• Etusivu
  • Rakentaminen

Pihasuunnittelu kaipaa joskus apua: mitä, mihin, miten?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.06.2022
20218_71760.jpg

Kiviä, puuta ja kasveja - meditointipaikka. Kuva: Sari Nieminen

Joskus itseltä loppuvat ideat kesken, kun miettii oman pihan laittamista. Mitä pitää ottaa huomioon, mitä tälle pihalle voi tehdä, mitä sinne mahtuu, miten tehdä pihasta helppohoitoinen ja mitkä kasvit siellä yleensä viihtyvät? Piha tarjoaa meille paljon, jos osaamme ottaa huomioon kaiken pihaa suunnitellessamme. Siihen on tarjolla myös pihasuunnittelijan apua.

Suojaava kasvillisuus

Auringon paahtaessa pilvettömältä taivaalta pihalta on hyvä löytyä myös varjoisia paikkoja. Puut antavat suojaa, varjoa ja tarjoavat viilennystä helteisiin hetkiin. Puiden tuoma varjostus ei ainoastaan suojaa ihmisiä vaan myös kiinteistöä ja alentaa kesällä koneellisen ilmanvaihdon tarvetta ja talvisin vähentää tuulisuuden tuomaa lämpöhävikkiä. Iho tykkää, kun pihalta löytyy varjoisia nurkkauksia leppoisaan oleskeluun. Puut sitovat ja haihduttavat maaperän vettä ja auttavat näin osaltaan hulevesien hallinnassa. Kosteampi ilma ei tunnu niin tukalan kuumalta ja sitä on miellyttävä hengittää.

Monilajinen ja kerroksellinen puu- ja pensasvyöhyke tontin reunalla toimii melusuojana ja vaimentajana. Sama vyöhyke vähentää liikenneympäristön epäpuhtauksien kulkeutumista pihalle ja näin parantaa ilmanlaatua sekä pihalla että sisätiloissa.

Kasvillisuuden läpi suotautuva tuuli vaimenee ja pihalle muodostuu miellyttävämpi pienilmasto, joka hyödyttää kenttäkerroksen kukkivia kasveja ja lehtimuodoillaan koreilevia koristekasveja hyötykasveja unohtamatta. Ikivihreät kasvit, havupuut ja pensaat tehostavat suojaistutusten ympärivuotista vaikutusta. Tuuli tuo mukanaan myös lehtien liikkeen ja äänen, joiden aistiminen pihalla tuottaa monille mielihyvää.

Syötävä puisto Tampereella.
Syötävä puisto Tampereella.

Muutama vuosi sitten tv:ssä esitetty brittidokumentti suojaistutuksen vaikuttavuudesta oli pysäyttävä. Talon edustalle asetettu näennäisen harva rivi parimetrisiä koivuntaimia alensi jopa 60 % kadulta sisätiloihin kulkeutuvien pienhiukkasten määrää. Huima tulos saavutettiin varsin harvakasvuisilla ja harvaan sijoitetuilla taimilla, joten tulos on helppo ylittää monilajisella suojaistutuksella. Kasvillisuus tuottaa hyvin moninaisia hyötyjä, joita emme välttämättä tule ajatelleeksi.

Yksityispiha. Kuva: Heidi Hannus
Yksityispiha. Kuva: Heidi Hannus

Hyvinvointia puutarhasta

Rakenteellisen laadun lisäksi ammattimaisesti suunniteltu ja toteutettu piha tarjoaa henkistä ja fyysistä terveydellistä hyvinvointia. Luonnon ja rakennetun vihreän ympäristön merkitystä ihmisen terveyteen on tutkittu paljon. Monimuotoisen kasvillisuuden on todettu vähentävän allergioita. Vihreä ympäristö lisää viihtyisyyttä, virkistää, alentaa stressiä, elvyttää, ylläpitää mielialaa sekä elämänhalua ja jopa parantaa. Jo muutaman minuutin oleskelu vihreyden keskellä alentaa verenpainetta.

Jokainen piha ja puutarha toimivat osana vihreää verkostoa niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Mitä monimuotoisempaa, monilajisempaa kasvillisuutta suosimme, sitä enemmän tulemme edistäneeksi hyönteisten, lintujen ja eläinten elinmahdollisuuksia.

Amppelilla runsautta pergolaan. Kuva: Sari Nieminen
Amppelilla runsautta pergolaan. Kuva: Sari Nieminen

Monimuotoisuuden ja monilajisuuden on todettu hyödyttävän myös meitä ihmisiä. Tutkimuksin on osoitettu, että muun muassa vastustuskykymme parantuu, kun altistumme mikrobeille monimuotoisessa ympäristössä.

On myös tutkitusti totta, että sairastava paranee nopeammin vihreässä ympäristössä kuin ympäristössä, josta näkymät ja pääsy luontoon tai viheralueelle puuttuvat. Positiivisia vaikutuksia on havaittu kaikenikäisillä. Tutkimustiedon karttuessa syntyy tilausta terveemmille, monimuotoisemmille, laadukkaampaa elämää tarjoaville, luonnon monimuotoisuutta tukeville kotipihoille.

Iloa aisteille

Kasvillisuuteen liittyy värejä, sävyjä, muotoja ja mitä moninaisimpia tuoksuja. Pihan kasvit tuottavat meille myös ruokaa. Koristekasvien rinnalla pihalla voi kasvattaa marjoja, yrttejä, vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja niin edelleen. Helpoimmillaan kasvit ovat monivuotisia ja tuottavat vaihtelua ruokapöytäämme vuodesta toiseen hyvin pienellä hoidolla.

Itse kasvatettu lähiruoka ja sen parissa puuhasteleminen tuottavat hyvinvointia pitämällä meidät liikkeessä. Juuri poimittujen yrttien, vihannesten ja marjojen tuoreus on makunautinto ja ilo, jota on vaikea päihittää, mutta se on elämys, joka on varsin helposti saavutettavissa.

Kiinteistön piha. Kuva Hanna Hentinen
Kiinteistön piha. Kuva Hanna Hentinen

Hyvinvoiva, hoidettu pihakasvillisuus kehittää kiinteistön arvoa ja on myös yksi kiinteistön myyntiä vauhdittava tekijä. Sijoittaminen pihaan tuo taloudellista hyötyä, edistää terveyttä ja turvallisuutta. Kasvillisuus sitoo ilman epäpuhtauksia, pienhiukkasia, antaa suojaa paahteelta, tasaa lämpötilaeroja, sitoo hiiltä sekä tuottaa happea ja maistuvaa syötävää. Luonto ja lompakkosi kiittävät samalla kuin itsekin hyödyt viisaista, vihreistä ja viihtyisistä valinnoista.

Pyydä sinäkin maisemasuunnittelija pihakäynnille ja sijoita parempaan terveellisempään tulevaisuuteen ja turvaa samalla kiinteistösi arvon suotuisa kehittyminen.

Viherympäristö ry tiedote 28.7.2021.

Maisemasuunnittelijat ry on vuonna 1961 perustettu maisemasuunnittelijoiden yhteistyöjärjestö. Yhdistyksen tavoitteena on ylläpitää ja kehittää suunnittelijoiden ammattitaitoa sekä kehittää ammattimaista maisemasuunnittelua. Lisätietoa yhdistyksestä ja sen ajankohtaisista asioista verkkosivuilla www.maisemasuunnittelijat.fi

Puutarha tuo hyvinvointia meille kaikille. Kuva Sari Nieminen
Puutarha tuo hyvinvointia meille kaikille. Kuva Sari Nieminen
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20234_70953.jpg
Saanko kaataa puut pois pihasta?
Pihassa kasvavat puut herättävät tunteita. Yhdelle pihapuut ovat tärkeä viihtyyvyystekijä ja yhteys luontoon, toista ärsyttää isot oksat ja syksyllä varisevat lehdet. Rakennusjärjestys velvoittaa kiinteistön haltijaa valvomaan puiden kuntoa. Missä tapauksessa puunkaatoa pihasta pitäisi harkita?
202210_74053.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.
202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.
20237_44566.jpg
Komposti sopii maanparannukseen
Puutarha- ja talousjätekomposti on erinomaista maanparannusainetta. Perinteisesti kompostimulta katsotaan valmiiksi, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi. Tähän kuluu 1–3 vuotta kompostoinnin aloittamisesta.
20077_5575.jpg
Mansikan pääsato on valmistumassa
Kuhina mansikkapelloilla alkanutMansikan pääsatokauden alkua joutui tänä vuonna odottamaan tavallista pidempään. Näin kävi aikaisesta kevään tulosta huolimatta. Vaikka kesäkuussa oli lämpimiä hellepäiviä, mukaan mahtui myös viileitä jaksoja. Nyt satokausi on kuitenkin täydessä vauhdissa Etelä-Suomen rannikkoalueilla, ja maan keskiosissa pääsatokausi on alkamassa. Maamme pohjoisosissa pääsatokausi käynnistyy heinäkuun toisella viikolla, kertoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.
20095_16951.jpg
Kesäkukka-aika on parhaimmillaan
Useissa puutarhamyymälöissä pöydät ovat nyt täyttyneet pelargoneista, daalioista, lumihiutaleista, begonioista ja monista muista kesän upeista kukkasista.Valikoimista löydät varmasti sopivat kukat paisteeseen ja varjoon - parvekkeelle, terassille tai vaikka sinne ikkunalaudalle. Saat myös upeita, erikoisia istutuksia, kun yhdistelet rohkeasti eri kasveja ja värejä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton