TAKAISIN

Kun mieli halajaa vesille – tärkeää muistaa myös tänä kesänä

Julkaistu: 21.6.2021

Kesän lämpö hellii ja houkuttaa nauttimaan myös viilentävästä vedestä. Veneily sekä uiminen nousevat jälleen aktiviteettien joukkoon. Mutta tiesitkö, että joka vuosi Suomessa hukkuu 100–150 ihmistä? Heistä jopa kolmannes erilaisten vesiliikenneonnettomuuksien seurauksena.

Toukokuun viimeisenä lauantaina vietettiin Pelastusliivipäivää, jonka tarkoituksena oli muistuttaa pelastusliivien tärkeydestä. Pelastusliivipäivää on vietetty jo vuodesta 2013 lähtien aina alkukesällä. Teemapäivän taustalla on kansainvälinen Ready, Set, Wear it -tapahtuma.

750 boat-1867124_1920

Tarkkana vesillä

Vesillä liikutaan niin soutuveneellä kuin myös moottori- sekä purjeveneellä. Pelastusliivi tulisi olla varattuna jokaiselle moottoriveneessä matkustavalle sekä yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä olijalle. Haittaa veneilijälle pelastusliivin pukemisesta ei ole koskaan. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ja Suomen Meripelastusseura kampanjoivat turvallisen vesillä liikkumisen puolesta ja toivovatkin kampanjan myötä, että pelastusliivit olisivat aina puettuna vesillä liikkuessa.

Onnettomuustilanteessa ei liivien pukemiselle ole usein enää aikaa. Kansainvälisten tutkimusten mukaan päälle puetut pelastusliivit olisivat pelastaneet 70–80 prosenttia vesiliikenneonnettomuuksissa hukkuneista. SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen

Muista tarkistaa ja kertaa pukeminen!

Nyt veneilykauden alussa on hyvä tarkistaa, että olemassa olevat pelastusliivit ovat käyttäjilleen sopivan kokoiset ja ne osataan pukea päälle oikein.

Yleinen ja jopa hengenvaarallinen virhe on jättää pelastusliivin haararemmit kiinnittämättä. Remmien avulla liivi pysyy päällä myös veden varassa. Ilman niitä liivi voi nousta käyttäjän kasvoille ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tukehtumisen. Meripelastusseuran valmius- ja turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg

750 boy-1853960_1920

Suosiota ovat saavuttaneet niin kutsutut paukkuliivit, jotka ovat keveitä sekä mukavia käyttää. Paukkuliivien etuna on myös niiden toimintavarmuus, kunhan muistaa niiden säännöllisen vuosittaisen tarkastuksen sekä huollon liivin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Liivin toimivuus on helppo tarkistaa 24 tunnin paukkuliivitestillä.
(Ohje 24 tunnin paukkuliivitestin tekoon)

24 tunnin paukkuliivitesti on helppo tapa varmistaa liivin toimivuus. Täytä paukkuliivi ilmalla ja anna sen olla 24 tunnin ajan. Vuorokauden ilmansa pitänyt liivi on käyttökuntoinen. Marko Stenberg

Lisää tietoa, miten kulkea viisaasti vesillä löydät mm. tämän linkin takaa.