TAKAISIN

Nämä seikat huomioimalla voit tehdä omasta mökistä talviasuttavan

Päivitetty: 27.5.2022

Yhä useampi meistä on viihtynyt mökillään enemmän ja enemmän niin vapaa-ajan kuin myös työn merkeissä. Kesäaikana mökillä olo on huoletonta, mutta miten käy silloin kun pakkanen alkaa paukkua nurkissa ja kylmyys hiipiä myös sisälle? Mökin muuttaminen talviasuttavaksi onnistuu pienin kustannuksin.

Tämäkin pieni mökki voisi olla talviasuttava.Tämäkin pieni mökki voisi olla talviasuttava.

Mökistä kakkoskodiksi

Käsi ylös meistä se, joka on hankkinut nyt viimeisen kahden vuoden aikana itselleen sen unelmien kesämökin. Mökkikauppa käy nimittäin nyt kuumana ja todennäköisesti hankittuja mökkejä olisi tarkoitus myös remontoida omien tarpeiden mukaiseksi.

Mikäli haaveissa on jopa talvipakkasilla lämpimänä pysyvä tupa, kannattaa tutkia mökin eristyksen tilanne – tai onko sitä ylipäätään olemassa. Lisäeristäminen on edullinen ratkaisu kun ajatellaan remonttiprojekteja noin yleensä. Työ on myös suoritteena sellainen, että sen pystyy halutessaan tekemään itse, vaiheittain tai sitten sen voi teettää kerralla urakoitsijalla. Se, mitä eristämisestä saadaan hyötyä, on tottakai konkreettisesti ympärivuoden lämmin ja miellyttävä tila jossa olla, mutta myös kiinteistön arvo nousee.

Se, mitä eristämisestä saadaan hyötyä, on tottakai konkreettisesti ympärivuoden lämmin ja miellyttävä tila jossa olla, mutta myös kiinteistön arvo nousee.Se, mitä eristämisestä saadaan hyötyä, on tottakai konkreettisesti ympärivuoden lämmin ja miellyttävä tila jossa olla, mutta myös kiinteistön arvo nousee.

Eriste ennen ja nyt

Kukapa ei muistaisi lapsuudestaan sen sävyltään keltaisen ja iholla pistelevän lasivillan. Tämä on kuitenkin nyt historiaa, sillä suomalaiset ISOVERin ammattilaiset ovat tuotekehitelleet lasivillan pumpulinpehmeäksi ja pistelemättömäksi. 2020-luvun lasivilla ei kutise, ei pistele eikä pölyä.

Lasivilla on myös ekologinen valinta eristeeksi, sillä se valmistetaan parhaimmillaan jopa 80-prosenttisesti kierrätyslasista. Luonnostaan palamaton tuote ei kaipaa valmistusprosessissa sekaansa palonestoaineita tai muita myrkyllisiä kemikaaleja. 

ISOVERin eristeet soveltuvat moneen käyttökohteeseen.ISOVERin eristeet soveltuvat moneen käyttökohteeseen.

Mistä lähteä liikkeelle?

Helpoin tapa lähteä liikkeelle on kurkistaa yläpohjaan ja sen kuntoon. Koska lämpö karkaa helpoimmin ylöspäin, on yläpohjan eristäminen puhallusvillalla järkevä sekä kustannustehokkain vaihtoehto parantaa lämmöneristystä.
 

Yläpohja


Yläpohjaan kannattaa valita eriste, joka on palamaton sekä painumaton ja läpihengittävä, kuten puhallusvilla. Puhallusvilla ei myöskään sido itseensä kosteutta. Tällaiset ominaisuudet tarjoaa ISOVERin uusiutuvalla energialla valmistettu ISOVER InsulSafe®, joka sopii myös tällaisiin remontointikohteisiin. Mikäli yläpohjassa on jo olemassa eriste, voidaan InsulSafe puhaltaa myös vanhan eristeen päälle – tärkeää on kuitenkin poistaa orgaaniset epäpuhtaudet eristeiden seasta (kuten hiirien jätökset yms.) Puhallusvillan asennus on mahdollista teettää urakoitsijalla, mutta taitava remontoija voi toteuttaa lisäeristämisen myös itse rautakaupasta vuokrattavan puhallusvillakoneen avulla.

Tutustu InsulSafen ominaisuuksiin sekä asentamiseen tarkemmin täällä.

Alapohja


Kun yläpohja on huolehdittu kuntoon, kannattaa kurkistaa myös alapohjan tilanne. Eli miltä rossipohjan kunto vaikuttaa. Mikäli lattian alta paljastuu huonokuntoisia tai painuneita eristeitä, on ne syytä korvata uusilla eristeillä, kuten ISOVER PREMIUM 33 -eristevillalla.

Millaisia ominaisuuksia on PREMIUM 33 -eristeellä?

ISOVER PREMIUM 33ISOVER PREMIUM 33

Seinärakenteet


Ulkoseinien eristäminen kannattaa jättää viimeikseksi. Tämä vaatiikin jo hieman aikaisempaa enemmän vaivannäköä, sillä mökin lautaverhoilu tulisi poistaa ja samalla tarkistaa, millaisessa kunnossa runkorakenteet ovat. Mikäli kaikki näyttää hyvältä (tai vaadittavien korjausten toteuduttua), kannattaa seinärakenteeseen lisätä vesihöyryä läpäisevät ja tuulensuojapinnoitetut lämmöneristelevyt. ISOVERIn tuotteista tähän eristystarpeeseen vastaa ISOVER Facade.

Mikäli haluat täydentää mökin eristysratkaisuja, voit halutessasi sijoittaa lattia-, seinä- sekä kattorakenteisiin höyrynsulkukalvon. Höyrynsulun tehtävänä on varmistaa, ettei mökissä sisällä oleva kostea sekä lämmin ilma tunkeudu katon sekä seinien rakenteisiin. ISOVERin innovatiivinen ja älykäs ISOVER Vario® Xtra -höyrynsulkukalvo on poikkeuksellinen höyrynsulku, sillä sen toiminta perustuu rakenteen kosteuden kuivumiseen sekä sisälle että ulos. – Rakenteet pääsevät siis kuivumaan kesäaikana pienentäen näin kosteusriskiä huomattavasti.

Voit lukea lisää ja tarkempaa tietoa höyrynsulkukalvosta täältä.

Muista nämä ennen lisäeristystä:

Lisäeristämisen yhteydessä kannattaa korjattava talo tutkia kauttaaltaan läpi ja korjata havaitut viat. Seuraavassa muistilista asioista, jotka kannattaa käydä huolellisesti läpi:

  • maan kallistukset sokkelista poispäin
  • salaojat ja sokkeli
  • sokkelin, alapohjan ja seinien liitokset
  • runkorakenteiden kunto
  • ikkunoiden kunto ja tiiviys
  • vanhojen eristeiden kunto
  • kaikkien putkistojen kunto
  • hormien ja tulisijojen kunto
  • yläpohja- ja vesikattorakenteiden kunto
  • ilmanvaihto

Korjausrakentaminen tulee perustaa terveen talon peruslähtökohtiin, jotka ovat luonnollisesti samat kuin uudisrakentamisessa: kuivat, hyvin eristetyt ja tiivistetyt rakenteet sekä oikein mitoitettu hallittu ilmanvaihto.