myös pölyttäjille. Ne ovat tyypillisiä kesäkukkia, joita parvekkeilla näkee usein.

20214_70197.jpg

Jos tilaa on myös ruukuille, voi istuttaa paljon muita kauniita kesäkukkia. Monia niistä saa kesäkukkapihoilta ja puutarhoilta valmiina taimina. Siemenestä kasvattaminen vaatii vähän enemmän viitseliäisyyttä, mutta palkitsee kasvattajan kasvun seuraamisen ilolla.

- Sopivia istutettavia voisivat olla vaikka kehäkukka, auringonkukka, erilaiset yrtit, laventeli. Ruukkuun voi kylvää myös niittykukkaseosta, vinkkaa Tiina Ikonen Marttaliitosta.

Hyötykasvit iloitsevat pölyttäjistä:

Parvekkeella kasvatetaan myös monia hyötykasveja. Tomaatti ja kesäkurpitsa iloitsevat pölyttäjien vierailuista, sillä ne tarvitsevat niiden palveluja. Molempia voi Ikosen mukaan toki pölyttää myös käsin, mutta aina parempi, jos kimalaiset innostuvat vierailulle.

- Kesäkurpitsa kasvaa jo kymmenen litran ruukussa. Kukkiessaan se tarvitsee pölytystä.

Myös mansikka ja tomaatti viihtyvät parvekkeella.

20214_70198.jpg

Ikonen muistuttaa, että istutuksia kannattaa suunnitella paikan vaatimusten mukaan. Aurinkoinen vai varjoinen, paljonko on tilaa. Parasta pölyttäjien ravinnonsaannin kannalta on, jos voi istuttaa pitkin kesää kukkivia kasveja. Siis niitä, jotka kukkivat aikaisin tai myöhään tai jotka kukkivat jatkuvasti.

Ruukkunarsissi tai helmililja parvekkeen pöydällä keväällä ilahduttaa varhain liikkeellä olevia kuningatarkimalaisia. Kehäkukka kukkii koko kesän, samoin krassi sekä amppelissa viihtyvä miljoonakello. Auringonkukka ilahduttaa loppukesästä niin kasvattajaa kuin pölyttäjähyönteisiä.

Jos haluaa pörriäisten vierailevan lasitetulla parvekkeella, pitää parvekkeen lasit tietenkin avata. Pasi Sihvonen lohduttaa, että kyllä kimalaiset ja perhoset säilyvät hengissä, vaikka sattuisivat jäämään parvekkeelle, kun lasit suljetaan. Sisällekin ne tietysti pyrkivät, sitä voi yrittää välttää pitämällä oven kiinni.

Pasi Sihvonen on kokeillut myös hyönteishotellia. Se tarjoaa hyönteisille paikan yöpyä, pesiä tai talvehtia. Niitä saa valmiina, mutta sellaisen voi rakentaa myös itse.

Yksivuotisia:
kesäkukkia kuten petunia, auringonkukka, kehäkukka, krassi, lobelia, ruiskaunokki, daalia

Monivuotisia:
syysasteri, yksinkertainen daalia, ajuruohot (esimerkiksi timjami tai kangasajuruoho), iisoppi

Hyötykasveja:
mansikka, tomaatti, erilaiset yrtit, kesäkurpitsa

Ohje

Ohje

Istuta parvekkeelle esimerkiksi näitä

Yksivuotisia:
kesäkukkia kuten petunia, auringonkukka, kehäkukka, krassi, lobelia, ruiskaunokki, daalia

Monivuotisia:
syysasteri, yksinkertainen daalia, ajuruohot (esimerkiksi timjami tai kangasajuruoho), iisoppi

Hyötykasveja:
mansikka, tomaatti, erilaiset yrtit, kesäkurpitsa

Parveke tai terassi riittää, aina ei tarvitse olla isoa puutarhaa, jotta voi vaikuttaa pölyttäjien elämään.
Pasi Sihvonen
20209_66492.jpg
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_65618.jpg
Marjapensaiden taudit ja tuholaiset kuriin
Herukoilla ja karviaisilla esiintyy useita eri virus-, bakteeri- ja sienitauteja. Niiden tunnistaminen on olennaista oikean torjuntakeinon valitsemiseksi.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
202212_80402.jpg
Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu
Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton