• Etusivu
  • Hoitotyöt

Unelmoitko ympärivuotisesta kasvihuoneesta, mutta kustannukset huolettavat?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.01.2024
20219_72457.jpg

Laadukas kasvihuone mahdollistaa viljelyn jopa vuoden ympäri, tai ainakin pitkälle syksyyn.

Suomen ilmasto osaa olla ankara puutarhaharrastajalle, mutta sen vaikutuksia voi onneksi hallita pystyttämällä pihalle laadukkaan kasvihuoneen. Keski- ja Pohjois-Suomessa talvenkestävän kasvihuoneen avulla voi venyttää kasvukautta pitkälle syksyyn, kun taas etelässä ja rannikolla se voi mahdollistaa jopa ympärivuotisen viljelyn.

Perustason kasvihuoneen saa halvimmillaan rakennettua muutamalla satasella, mutta ympärivuotiseen käyttöön soveltuva piharakennus tulee huomattavasti kalliimmaksi. Unelmien kasvihuone on kuitenkin mahdollista hankkia, vaikka omat säästöt eivät sen rakentamiseen riittäisi.

Näin teet kasvihuoneesta talvenkestävän

Suomen talvea kestävän kasvihuoneen rakentaminen ja ylläpito ei ole aivan yksinkertaista, sillä huomiota tulee kiinnittää niin lämpötilan, kosteuden kuin valaistuksen hienosäätöön. Erilaiset eristysmateriaalit, valaisimet ja lämmitysjärjestelmät ovat keskeisessä osassa, kun kasvihuonetta halutaan hyödyntää ympärivuotisesti.

Jo kasvihuoneen perustaan on syytä kiinnittää huomiota, sillä routa pilaa nopeasti väärälle paikalle asennetun kasvihuoneen perustukset. Toimiva ratkaisu on pystyttää kasvihuone hiekka- tai soramaalle ja rakentaa pohja betoniharkoista. Pohjan eristysmateriaalina voi käyttää esimerkiksi styrox-levyjä.

Seinämateriaalien puolella kennolevy on eristyksen suhteen paras materiaali. Se ei kuitenkaan päästä läpi yhtä paljon valoa lasi- ja muovirakenteisiin verrattuna, joten lisävalaistus on tarpeen etenkin syksyllä ja talvella. Tähän tarkoitukseen voi hyödyntää ledillä toimivia kasvivaloja. Muita tarpeellisia lisävarusteita ovat eristysmuovi, lämmittimet sekä kattoluukun automaattiavaaja, joka huolehtii, ettei kasvihuoneen lämpötila käy liian tukalaksi kevätauringossa.

Miten paljon ympärivuotinen kasvihuone maksaa?

Talvenkestävä kasvihuone vaatii melkoisen määrän lisävarusteita pelkkään kesäkäyttöön tarkoitettuun kasvihuoneeseen verrattuna. Hintaa projektille tulee siis helposti useampi tuhat euroa. Puutarhaharrastusta pääsee kuitenkin jatkamaan jopa ympärivuotisesti, joten sijoitus voi hyvinkin olla ylimääräisten eurojen arvoinen.

Ohje

Ohje

Ympärivuotisen kasvihuoneen hinta-arvio:

  • Valmis kasvihuonepaketti: koosta ja materiaaleista riippuen noin 1 000–6 000 €
  • Eristysmuovit: noin 150 €
  • Lämpöpuhallin: 100–400 €
  • Lämpömatto: 110–130 €/kpl
  • Kattoluukun automaattiavaaja: 40–50 €/kpl
  • Led-kasvivalot: 40–90 €/kpl
  • Yhteensä: noin 1 750–7 360 €

Yhteenlasketussa hinta-arviossa oletuksena on, että lämpömattoja ja kattoluukun avaajia tarvitaan kaksin kappalein. Kasvivaloja laskelmaan on sisällytetty viisi kappaletta. Lamppuja voi tosin tarvita enemmänkin kasvien määrästä riippuen. Jos nikkarointi ei ole omaa osaamisaluetta, voi lisäkuluja koitua myös kasvihuoneen pystytyksestä, josta ammattilainen veloittaa halvimmillaankin noin 600 euroa.

Muista! Kasvihuoneen ylläpito vie talvella runsaasti sähköä, vaikka lämpötilan pitäisi vain muutamassa plusasteessa. Kun kulutus on suurta, sähkön yksikköhinnalla on suuri vaikutus sähkölaskun suuruuteen. Niinpä sähkö kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa.
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10525.jpg
Puutarhan parhaat perhoskasvit -kirja
Puutarhan parhaat perhokasvit -kirjaKirja esittelee noin 120 kasvia, jotka houkuttelevat tavalla tai toisella perhosia puoleensa. Mukana on mm. koristekasveja (yksi- ja monivuotisia), luonnokasveja, maatiaiskasveja ja yrttejä.Esitellyistä kasveista löytyy sopivia lajeja niin puutarhaan, parvekkeelle kuin kesämökillekin - avomaalle ja ruukkuihin. Erikseen löytyvät listat mm. tuoksuvista, aikaisin kukkivista ja lääkintään käytetystä perhoskasveista.Kirja mm.kertoo perhosten ja kasvien jännittävästä yhteiselostaantaa ohjeet perhosbaarin rakentamiseenesittelee YLE:n Radion luontoillan asiantuntijana tutuksi tulleen Kauri Mikkolan kokemuksia ja vinkkejä.
202112_73981.jpg
Kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta
Arjen ruokavalintoja tehtäessä ympäristöystävällisyys on nykyään tärkeämmässä roolissa kuin kenties koskaan ennen. Lautasille halutaan kestävästi tuotettua lähiruokaa, joka tietysti myös maistuu hyvältä ja on terveellistä. Kasvatettu kala, kuten kirjolohi, vastaa nykypäivän tarpeisiin mainiosti.
200610_571.jpg
Jalokärhöjen talvisuojaus
Leikkauksen suhteen löytyy on kahta koulukuntaa: toiset leikkaavat versot matalaksi jo syksyllä ja toiset odottavat kevääseen ja leikkaavat paleltuneet versot vasta sitten.Kuuluisa eestiläinen kärhöjen kasvattaja Taavi Kivistik suosii syysleikkausta: "Versot leikataan syksyllä 10-15 cm korkeiksi siten, että jäljelle jää 1-2 silmuparia. Lisäksi versot suojataan kuivilla lehdillä tai turpeella ja päälle levitetään muovi tai tervapaperia."
202111_73884.jpg
Vuoden 2021 viljasato on 2000-luvun pienin
Luonnonvarakeskus kertoi tiedotteessaan 24.11.2021, että tänä syksynä korjattiin 2,6 miljardin kilon viljasato. Sato on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtä pieni viljasato on viimeksi korjattu vuonna 1992. Heikko sato huolettaa.
20219_72373.jpg
Nurmikkokin kaipaa syyshuoltoa
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen ja helpottavat kevättöiden tekemistä. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Vaikka kesä ja syksyn sadonkorjuu olisivatkin vieneet kotipuutarhurilta jo suurimman innostuksen puutarhanhoitoon, kannattaa myös puutarhan syksyiset hoitotyöt tehdä huolellisesti. Kiitos tästä vaivannäöstä on taatusti nähtävissä seuraavana keväänä.
20087_11966.jpg
Vaasan asuntomessujen piharuukkuja
Vaasan asuntomessualueelta löytyy myös kauniita ruukkuja istutuksineen. Terassit ja patiot ovat suuria, joten niitä on elävöitetty mm. kesäkukilla, koristeheinillä ja havuilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton