TAKAISIN

Kurtturuusun hävittämiseen pihoilta aikaa enää alle vuosi, vastuu tontin omistajalla

Julkaistu: 21.7.2021

Löytyykö taloyhtiösi pihalta kurtturuusua? Nyt sen hävittämisellä alkaa olla jo kiire. Kurtturuusun kasvatuskielto astuu nimittäin voimaan 1.6.2022, johon mennessä kurtturuusu pitäisi olla poissa taloyhtiösi, mökkisi tai omakotitalosi pihamaalta sekä parkkipaikan reunalta. Vastuu kurtturuusun hävittämisestä on tontin tai pihan omistajalla.

Periaatteessa, jos kurtturuusua ei ole hävitetty annettuun päivämäärään mennessä, voidaan tontin omistajaa eli esimerkiksi taloyhtiötä rankaista sakoilla. Toinen vaihtoehto on, että työ teetetään ulkopuolisella ja lasku lähetetään perässä. Hieman lievennystä ELY-keskuksen vaatimukseen tuo se, että kurtturuusun hävittämiseen on edes ryhdytty, vaikka sitä ei olisikaan saatu poistettua vielä täysin.

Kurtturuusu (Rosa rugosa). Kuva ShuttersockKurtturuusu (Rosa rugosa). Kuva Shuttersock

Ehditäänkö kurtturuusua hävittää ajoissa?

Kurtturuusun viljeleminen on ollut laitonta vuodesta 2019 asti. Laji luokitellaan hyvin haitalliseksi, sillä se vähentää luonnollista monimuotoisuutta. Kurtturuusu leviää erityisen helposti rannoille, missä se vie elintilaa muilta lajielta ja voi tehdä ihmisten ja eläinten kulkemisen vaikeaksi muodostamalla jopa kilometrien mittaisia tiheikköjä.

YLE:n haastattelema Kainuun ELY-keskuksen koordinoiva vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen kertoo epäilevänsä suuresti, että asetettuun päivämäärään mennessä kurtturuusu ehdittäisiin hävittää kaikkialta.

– Paljon on kurtturuusua jo toki torjuttu, mutta kyllä meillä ensi vuoden jälkeenkin jää alueita hoidettavaksi ja seurattavaksi ennen kuin voidaan sanoa, että se on hävinnyt tietyltä alueelta. Tavoitteena on aloittaa mahdollisimman monta torjuntakohdetta ja lopuille laaditaan torjunta-aikataulu ja -suunnitelma.

Rauman kaupungin toimistohortonomi Pirita Sorsakivi kertoo, että Raumalla kaupungin omistamilta alueilta hävittäminen on saatu hyvään alkuun.

– Olemme kartoittaneet kurtturuusuja kaupungin omistamilta alueilta ja joitakin kohteita on saatu jo poistettua. Kurtturuusua kasvaa kuitenkin paljon yksityisillä tonteilla ja tiehallinnon alueilla. On hyvä, että tällaisia juttuja kirjoitetaan ja tietoa vieraslajeista lisätään, Sorsakivi kertoo.

Mistä erottaa kurtturuusun?

Sorsakivi antaa ammattilaisen vinkit, miten tunnistat kurtturuusun. Sorsakiven mukaan tunnistaminen on välillä vaikeaa, mutta kurtturuusun tunnistusta voivat helpottaa ainakin seuraavat vinkit:

  • Kukat ovat punaiset tai valkoiset ja yksinkertaiset, kurtturuusun kukat eivät siis ole kerrottuja tai vaaleanpunaisia
  • Lehdet ovat soikean pyöreitä, kurttupintaisia ja alta tiheä karvaisia, lehdessä olevien lehdyköiden määrä voi vaihdella
  • Varsi on tiheäkarvainen, piikkinen ja piikit ovat suoria ja erimittaisia
  • Kiulukat ovat muodoltaan naurismaiset

Lisäapua tunnistamiseen:
ÄLÄ sekota kurtturuusua hansaruusuun. Hansaruusulla on kerrotut kukat. Kuvassa hansaruusu. Kuva Shutterstock.ÄLÄ sekota kurtturuusua hansaruusuun. Hansaruusulla on kerrotut kukat. Kuvassa hansaruusu. Kuva Shutterstock.

Miten kurtturuusuun saa hävitettyä?

Kurtturuusua voi koittaa hävittää esimerkiksi alasleikkaamalla tai näivettämällä. Näivettämisessä revitään useampaan kertaan kasvukaudella kaikki vihreät versot pois. Alasleikkaamalla ruusu leikataan niin alhaalta, ettei siihen jää yhtään lehteä. Molemmat menetelmät ovat hitaita hävityskeinoja ja kurtturuusun katoaminen kestää vuosia.

Toisaalta nopein ja ehkä varmin tapa on tilata paikalle viherrakentamiseen erikoistunut yritys. Yritys kaivaa ruusun juurineen, vie juurakot mennessään ja myös täyttää syvän kaivannon. Kurtturuusun poistamisesta jää melkein puoli metriä syvä kuoppa, sillä ruususta pitää saada kaikki juurakot pois, ettei se kasva takaisin uudelleen.

Jos ruusun tilalle kylvetään nurmikko, ruusu pysyy varmemmin myös poissa ruohonleikkuun avulla. Nurmen laittaminen kurtturuusun tilalle on myös edullisempaa, kuin uusien pensaiden laitto.

– Meillä pensaat on kaivettu juurineen ylös ja alue on perustettu nurmikoksi. Maahan jää helposti juurenpalasia, joista lähtee uusia taimia kasvuun. Nurmikolta kurtturuusun uusi kasvu on kuitenkin helppo huomata, pitää leikkaamalla kurissa ja vähitellen kasvu taantuu. Kurtturuusujen kasvijäte viedään jäteasemalle poltettavaksi ja ainakin Raumalla vieraslajien vieminen jäteasemalle on yksityisille ilmaista.
Pirita Sorsakivi

Kurtturuusu pitää leikata maahan ennen marjojen kypsymistä, etteivät linnut ehdi levittää sitä, vaikka koko pensaikkoa ei vielä ehtisikään poistaa.

Kurtturuusun poistoa ei kannata lykätä loputtomiin, sillä lakiin on kuitenkin merkitty sanktiot paikan omistajille, jos torjuntatyö jää tekemättä.

ELY-keskuksen ohje kurtturuusun hävittämiseen

Kurtturuusun saat hävitettyä pihaltasi kaivamalla juurakot pois maasta. Pienimmät yksilöt saat kiskottua maasta käsin, suuremmat pensaat on leikattava alas tyveä myöten, jonka jälkeen juurakon voi kaivaa maasta.

Vaihtoehtoisesti voit näivettää kurtturuusun. Kun revit kaikki pensaan lehdet kesästä toiseen, pensas näivettyy 3 - 4 vuodessa kokonaan hengiltä.


Onko kurtturuusun hävittäminen kallista?

Yksittäiset puskat tai pienet kurtturuusuryhmät pystyy taloyhtiössä hävittämään vaikka talkoilla, mutta suuremmat aidanteet ovat myös suuritöisempiä. Tähän tarvitaan apuun kaivuria.

Hintaan vaikuttaa tietysti kasvuston määrä, Sorsakivi kertoo.
– Kuinka monta työtuntia siihen käytetään ja onko alue niin iso, että tarvitaan kaivinkonetta avuksi. Meillä urakoitsijat ovat ensiksi leikanneet pensaat alas ja kaivinkone on käynyt myöhemmin kaivamassa juuret ja tasaamassa alueen. Muutaman pensaan poistaa varmasti ilman kaivinkonettakin, sanoo Sorsakivi.

YLE:n artikkelin mukaan kurtturuusun hävittäminen maksaa 500 eurosta (omakotitalon piha) hieman yli 1000 euroa maksavaan rivitalopihaan ja aina jopa yli kymmeneen tuhanteen euroon asti (tienvarsi). Hintatiedot ovat vuodelta 2021.

Kurtturuusu leviää helposti rantojen tuntumassa ja rannoilla. Siellä se onkin erityisen hankala hävitettävä. Tee ilmoitus vieraslajiportaaliin, jos tapaat ruusua rannalla. Kuva Shutterstock.Kurtturuusu leviää helposti rantojen tuntumassa ja rannoilla. Siellä se onkin erityisen hankala hävitettävä. Tee ilmoitus vieraslajiportaaliin, jos tapaat ruusua rannalla. Kuva Shutterstock.

Lähteet: Rauman kaupunki, ELY-keskus, YLE, WWF, Vieraslajiportaali