• Etusivu
  • Rakentaminen

Katso millaisia hyönteishotelleja muilta löytyy ja nappaa vinkit omaasi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.06.2021Päivitetty 09.08.2021
20216_70902.jpg

Kuva: Juha V. Närhilä

Miksi pitäisi rakentaa tai ostaa hyönteishotelli pörriäisille? Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä luonnon ekosysteemille ja sitä kautta myös ihmiselle. Koska hyönteisten luonnolliset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet kaupungistumisen ja muuttuneiden pihanhoitotapojen myötä, on tärkeää luoda näitä paikkoja hyönteisille. Hyönteishotellit tarjoavatkin luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.

Valmiinakin voi ostaa

Kuva: Anne
Kuva: Anne
Täytyy tunnustaa, että valmiina ostettu kokeeksi, ja muutama "huone" näytti olevan jo varatut.Kuva nyt kevättalvella otettu.Anne

Hyönteishotelleja löytyy valmiina ostettavaksi jo monesta eri kaupasta. Muista sijoittaa hyönteishotelli tarpeeksi korkealle maanpinnasta ja mieluiten kohti etelää/aamuaurinkoa.

Hyönteishotelli omaan tapaan

Meillä on ollut kaksi tällaista hyönteishotellia viime kesästä lähtien. Mistä tietää, että niissä on asukkaita? En ole nähnyt yhtään. Toiseen laitoin hiukan hunajaa iltapalaksi.Aarno S. Jokela

Aarno kysyy hyvän kysymyksen. Mistä siis tietää, että hyönteishotelliin on tullut vieraita?


Yle Luonto on ottanut asiaan hyvin kantaa, ja yleisimmät kysymykset ja vastaukset kannattaakin lukaista

Yle Luonnon sivuilta>>
Kuva: Aarno S. Jokela
Kuva: Aarno S. Jokela

Vinkkejä hyönteishotellien tekoon

Kuva: Juha V. Närhilä
Kuva: Juha V. Närhilä
Marjastamme paljon ja haluamme varmistaa, että on pölyttäjiä. Muita (käytöstä jo poistuneita) hotelleja: maitopurkki kyljellään täynnänsä kuivia erikokoisia koiranputken pätkiä ja leppäpölkyn pätkään porattuja huoneistoja. Nykyisin lisäksi neljä mehiläispesää, kertoo Juha Närhilästä.

Työläs projekti, mutta selvästi kannatti

Seppo Heinolasta kertoi, että hyönteishotelli rakennettiin vaimon vaatimuksesta. Puutarha.netin toimituksessa ollaankin vakuuttuneita siitä, että vaimon vaatimus tuotti täydellistä tulosta. Hienoa työtä ja toivottavasti hotellivieraat löytävät perille pikaisesti värikkääseen hyönteishotelliin.

Kuva: Seppo M. Heinola
Kuva: Seppo M. Heinola

Hotellin omistaja tietämättään

Kuva: Eine P. Kovero
Kuva: Eine P. Kovero

Joskus voi käydä niinkin, että omistaa hotellin tietämättään. Niin kävi Einelle.

Tietämättäni olen pitänyt hotellia jo liki 20 vuotta keräämällä mökkitontilta kaikki risut tähän kahden koivun haaraan.

Einen tapa rakentaa hyönteishotellia pikku hiljaa, on ollut toimiva ja näpsäkkä. Tällaisesta hotellista riittää tilaa vaikka kokonaiselle hyönteisparvelle.

Kierrätys kunniaan

Marita K. Rantsilasta lähetti meille esimerkkikuvan hyönteishotellista, jossa on käytetty kierrätysmateriaaleja.

Työtoiminnassa tehtyjä hotelleja, joiden materiaali on kierrätettyä.Marita K. Rantsila

Hyönteishotellin voi rakentaa oikeastaan mistä materiaalista vain. Jos haluaa kunnolla perehtyä aiheeseen, kannattaa tutkia eri verkkosivuilta löytyvää materiaalia ja ohjeita mitä materiaalia kannattaa valita mihinkin tarkoitukseen. Esimerkiksi jos haluat lisätä pölyttäjien määrää, käytä koivua.

Kuva: Marita K. Rantsila
Kuva: Marita K. Rantsila

Hyönteishotellin saa mistä vain

Mökkipaikkakunnalla naapurin vanha postilaatikkoteline meni poistoon ja se sai uuden elämän pörriäiskotina.Pirjo B., Tampere
Kuva: Pirjo B. Tampere
Kuva: Pirjo B. Tampere

Kitarahotelli luo hyönteisille paikan nautiskeluun

Kitaran kaula oli katkennut, joten hyödynsimme sitä uudiskäytössä hotelliksi.Sonja K. Vantaa
Kuva: Sonja K. Vantaa
Kuva: Sonja K. Vantaa

Tutustu aiheeseen lisää

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74232.jpg
Kala on terveellinen pikaruoka hektiseen arkeen
Kala on pikaruokaa, sillä se valmistuu todella nopeasti. Kalaruoka valmistuu lähes aina alle puolessa tunnissa. Monesti aloitteleva ruoanlaittaja kypsentää kalaa todennäköisemmin liikaa kuin liian vähän. Kalassa on vain vähän sidekudosta, ja siksi sitä ei tarvitse paistaa tai haudutella kauaa. Liika kypsentäminen tekee kalasta kuivaa.
20065_69.jpg
Hyvä ja kestävä nurmikko
Nurmikon ulkonäkö ja kestävyys riippuu oleellisesti siitä, miten huolellisesti se on perustettu. Kun lisäksi on valittu oikea siemenseos, hoidolla selviää tulevina vuosina varsin vähällä. Hyvä nurmikko on tuuhea, kauniin vihreä, kestää kulutusta. Se on hillittykasvuinen, jolloin ei tarvita jatkuvaa leikkausta. Lisäksi hyvä nurmikko on poudankestävä, talvenkestävä, taudinkestävä ja vihertyy aikaisin keväällä
20224_77975.jpg
Riittävätkö rahat pihan rakentamiseen?
On kyseessä sitten uudisrakennuksen tontti tai valmis puutarha, pieni rivitalon piha tai suurempi tontti, niin työtä, aikaa ja rahaa sen rakentaminen ja kunnossapito varmasti vaatii. Uudistontilla ja valmiissa puutarhassa lähtökohdat ovat tietenkin erilaiset, mutta tavoite on aina sama: pihan tulee olla toimiva ja turvallinen – ja tietenkin käyttäjiensä tarpeita vastaava. Tontin koolla ei näihin tavoitteisiin ole vaikutusta, vaan ne ovat samanlaiset niin isolla kuin pienelläkin tontilla; vain kustannusten määrä muuttuu.
20218_71998.jpg
Herukoiden ja pensasmustikan sato parhaimmillaan
Pensasmarjojen satokausi on alkanut. Käsin poimittuja herukoita, karviaisia ja pensasmustikoita on jo heinäkuun lopulta alkaen saanut toripöydiltä. Herukoiden konepoiminnat ovat alkaneet ja koko sato on korjattu elokuun loppuun mennessä. Pensasmustikat kerätään pelkästään käsin, samoista pensaista useita kertoja kypsymisen edistyessä.
20219_72332.jpg
Sienimetsästä suuria herkkuja
Nyt kaikenlaiset sienet työntyvät esiin maasta; putkahtelevat mitä yllättävimpiin paikkoihin.Koska sieniä löytyy usein runsaasti, voi metsään lähteä vähän kokemattomampikin sienestäjä. Helposti tunnistettavia lajeja löytyy yllinkyllin.
20225_78170.jpg
Hajuton ja haitaton kierrätys
Jätekaapin astiat on täynnä haisevia purkkeja ja puolitäysiä roskapusseja. Maitokartongit löyhkäävät tiskipöydällä ja yksi roskapusseista on vuotanut pahanhajuista nestettä roskastian pohjalle. Pantilliset ja pantittomat kaljatölkit ovat erottamattomina yhteistuumin keränneet kärpäsiä viime viikon perjantaista saakka ja yhdessä tölkissä taitaa olla tupakantumppeja sisällä. Biojätepussi on olemassa, mutta se on unohtunut muiden roskien alle.Tällainen kaoottisuus on saavutettavissa nopeasti, jos roskien lajitteluun ja säilyttämiseen ei käytä lainkaan aikaa tai vaivaa. Ja tämän kaoottisuuden siivoamiseen aikaa ja vaivaa vasta meneekin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton