TAKAISIN

Akkukonesarja apuna puuveneen syyshommissa

Julkaistu: 30.9.2021

HiKOKI-akkutyökalutesti / Timpurin Combo -akkukonesarja / Petri Nieminen

Syksyn puuhaprojektina on vuonna 1978 rakennettu puinen ja perinteikäs Scylla-merkkinen purjevene. Itse olen samaa vuosikertaa oleva harrastajanikkaroija ja venepuuhastelija, joka kunnostelee kyseistä purtta vapaa-ajallaan. Syksyn pimenevien iltojen puuhasteluihin toi lisäpuhtia HiKOKIn akkukonesarja, joka pitää sisällään kolme johdotonta työkalua: iskevän ruuvinvääntimen, porakoneen sekä pyörösahan.

Iskeväruuvinväännin

Pääsin hyödyntämään näitä laitteita monissa projekteissa. Tarkoitus oli rakentaa muun muassa venekatosta talveksi, uusia joitain kansirakenteita, kuten reunaa kiertävä reelinkilauta, sekä nikkaroida monia muita pienempiä juttuja ulkona sekä sisällä salongissa, jossa tekeillä on esimerkiksi uutta penkkiä ja pöytää.

Odotukset laitteille oli korkeat, mutta toisaalta rimakin varsin alhaalla. Vanhassa porakoneessani oli jo aikansa eläneet akut, ja lainassa olevaa painavaa jiirisirkkeliä saa kanniskella ahtaissa paikoissa johtoa perässään vedellen. Varsinkin pyörösahasta työkaluna oli entuudestaan vähemmän kokemusta, ja erillisen ruuvinvääntimen käytön uskoin nopeuttavan monia hommia.

Ensitunnelmat – näppärät ominaisuudet helpottavat työskentelyä

Laitteet on pakattuna isoon korkeahkoon muovilaatikkoon. Ensi vaikutelma oli, että mitenköhän saan sen mahtumaan mihinkään. Lähempi tarkastelu paljastikin kyseessä olevan kaksi erillistä, yhteen liitettävää, pinottavaa salkkua. Näppärää!

Toisessa salkussa on porakone ja ruuvinväännin, toisessa pyörösaha ja laturi. Molemmat laatikot vaikuttavat reilun kokoisilta, eli työkalut saa sisään kätevästi ilman huolellista järjestelyä, ja mukaan mahtuu vielä lisävarusteitakin, kuten poranteriä, ruuvauskärkiä ja muita. Paketti sisältää kaksi 5 Ah:n litiumakkua, joita pystyy luonnollisesti hankkimaan myös erikseen.

Äkkiseltään laitteet vaikuttavat varsin kevyiltä. Pienen tutkiskelun jälkeen niistä löytyi myös näppäriä lisäominaisuuksia, kuten hyvin kohdistetut led-työvalot sekä akun lataustason merkkivalot.

Testissä oleva Timpurin Combo akkukonesarja >>

Hikoki akkukonesarja

Odotukset täyttyivät – laitteet ovat kevyitä käyttää

Muutaman pitkän työpäivän jälkeen pääseekin jo tekemään ensimmäisiä johtopäätöksiä. Alkuun kevyiltä tuntuneet laitteet eivät ole edelleenkään alkaneet tuntua raskaalta. Talvikatosta tehdessä saa kurkotella jatkuvasti ulos reunan yli ruuvailemaan ja sahailemaan lautoja, joten keveyttä osaa arvostaa. Ruuvinvääntimessä ja porakoneessa on molemmissa ripustuskoukut, joilla ne kulkevat mukana kuin huomaamatta.
 

Kolmen päivän runsaan käytön jälkeen akuissa riittää hämmästyttävästi edelleen virtaa!

Pyörösahalle alkoi löytyä monenmoista käyttöä, ja se korvasi käytössä ainakin näissä askareissa kokonaan vanhan jiirisirkkelin. Johdottomana sillä pystyi hankalistakin paikoista hyvin ja tehokkaasti sahailemaan lautoja, kakkosnelosia ja muita puita, joihin olisi aiemmin pitänyt näyttää käsisahaa. Myös vanerin leikkaamiset mittoihinsa sujuivat entistä helpommin.

Akkupyörösaha

Puuveneen kimpussa on usein monia pieniä peräkkäisiä hommia, kuten poraamiset, senkkaukset ja ruuvaamiset, joissa pitää jatkuvasti vaihdella porakoneeseen sopivia päitä. Näissä erillinen oma ruuvinväännin nopeuttaa työtä huomattavasti.

HiKOKIn iskevä ruuvinväännin oli järisyttävän tehokas. Isommatkin ruuvit upposivat puuhun kuin sulaan voihin. Suuri teho ja iskevyys tuo mukanaan myös pientä pärinää (tuotetietojen mukaan 87 dB), mutta se ei ainakaan itselläni haitannut menoa ja meininkiä. Pienikokoisena se myös mahtui paremmin pikku väleihin, verrattuna perinteiseen porakoneeseen. Myös akkuporakoneen tehot momenttisäätöineen olivat luksusta.

Yhteenveto:

Kokonaisuudessaan Hikokin akkutyökalutrio on hyvin toisiaan täydentävä ja monipuolinen combo. Ensi keväänä veneprojektissani odottaa lukuisat uudet isommat ja pienemmät mielenkiintoiset kunnostusprojektit. Niitä odotellessa miettiikin jo innolla, mihin kaikkeen laitteita ja erityisesti uutta pyörösahaa pystyy nyt hyödyntämään.