• Etusivu
  • Hoitotyöt

Siirtonurmella helposti ja nopeasti valmista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.10.2023
202310_387.jpg

Siirtonurmella saat tasalaatuisen, terveen ja kasvuintoisen nurmikon puutarhaasi - ja nopeasti! (Kuva: Puutarha.net)

Pitäisikö uudistontille saada vihreää pintaa? Kaipaako vanha nurmikkosi uusimista tai rinne ruohottamista? Joskus aiemmin ajateltiin, että siirtonurmea käytetään vain urheilukenttien ja firmojen edustusnurmia perustettaessa, mutta siirtonurmea on asennettu pitkään myös omakotitalojen ja taloyhtiöiden pihoille. Siirtonurmi onkin helppo ja nopea tapa saada aikaan kaunis ja laadukas nurmikko.

Milloin siirtonurmi on kylvönurmea parempi vaihtoehto?

Siirtonurmen edut tavalliseen nurmikkoon perustuvat jo siirtonurmessa käyttävään siemenseokseen. Esimerkiksi Vihervakan nurmikka-nata-seos on valittu parhaista, toisiaan täydentävistä lajikkeista, jotta samaan "pakettiin" on saatu talven-, poudan-, kulutuksen- ja leikkuunkesto-ominaisuudet.

Siirtonurmi on tiheä, rikkaruohoton, vahvajuurinen ja tasainen nurmimatto, jota on ilo katsella ja joka on isommankin kuluttajan tallusteltavissa kolmessa viikossa. Nurmirullaa on helppo käsitellä ja sen asentaminen on nopeaa.

Siirtonurmikko on muuten edullisempi kuin uskoisikaan. Siemenkulu on tietenkin vain pieni osa siirtonurmeen nähden, mutta kylvämällä perustettu nurmikko on "valmis" vasta kenties parin, kolmen vuoden kuluttua. Tällä välin mahdolliset rankkasateet saattavat huuhtoa kylvetyt siemenet mukanaan, alueen käyttö on hankalaa – ja rikkaruohot saavat jalansijaa tulevalta nurmikolta. Ajan säästön ja lopputuloksen varmuuden lisäksi säästöä syntyy reilusti muun muassa nurmikon alkuhoidon ja kalliin rikkaruohontorjunnan jäädessä pois.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Siirtonurmi sopii kaikkiin niihin paikkoihin, joihin yleensäkin nurmikkoa käytetään. Siirtonurmella voi korostaa tontin parhaita alueita, kuten sisääntuloa tai oleskelualueen ympäristöä. Näyttävä nurmikko muutenkin hyvin hoidetulla pihamaalla on kuin piste i:n päällä. Lapsiperheissä siirtonurmi on oivallinen tuote siksi, että kurainen piha saadaan nopeammin käyttöön ja siivoustarve sisätiloissa vähenee ainakin kuran osalta.

Muita erinomaisia kohteita ovat kaltevat luiskat, joissa tavallinen kylvetty nurmikko ei tahdo sateiden jäljiltä pysyä. Kun nurminauha tapitetaan kiinni kasvualustaansa, ei ukkoskuuroista tarvitse huolestua. Myös talven tuhoamat notkelmat voidaan helposti korjata siirtonurmella, ensin toki täytetään notko hyvällä kasvualustalla ja tiivistetään se tasaiseksi.

Hyvä nurmikko vaatii hyvän kasvupohjan

Hyvän kasvukerroksen teko on työläs, raskas ja koko prosessin kallein vaihe. Se pitää kuitenkin tehdä myös kylvönurmelle. Jos tässä "fuskaa", niin nurmikko ei ole pitkäikäinen.

Kasvualusta tehdään valmiiksi hyvissä ajoin ennen rullien saapumista pihalle: asennuksen pitää tapahtua vuorokauden sisällä toimituksesta.

  • Kasvualustan kerroksen paksuuden tulee olla vähintään 15–20 cm (tiivistettynä).
  • Multavaan maahan sekoitetaan karkeaa soraa 30–40 % ilmavuuden ja kantavuuden lisäämiseksi. Tämä vähentää merkittävästi nurmen sammaloitumista, kun juuristo saa riittävästi happea.
  • Kalkkia sekoitetaan kasvualustaan vajaa kilo/m2. Tämä parantaa nurmen poudan kestävyyttä, väriä ja etenkin pH-tasoa, jolloin maan ravinteet ovat hyödynnettävässä muodossa. Yleensä mullan toimittajat ovat kalkinneet mullan valmiiksi, mutta tämä kannattaa varmistaa.
  • Pinta muotoillaan ja tiivistetään tasaiseksi, jottei vettä kerääviä painanteita pääse syntymään.

Jos kyseessä on vanhan nurmikon uusiminen, on varminta rikkoa vanha nurmi ja jyrsiä se hienoksi. Isoimmat juurakot ja turpeet kerätään pois. Lisätään kalkkia sekä hiekkamultaa ja kaikki ainekset sekoitetaan jyrsimellä vanhan pohjamaan kanssa. Tämän jälkeen tehdään tiivistys ja rullien levitys tai siementen kylvö.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Asentaminen on mukavaa puuhaa. Valmista nurmea syntyy niin nopeasti, ettei naapuri tahdo silmiään uskoa.

  • Kasvualusta kastellaan nihkeäksi.
  • Nurmirullat levitetään tasaiseksi matoksi siten, että pääty ja sivusaumat tulevat aivan tiiviisti yhteen ja reuna-alueet muotoillaan sopiviksi.
  • Jyrkemmissä luiskissa nurmimaton voi kiinnittää puutapeilla alustaansa juurtumisen ajaksi.
  • Lopuksi pinta jyrätään kevyesti ja kastellaan runsaasti (niin, että pohjamaakin kastuu kunnolla).

Kasteleminen on tärkeää: Nurmi ei saa päästä kuivumaan kahden viikon juurtumisajan aikana. Tänä aikana myös turhaa tallaamista tulee välttää, jotta juurtumisrauha on taattu. Juurtumisvaiheen jälkeen siirtonurmikkoa hoidetaan kuten mitä tahansa muutakin nurmikkoa; leikataan, lannoitetaan ja kalkitaan tarpeen mukaan.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Neljän vuoden viljelykierto kalenteri
Viljelykierto auttaa kasvinsuojelussa
Viljelykierrolla eli kasvinvuorotuksella tarkoitetaan samalla kasvinvuorottelua samalla kasvupaikalla. Monet tuholaiset ja taudit kiusaavat vain tiettyä kasvilajia. Kun kasvin viljelypaikka muuttuu vuosittain, niin kasvit säilyvät terveempinä. Viljelykierto liittyy oleellisena osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Viljelykierron ansiosta kasvisuojelutoimenpiteet kasvimaalla ovat yleensä paljon helpompia, kun taudit ja tuholaiset eivät pääse pesiytymään tiettyyn palstan kohtaan.Viljelykierron avulla parannetaan myös maan rakennetta ja viljavuutta antamalla maalle eloperäistä ainesta, joka nostaa sen humuspitoisuutta. Syväjuuriset kasvit nostavat ravinteita muokkauskerrokseen ja kuohkeuttavat maata syvältä.Tiesitkö? Kasvimaan kasvien satoa ja hyvinvointia voit parantaa myös kumppanuuskasvien avulla!Lisää vinkkejä kasvimaan perustamiseen ja hoitoon
20074_4692.jpg
Salaatit viettävät juhlavuottaan
Ruukku- ja jääsalaatti sekä pehmeä ja rapea keräsalaatti eli jäävuorisalaatti ovat kaikille tuttuja. Muihin salaatteihin tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi tammenlehti- tai sidesalaatista, lollo rossosta tai lollo biondasta. Maku on kaikissa Lactuca-suvun salaateissa mieto. Kun salaatilta haluaa makua ja särmää, kannattaa siirtyä Cichorium-suvun endiiveihin ja sikureihin. Näiden käyttö on suomalaisille vielä uutta. Friseesalaatti on toiselta nimeltään kähäräendiivi. Siloendiivi sopii nopeasti kuumennettavaksi. Valkoisen salaattisikurin, punasikurin ja vihersikurin tunnistaa sukkulamaisesta muodosta.
20192_56429.jpg
Korista lasiterassi kukkasin
Terassilasitus tuo arkeen uudenlaista mukavuutta ja pidentää terassin käyttöaikaa usealla kuukaudella. Lasitettu terassi toimii olohuoneen jatkeena ja tuo lisätilaa ruokailuhetkiin sekä illanviettoihin. Lasitus pitää lumen, vesisateen sekä siite- ja katupölyn loitolla ja suojaa myös terassin rakenteita ja kalusteita. Terassi toimii talvella hyvänä säilytyspaikkana, eikä lasituksen myötä tuuli pääse viilentämään sisätiloja. Lasiterassi vaikuttaa positiivisesti myös asunnon arvoon.
201912_61878.jpg
Lumen hyödyt ja haitat puutarhassa
"Mutta laakso ei ollut enää vihreä, se oli valkea. Kaikki liikkuva oli nyt liikkumatonta. Kaikki elävät äänet ovat poissa. Kaikki kulmikas oli muuttunut pyöreäksi.– Se on lunta, kuiskasi Muumipeikko."(Taikatalvi, Tove Jansson)
202311_83311.jpg
Joulukuun vinkit
Joulukuu on vuoden viimeinen kuukausi. Lapissa pysyvä lumi on yleensä jo maassa ja ilma on kylmä – etelämpänä lämpötilat vaihtelevat vielä nollan puolin ja toisin, joten pysyvää lumipeitettä voidaan joutua odottelemaan kuun lopulle saakka. Joulukuu onkin usein marraskuun tavoin harmaa ja pimeä – vain hieman kylmempi.
202211_79954.jpg
Vuoriarho sekä siperianunikko siemenestä? Asiantuntija vastaa
Haluaisin ensi keväänä kasvattaa kukkapenkkiini siemenistä vuoriarhoa sekä siperian unikkoa. Osaatteko kertoa näiden kylvöstä. Esim vuoriarho, tuleeko yhdestä purkkiin kylvetystä siemenestä tupas vai laitanko monta siementä? Onko sama myös unikon kohdalla? mitä muuta tulee ottaa huomioon ja milloin ne kannattaa istuttaa jotta ne voi siirtää kukkapenkkiin vaikka kesäkuussa? Milloin tulppaanien sipulit tulevat myyntiin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton