TAKAISIN

Millainen on toimivin ulkovalaistus ja missä rakennusprojektin vaiheessa se tehdään?

Päivitetty: 16.2.2022

Ulkovalaistukseen varautuminen on parasta aloittaa ennen pihatöiden viimeistelyä, jolloin sähkövetojen tekeminen on edullisinta. Liian aikaisessa maatyövaiheessa tehty kaapelointi saattaa rikkoutua painavien työkoneiden alla.

Valojen syttymistä ja sammumista voi ohjata älylaitteilla, hämäräkytkimellä, liiketunnistimella tai ulkokäyttöön soveltuvien ajastimien avulla.Valojen syttymistä ja sammumista voi ohjata älylaitteilla, hämäräkytkimellä, liiketunnistimella tai ulkokäyttöön soveltuvien ajastimien avulla.

Pihavalaistuksen suunnittelun lähtökohdat

Pihavalaistuksen suunnittelussa lähdetään liikkeelle siitä, missä valoa ainakin tarvitaan: roskakatoksessa, kulkureiteillä ja oleskelualueilla. On tärkeä miettiä, mitä halutaan valaista ja suunnitella perusvalaistus pimeimmän vuodenajan mukaan.

Tarpeellisia valopisteitä voi olla vaikea määrittää siinä vaiheessa, kun rakennustyöt ovat vielä kovasti kesken ja kokonaisuus on vasta hahmottumassa. Jos pihavalojen tarpeeseen havahdutaan vasta kun pihatyöt on jo tehty, jää vaihtoehdoksi tarttua lapioon ja kuokkaan. Yksinkertainen tapa on lisätä ulkopistorasioita, joihin voi helposti kytkeä siirrettäviä irtovalaisimia.
 

Muista! Valittujen valaisinten on kestettävä Suomen kovat sääolot ja oltava vähintään IP44-luokiteltuja.

Pihavalaistus on energiatehokkaiden ledien myötä muuttunut välttämättömästä tarpeesta pihan sisustamiseksi. Kiinteiden pollari- ja seinävalaisinten lisäksi pihaan voidaan tuoda tunnelmaa erilaisilla valosarjoilla ja irtovalaisimilla sesongin tai tarpeen mukaan.

Lue myös: Sisusta pihasi valoilla viihtyisäksi

Korosta, ohjaa, yllätä ja opasta

Numerovalaisin opastaa vieraat tai hälytysajoneuvot oikeaan osoitteeseen. Talon katunumeron on oltava valaistu tai sijaittava valaistussa paikassa kadun puolella.

Pollareilla, pylväillä tai maavaloilla viitoitetaan selkeä kulkureitti. Pääsisäänkäynti korostuu, kun sitä ja sinne kulkua valaistaan enemmän kuin muita sisäänkäyntejä.

Ulkokäyttöön soveltuvalla led-nauhalla voidaan osoittaa, missä porraskaide on tai vaikka kehystää ulko-ovi. Terassivaloilla korostetaan askelmia ja rajataan reuna-alueita. Valolla voidaan myös nostaa esiin mahdollisia vaaranpaikkoja, kuten jyrkkiä korkeuseroja. Puutarhavaloilla korostetaan pihan kauniita yksityiskohtia, kuten näyttävää puuta, kiveä, vesiaihetta tai istutuksia.

Ajastimilla tai liiketunnistimilla valoa ohjataan halutulla tavalla. Hyvän pihavalaistuksen turvin ulkona voi kulkea kompuroimatta. Valaistus lisää turvallisuuden tunnetta ja pitää pitkäkyntiset loitolla.
 

Muista! Ylöspäin kohdennettu valo korostaa, alaspäin suunnattu valo osoittaa kulkureittiä. Huonosti kohdennettu valo häiritsee ja voi häikäistä itseä tai naapureita.

Arkkitehtuuriin sopiva julkisivuvalaistus korostaa talon tyyliä ja arvokkuutta. Tässä julkisivua valaisevat Airamin Näsby-seinävalaisimet, jotka sopivat monenlaiseen rakennustyyliin ja myös sisätiloihin.Arkkitehtuuriin sopiva julkisivuvalaistus korostaa talon tyyliä ja arvokkuutta. Tässä julkisivua valaisevat Airamin Näsby-seinävalaisimet, jotka sopivat monenlaiseen rakennustyyliin ja myös sisätiloihin.

Talon julkisivua voi valaista seinävalaisimilla tai heittimillä. Vanhemmassa rakennuksessa kannattaa luottaa perinteisiin ratkaisuihin ja muotokieleen, moderni talo kestää ilottelun ja kuvioinnin erilaisilla valokeiloilla. Huomioi, että liioittelu ei nosta taloa esiin hyvässä valossa, vaan pimeydessä vähempikin valomäärä riittää.

Kaipaako oma pihapiirisi valaistusta? Airam-ulkovalaisimia löydät edullisesti Rakentaja.fi-verkkokaupasta.