TAKAISIN

Asenna pihatiilet itse pihallesi – näin onnistut

Julkaistu: 14.6.2021

Pihatiilien asennus onnistuu, vaikka et olisikaan alaan vihkiytynyt ammattilainen. Seuraamalla muutamaa työvaihetta, on lopputuloksena siisti ja huoliteltu piha, joka kestää kulutusta sekä aikaa.
Tässä Wienerbergerin tarjoamat ohjeet omaa pihaa suunnittelevalle:

Kaikki alkaa kantavasta rakennekerroksesta, jonka päälle asennetaan 30–50 mm vahvuudelta asennushiekkaa.Kaikki alkaa kantavasta rakennekerroksesta, jonka päälle asennetaan 30–50 mm vahvuudelta asennushiekkaa.

Tee valmistelevat työt huolella

Jotta valmis pihakiveys olisi tasainen sekä kestävä, tulee huolehtia, että eri rakennekerrokset viimeistelevän kivipinnan alla ovat kunnossa. Nämä rakennekerrokset tulee tehdä pohjarakennesuunnitelmien mukaisesti tai kunnallisten töiden yleisten töiden ohjeiden ja määräysten KT02 mukaisesti.

Kaikki alkaa kantavasta rakennekerroksesta, jonka päälle asennetaan 30–50 mm vahvuudelta asennushiekkaa. Suunnittele etukäteen ladontajärjestys sekä aloituslinja, näin saadaan toteutettua sellainen piha-alue, joka on toiveiden mukainen. Huomioithan pihatiilien ladonnan suunnittelussa kivien koon ja haluamasi ladontamallin, jotta pihatiilien liittyessä reunakivilinjaan vältyttäisiin turhilta pihatiilien leikkaustöiltä. Muista myös huolehtia asennustarvikkeet työpisteeseen valmiiksi, jotta vältyt turhalta hyppelyltä paikasta toiseen.

Kun on aika asentaa pihatiilet

Pihatiilien alle tarvitaan joko kivituhkaa (Ø 0–6 mm) tai vaihtoehtoisesti asennushiekkaa (Ø 0–8 mm). Tiilet tullaan latomaan huolellisesti valitun kiviaineksen päälle. Ennen varsinaista ladontatyötä tulee asennushiekka levittää kivettävälle alueelle. Ota huomioon levitysvaiheessa, että kiviainesta tulee riittävä vahvuus myös tiivistyksen jälkeen. Tasaa hiekkapinta käyttäen oikolautaa tai linjaaria ja tiivistä asennushiekka tärylevyä käyttäen.

Kun asennat pihatiiliä, asenna ne aina valmiin kiveyksen päältä – näin tasattu hiekkapinta pysyy tiiviinä eikä painumia synny pintaan. Jotta kiveys pysyy linjassaan, asenna omaa työtäsi helpottaaksesi linjalankoja. Laske pihatiili oikeaan paikkaan ja tiivistä kiveys käyttäen esimerkiksi kuminuijaa apunasi. Muista jättää tiilien väliin kuitenkin 2–3 mm suuruinen sauma! Tarkista linjojen suoruus määräajoin, jolloin mahdollinen vinouma on helppo oikaista.

Kun piha-alueelle on saatu ladottua ehjät tiilet, voidaan keskittyä mahdollisten reunapalojen leikkuuseen sekä asennukseen.

Lado pihatiilet aina valmiin kiveyksen päältä.Lado pihatiilet aina valmiin kiveyksen päältä.

Viimeistele: kaksi vaihtoehtoista tapaa

Kun jokainen pihatiili on löytänyt oman paikkansa, pinta on tasainen ja saumat suorassa, on aika viimeistellä pihatiilikenttä. On siis aika saumata. Ennen saumaustyötä varmista, että kiveys on puhdas irtoliasta sekä kuiva. Saumaus itsessään suoritetaan käyttäen kuivaa Ø 0–6 mm hiekkaa, joka harjataan huolellisesti pihatiilien väliin jätettyihin saumoihin. Pihatiilien saumaus on mahdollista toteuttaa myös laastisaumoin, jolloin saumauksessa suositellaan esimerkiksi S30 sementtilaastia. Mikäli valitset laastin saumaukseen, kannattaa suorittaa mallisaumaus, jotta hyvä lopputulos voidaan varmistaa.

Harjaa saumahiekat paikoilleen.Harjaa saumahiekat paikoilleen.

Muista:

  • Suunnittele haluamasi kuvio ja ladonta huolella.
  • Muista pohjatöiden tärkeys, huolellisella työllä varmistetaan hyvä lopputulos
  • Auta itseäsi, tee valmiiksi linjat, joiden avulla ladontatyön suoruus ja onnistuminen on hyvä varmistaa.
  • Muista, ladonta aina valmiilta kiveykseltä, ei asennushiekan suunnasta!
  • Viimeistele saumauksella.
  • Nauti upeasta pihastasi!

Poltetut savitiilet ovat kaunis yksityiskohta pihalla

Wienerbergerin pihatiilivalikoimasta löydät ilmeikkäät sekä kulutusta kestävät tuotteet pihateille sekä poluille. Tutustu oheisista linkeistä kahteen erilaiseen tuotesarjaan, kiinnostaako sinua enemmän modernit ja linjakkaat pihatiilet vai pidätkö enemmän kauniin rustiikkisista tiilistä?

Modernin ystäville Rustiikkia rakastavalle
Pinnaltaan karheat ja tyyliltään modernit pihatiilet.Pinnaltaan karheat ja tyyliltään modernit pihatiilet.
Viehättävän rustiikkiset pihatiilet.Viehättävän rustiikkiset pihatiilet.