• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tiedätkö mitä eroa on valkoisella ja ruskealla leivinpaperilla?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.06.2021
20216_71144.jpg

Jokainen on varmasti nähnyt ja ehkä käyttänytkin sekä valkoista että ruskeaa leivinpaperia, mutta oletko koskaan miettinyt, mitä eroa niillä on? Miksi juuri valkoinen ja ruskea, mitä eroa niillä on, muuta kuin väri? Onko jompikumpi kenties toista ympäristöystävällisempi vaihtoehto? Metsä Tissue kertoo meille syyn värierolle.

Sekä valkoiset että ruskeat leivinpaperit valmistetaan ensikuidusta, eikä niissä ole painomuste- tai kemikaalijäämiä, joita löytyy mm. kierrätyspaperista. Puussa on ligniiniä, joka jäykistää puun runkoa ja auttaa puuta pysymään pystyssä. Ligniini on luonnostaan ruskeaa. Jotta paperista saadaan valkoista, puukuidut täytyy valkaista ligniinin poistamiseksi. Valkaisuprosessi on tätä nykyä pitkälle kehittynyt ja turvallinen, eikä siinä käytetä vahingollisia kemikaaleja. Metsän tiivispaperit valkaistaan alkuainekloorittomalla ECF-tekniikalla, joka täyttää tiukimmatkin hygieniavaatimukset.

Ruskeassa leivinpaperissa on enemmän puuperäisiä ainesosia kuin valkoisessa leivinpaperissa. Tämän vuoksi ruskeasta paperista voi siirtyä enemmän lievää hajua tai makua ruokaan. Tämä on harmitonta, mutta voi joskus olla epämiellyttävää ja tietyissä loppukäyttökohteissa myös epätoivottavaa. Esimerkiksi suklaata tai teetä ei suositella käärittäväksi ruskeaan leivinpaperiin pitkäksi aikaa.

20216_71146.jpg

Valkoista leivinpaperia suositaan ammattikäytössä

Ammattikeittiöissä ja teollisessa ruoantuotannossa on erittäin korkeat hygieniavaatimukset. Siksi on tärkeää, että mahdolliset epäpuhtaudet ja poikkeamat standardeista pystytään havaitsemaan mahdollisimman pian. Ammattikäytössä suositaan valkoista leivinpaperia, koska mahdolliset epäpuhtaudet näkyvät siinä selvemmin ja nopeammin. Myös poikkeamat standardeista on helpompi havaita, koska leivonnaiset erottuvat selkeästi valkoista paperia vasten.

Valkoisella ja ruskealla leivinpaperilla on samankaltaiset ympäristövaikutukset

Vaikka ruskea leivinpaperi saattaa vaikuttaa ympäristöystävällisemmältä valinnalta, molempien papereiden ympäristövaikutukset ovat hyvin samankaltaiset. Paperinvalmistuksen osalta valkoisella leivinpaperilla on itse asiassa pienempi vaikutus ympäristöön.

Ruskean paperin valmistukseen tarvitaan enemmän energiaa. Tämä johtuu siitä, että ruskeassa paperissa on jäljellä enemmän puuperäisiä ainesosia, mikä lisää vastusta jalostusvaiheessa ja siten laskee tuotantonopeutta. Energiankulutus tonnia kohden on jopa 20 kWh korkeampi kuin valkaistulla paperilla.

Metsä Tissue haluaa varmistaa, että leivinpapereita on aina turvallista käyttää ruoan kanssa. Siksi he valitsevat raaka-aineet huolellisesti, testaavat valmiit tuotteet ja koko tuotantoprosessi on tarkasti valvottu ja kolmansien osapuolten sertifioima.

20216_71145.jpg

Vastaus on siis hyvinkin simppeli: valkoinen leivinpaperi on hygieeninen ja hieman ympäristöystävällisempi valinta.

Lähde: Metsä Tissue, tiedote

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20195_57907.jpg
Tavoitteena ihana piha, helppohoitoinen ja persoonallinen
Omannäköinen, näyttävä ja silti helppohoitoinen piha on monen omakotiasujan toiveena, mutta tavoitteet tuntuvat karkaavan ja olevan ristiriidassakin keskenään. Voiko helppohoitoinen olla persoonallinen? Tai näyttävä helppohoitoinen?
20227_69156.jpg
Katso vinkit kevään istutuspuuhiin
Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita omalla kasvuvyöhykkeellä menestyvä ja istutuspaikan olosuhteissa viihtyvä kasvilaji. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.
20077_5967.jpg
Elokuun nimikkokasvit
Monikäyttöinen tyrniMonikäyttöinen tyrni Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophaë rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas, jota istutetaan terveellisten marjojen, hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvyn takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa eikä kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kirpeät marjat keitetään mehuksi tai niistä valmistetaan marmeladia. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa saakka ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
202311_83311.jpg
Joulukuun vinkit
Joulukuu on vuoden viimeinen kuukausi. Lapissa pysyvä lumi on yleensä jo maassa ja ilma on kylmä – etelämpänä lämpötilat vaihtelevat vielä nollan puolin ja toisin, joten pysyvää lumipeitettä voidaan joutua odottelemaan kuun lopulle saakka. Joulukuu onkin usein marraskuun tavoin harmaa ja pimeä – vain hieman kylmempi.
20238_82879.jpg
Syyskukilla tunnelmaa pimeneviin päiviin
Hämärtyvät päivät ja pimenevät illat saavat kaipaamaan väriä ja piristystä niin kotiin kuin uloskin. Nyt on hyvä aika vaihtaa värimaailma pihassasi syksyn väreihin, kun kesäkukkaistutukset alkavat vähitellen väsähtää ja syyskukkavalikoimat ovat parhaimmillaan. Kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti upeita leikkokukkia ja -asetelmia, viherkasveja sekä ruukkukukkia niin omaksi iloksi kuin lahjaksikin. Valikoimista löytyy myös viileneviä säitä kestäviä lajeja, joita voi nyt istuttaa ulos ruukkuihin ja amppeleihin.
20228_79353.jpg
Milloin leikataan norjanangervoa? Asiantuntija vastaa
Mikä on sopiva ajankohta leikata norjanangervo, mikä on rehevöitynyt liian suureksi ja leveäksi? Onko paras leikata se ihan alas vai napsia oksista osa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton